Sportrádió: hazai rendezésű eseményekkel segíti a kvótaszerzést a sportállamtitkárság

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2024.03.04. 11:03
Schmidt Ádám (Fotó: Árvai Károly)
Ezúttal is sok „beszámolni valója” akadt Schmidt Ádámnak, hiszen eseményekben sűrű volt a február: a sportért felelős államtitkár a Sportoló Nemzet Program mellett – többek között – a fogyatékkal élők sportjáról, valamint a Sportszázad bővüléséről is beszélt hétfőn reggel a Sportrádióban.

A márciust egy hazai rendezésű olimpiai kvalifikációs eseményen való részvétellel indította Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, aki – immár hagyományosan – a hónap első hétfőjén a Sportrádióba látogatott el, s ott elsőként a már említett győri légfegyveres Európa-bajnokságról számolt be a hallgatóknak.

„Nagyon más élőben nézni egy ilyen versenyt – árulta el Schmidt Ádám. – Negyven éve járok sporteseményekre, ám az, hogy beláthatsz a kulisszák mögé, hogy látod, milyen apróságokon múlik a jó rendezés és a siker, egészen különleges élményt ad. Furcsa volt az is, hogy amikor Péni István döntőjekor felültem a lelátóra, s miközben lehalkítottam a telefonomat, megkérdeztem a mellettem ülő szövetségi elnököt, mi ilyenkor a bevett kultúra, azt felelte, minél hangosabban kell szurkolni. Ezt alig akartam elhinni, aztán elmondta azt is, hogy korábban valóban a csend volt az »előírás«, ám mára ez megváltozott: volt is egy szpíker az Eb-n, ő minden egyes lövés előtt arra buzdította a nézőket, hogy szurkoljanak minél hangosabban. Nagy élmény volt, hogy Péni István ezüstérmet szerzett, azt én adhattam át neki, de talán még ennél is fontosabb, hogy ezzel megszerezte a párizsi kvótát, így most már készülhet a harmadik olimpiájára.”

Schmidt Ádám nem felejtette el megjegyezni, hogy vasárnap női kardcsapatunk is biztosította helyét a nyári játékokon, s a kérdésre, vajon a kvótaszerzés kapcsán most már tényleg beindult a nagyüzem, így válaszolt:

„Fontos a kvótaszám, ez nem vitás, hiszen a növekedésével egyidejűleg az esélyeink is egyre nőnek a sikeres olimpiai szereplésre. Az is egyértelmű, hogy a csapatsportok kvalifikációjával nőhet meg igazán a magyar olimpiai csapat létszáma. A férfi vízilabdacsapat mellett a dohai világbajnokság ezüstérmével a nők is olimpiai indulók, s szeretnénk, ha ehhez márciusban a férfi, áprilisban a női kézilabdázók is csatlakoznának, nekik is igyekszünk segíteni a hazai rendezéssel. Ami az egyéni sportágakat illeti: úgy látom, hogy ott a várakozásoknak megfelelően haladunk előre. Egyébként tavaly egy rendezvényen a Magyar Olimpiai és a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökének átadtam egy falra tehető tablót azzal a felütéssel, hogy arra minden megszerzett kvótát jegyezzenek fel és azt havonta fényképezzék le nekem. Ugyan az elmúlt időszakban nem kaptam tőlük fotót, azon a plakáton szerencsére egyre több név szerepel.”

A február kapcsán természetesen a beszélgetés során megkerülhetetlen volt a női kosárlabdázók soproni kvalifikációs tornája, ahol a válogatott 22 pontos előnyről kapott ki, s bár egy mérkőzést nyert a csoportban, végül lemaradt a kvótáról.

A torna első két napján a helyszínen szurkolt a mieinknek Schmidt Ádám, aki nem tagadta: „bár álomfélidőt produkáltak a lányok az utolsó meccsen a spanyolok ellen, ami utána következett, az előtt értetlenül állok, én még ehhez foghatót nem láttam a sportéletben.”

A sportért felelős államtitkár tartózkodott bárminemű szakmai vélemény megfogalmazásától ennek kapcsán, hiszen az nem az ő feladata – a soproni esemény kiegészítő programjáról viszont szívesen beszélt.

„A Sportoló Nemzet Programot a tavalyi atlétikai világbajnokság kapcsán építettük fel, nem tagadtuk, hogy a vébé egy eszköz, egy jó eszköz lehet arra, hogy megmutassuk sokaknak, ha sportolnak, másfajta minőségű életet élhetnek – fogalmazott Schmidt Ádám. – Tudatos döntés volt részünkről, hogy ebben az évben minél több kvótaszerző verseny rendezését megpályázzuk, s ezekhez mindig hozzákapcsoljuk a Sportoló Nemzet Programot is. A soproni kosárlabdatorna volt az első ilyen esemény az idén: fiataloknak szerveztünk tornát, Fegyverneky Zsófia segített ezt népszerűsíteni, és örömmel összegezhettük, hogy több mint kétszázötven gyerek kosarazott Sopronban. Hasonló programokat tervezünk a két kézilabdás kvalifikációs tornán, vagyis márciusban Tatabányán és áprilisban Debrecenben, de az evezős, a kajak-kenu és a ritmikus gimnasztika sportágak eseményei kapcsán is vannak terveink. Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet a versenysport mellett a közösségi sportra és annak fontosságára is, mert hiszünk abban, hogy általa egészségesebb és boldogabb lehet a nemzetünk.”

A Schmidt Ádám által vezetett sportállamtitkárság az épek mellett a fogyatékosok sportjára is kiemelten figyel, így aztán az előző hónap két fontos eseménye volt a Magyar Parasport Napja (február 22.) és a téli siketlimpiai eskütétel.

„Valóban fontos számunkra, hogy ráirányítsuk a figyelmet a fogyatékosok sportjára – jelentette ki a sportállamtitkár. – És fontos, hogy megadjunk számukra minden támogatást, és érzékeltessük velük, fontosak számunkra. A siketlimpiai eskütételen azt hangsúlyoztam, hogy látjuk, az ép sportolók mennyit dolgoznak a sikerért, ám egyértelmű, hogy a fogyatékkal élők is legalább ennyi munkát beletesznek abba, hogy minél magasabbra jussanak, holott néhányan közülük olyan nehézségekkel élnek együtt, hogy a hétköznapi élet is kihívásokkal teli a számukra. Példaértékű számomra ez a küzdés, hogy minden nehézség ellenére sportolnak ezek az emberek.”

A parakajakos Kiss Péter Pál példáját és edzőjét külön is említve Schmidt Ádám úgy vélte, a sport segítségével kinyílhat a világ a fogyatékkal élők számára.

„Legyünk együttműködőek és empatikusak velük, küldetésünk kell, hogy legyen segíteni őket. Akár a hétköznapok során is: ha meglátunk egy gyengén látót, vagy egy kerekesszékes honfitársunkat, tegyünk félre mindent, és segítsünk nekik” – kérte Schmidt Ádám.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár volt a Sportrádió vendége (Fotó: Árvai Károly)

A jelen mellett a jövőre is figyelt és figyel a sportállamtitkárság: februárban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói jártak a Hold utcában, ahol bepillantást nyerhettek abba, hogyan is működik a sportirányítás – ehhez hasonlóan fontos a sportvezetés számára a Magyar Honvédség Sportszázada, amelyhez március elsejétől több mint százötven élsportoló csatlakozott.

„Ez egy évek óta működő program, amelynek egyértelmű álláspontja, hogy a katona és a sportoló között több közös metszéspont van, s ezeket érdemes népszerűsíteni, mások figyelmébe ajánlani – jegyezte meg Schmidt Ádám. – Nem példa nélküli ez a program, Európa több országában is működik, amelynek keretein belül a sportolók a legmagasabb szinten sportolhatnak, s mellette egyfajta egzisztenciai biztonságot is kapnak. A Lőrincz testvérek, Tamás és Viktor is kiválóan népszerűsítik a programot: jó látni, amikor egy kimagasló sportoló egyenruhába öltözik, abban jelenik meg egy eseményen, s ott fegyelmet, magabiztosságot, hazaszeretetet sugároz.”

A Sportszázad tagjai szeretik ezt a közösséget, és egyfajta életutat is biztosíthat számukra mindez – tette hozzá Schmidt Ádám.

A sportért felelős államtitkár úgy véli, hogy jelenleg itthon nagyon sok sportág szakemberhiánnyal küzd, miközben a jövő sportszakemberei számára kiváló életutat biztosíthat az, hogy a sport itthon stratégiai ágazat.

„A Testnevelési és Sporttudományi Egyetem diplomaosztóján azt javasoltam a végzősöknek, hogy ne munkaként, hanem hivatásként tekintsenek a választott szakmájukra – mondta Schmidt Ádám. – Valóban úgy gondolom, hogy az egyetemen végzettek számára ígéretes életút mutatkozik meg, amíg a sport ilyen kiemelt helyzetben van Magyarországon, nemzetközi karriert is befuthatnak, ám ehhez tényleg fontos, hogy reggelenként alázattal és kellő hivatástudattal menjenek dolgozni a fiatalok, s ne kényszerből.”

A TELJES INTERJÚ IDE KATTINTVA HALLGATHATÓ MEG!

A nagy kedvenc: Jürgen Klopp
Ha csak teheti, élőben nézi a sportversenyeket Schmidt Ádám, de a televízión keresztül is követi az eseményeket, így természetesen nézte azt is, amikor a Liverpool megszerezte az Angol Ligakupát, s ezzel Szoboszlai Dominik is első trófeáját a szigetországban.
„Néztem a meccset, Dominik reakciójából úgy láttam, sajátjaként éli meg a sikert, amely számomra is óriási élmény volt – mondta Schmidt Ádám. – Elárulom, hogy számomra Jürgen Klopp a teljes sportot tekintve is az egyik legkedvesebb, legszimpatikusabb szakember, sajnálattal értesültem arról, hogy az idény végén elhagyja a Liverpoolt. Azt kívánom, hogy ő és Szoboszlai Dominik is minél több hasonló sikert arasson a jövőben.”

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik