Öttusa-vk: A rossz vívás miatt már a selejtezőből ki lehet esni – Martinek

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.03.12. 11:55
Martinek János értékelt (Fotó: Földi Imre, archív)
Nagyon erős mezőnyben szerzett aranyéremmel és további három döntős helyezéssel tértek haza az idénynyitó kairói világkupáról a magyar öttusázók – Martinek János szövetségi kapitány szerint kezdésnek nem rossz ez az eredmény, de a feladat a későbbiekben egyre nehezebb lesz.

A nőknél a már olimpiai kvótás Gulyás Michelle, akárcsak tavaly, az idén is győzött Kairóban, ugyanakkor három társa nem tudott döntőbe kerülni.

„Michelle a selejtezőben nagyon jól vívott, a rangsoroló víváson még ezt is felülmúlta, kiemelkedő eredménnyel jött le a pástról, és ez meghatározta további szereplését – értékelt az MTI-nek a kapitány. – A nehéz lovaglású, félig vak lóval nagyon jól megoldotta a feladatát, és a záró számban már nem is kellett kifutnia magát. Guzi Blanka a selejtezőben önmagához képest jól vívott, a rangsoroló vívás azonban nem jött össze neki, emiatt lemaradt a döntőről. A mezőny erősségét jelzi, hogy az utóbbi két évben világbajnok olasz Elena Micheli is kiesett. Simon Sarolta vívása kevés volt ahhoz, hogy kompenzálja gyengébb úszását és kombinált számát, és a még fiatal, elsőéves junior Bauer Blanka selejtezőbeli búcsúját is a vívás okozta.”

Martinek János szerint a vívás régebben is meghatározó száma volt az öttusának, de nem annyira, mint manapság.

„Akkor a többi számmal még lehetett ellensúlyozni egy-egy gyengébb produkciót, most erre nincs lehetőség, a rossz vívás miatt már a selejtezőből ki lehet esni” – tette hozzá.

A férfiaknál a négy magyar versenyzőből három döntőbe jutott – a már olimpiai kvótás Bőhm Csaba ötödik lett, Szép Balázs a hetedik, Bereczki Richárd pedig a kilencedik helyen végzett –, csak a friss országos bajnok Koleszár Mihály esett ki.

„Úgy láttam, hogy Misi elizgulta a versenyt, ami betudható annak, hogy ő még fiatal. A vívás elejét elrontotta, és már nem tudott felzárkózni. Társai azonban könnyedén vették a selejtezőt, és aztán magabiztosan jutottak a döntőbe. A rangsoroló vívásban közel hasonló teljesítményt nyújtottak, az elfogadható alsó határát hozták annak, amivel még »oda lehet érni«. A záró kombinált számban mindhárman az első tízből rajtoltak. Bőhm Csaba még előre is tudott lépni, pedig nem volt teljesen egészséges, elkapott valami nyavalyát, ahogy többen is a mezőnyből, én is, ami Egyiptomban szinte megszokott. Megbízhatóan, jól versenyzett, ha fizikailag jobb állapotban van, éremért harcolhatott volna. Hozzáteszem, hogy Csaba az elejétől kengyel nélkül lovagolt, így is megoldotta egy veréssel a feladatát. Szép Balázs is javított pozícióján, Bereczki Richárd pedig bizonyította, hogy a kiemeltek között a helye, annak ellenére, hogy a fedett pályás versenyen nem jutott a döntőbe.”

Olimpiai kvótáért, illetve a világversenyeken való szereplésért a férfiaknál és a nőknél is hat magyar versenyző küzd. Az idén még közvetlenül lehet kvótát kiharcolni a június közepén esedékes kínai világbajnokságon, aztán az ötkarikás mezőnyt a kvalifikációs rangsor alapján tölti majd fel a nemzetközi szövetség. Ha egy országból nemenként kettőnél több versenyző válik nevezhetővé a nyári játékokra, az adott szövetség dönt, hogy kit indít.

A világkupa-sorozat következő versenyét április 16. és 21. között rendezik Ankarában, majd a rá következő héten már Budapesten találkozik a mezőny.

„Legközelebb az ankarai világkupán szerepel négy-négy versenyzőnk. A férfiaknál Koleszár és Bereczki mellett bemutatkozik Demeter Bence és Tamás József, a nőknél pedig Bauer Blanka és Simon Sarolta mellett »újonc« lesz Erdős Rita és Barta Luca. Az azt követő budapesti állomáson mind a hat-hat versenyzőnk rajthoz áll” – árulta el Martinek János, aki arra is reagált, hogy április második felében nem lesz könnyű dolguk az öttusázóknak.

„Törökországban szombaton ér véget az egyéni verseny, és kedden már kezdődik is a budapesti viadal. Ez azért alakulhatott így, mert a római rendezők visszaléptek, ők egy héttel korábban adtak volna otthont a versenynek. A beugró Ankara azonban csak ebben az időpontban vállalta a rendezést” – mondta.

A világkupában a budapesti állomás után májusban Szófiában rendeznek egy fordulót, és abban a hónapban kerül sor a vk-döntőre is, Ankarában. A júniusi vb-t követően az olimpia előtt, de már a kvalifikációs időszak után, július második hetében Budapesten lesz az Európa-bajnokság.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik