Ötkarikás történetek: Elek Ilona a páston is jól muzsikált – még 92 nap a rajtig

P. G.P. G.
Vágólapra másolva!
2024.04.25. 09:55
Elek Ilona
Az első magyar női olimpiai bajnok, Elek Ilona fiatalon a tőrvívás mellett tette le a garast, de sportolói pályafutása után visszatért másik szenvedélyéhez, a zenéhez.

 

„ÁM AZ EMBERI SZÍVBEN, mindig ott legbelül, / Bár egy csintalan ördög, s egy szelíd angyal ül. / Mert nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal…”

Szécsi Pál 1971-es slágerét bizonyára sokan ismerik, a címében lévő mondást még többen, azt viszont talán kevesen tudják, hogy kinek köszönhetjük a népszerű táncdalt. A kiváló szövegíró, Halmágyi Sándor bizonyos Elek Ilonával közösen jegyzi a szerzői jogokat – igen, az első magyar női olimpiai bajnokról van szó, aki történetesen balkezes volt, és akinek sportolói pályafutását keretbe foglalta a zene.

A polgári iskola elvégzése után a Zeneakadémián ének szakon tanult, és jól zongorázott, ám időközben megismerte és megszerette a vívást. Krencsey Géza vívómester azt mondta róla, hogy hozzá hasonló zongoristából száz is akad, de csak százévente születik olyan tőrvívó, mint ő – talán ezért is döntött Elek Ilona az élsport mellett.

 

Milyen jól tette!

Már az 1932-es Los Angeles-i olimpián is helye lett volna, csakhogy eltiltását töltötte, mert csalással vádolta meg a zsűrit, amely vitatható ítéletekkel sújtotta a húgát, Margitot egy versenyen. 1933-ban visszatért, higgadt, összeszedett vívásával, gyorsaságával és határozottságával betört a nemzetközi élmezőnybe. Három év alatt öt Európa-bajnoki címet nyert egyéniben és csapatban, így az 1936-os berlini olimpián is esélyesnek tartották. A németek viszont találtak egy nagyon erős kihívót, az 1928-as amszterdami aranyérmes Helene Mayert, akit származása miatt korábban megfosztottak állampolgárságától, de az olimpiára visszahívták az Egyesült Államokból. Az elődöntőben 5:0-ra, a nyolcas döntőben 5:4-re győzte le Elek, de csak akkor vált biztossá az elsősége, amikor Mayer a címvédő osztrák Ellen Preistől is kikapott. Elek Ilona sporttörténelmet írt, az első női olimpiai bajnokunk lett (négy nappal előzte meg a magasugrásban aranyérmes Csák Ibolyát), 1948-ban Londonban megvédte címét, négy évre rá ezüstöt szerzett. Azt már mi tesszük hozzá, hogy Helsinkiben is aranyat érdemelt volna, részrehajló ítélet fosztotta meg a győzelemtől, de addigra már az igazságtalanságot is megtanulta elviselni.

„Ilus a legjobb idegzetű nő a világon, a legnagyobb versenyek előtt is nyugodt” – Schacherer Károly a berlini játékok után így jellemezte feleségét. Versenyzőtársai mindig tisztelettel beszéltek róla, az olasz vívómester, Italo Santelli szerint valódi primadonna volt. A zongoránál szelíd angyal, a páston csintalan ördög.
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik