Elit női AIPS-társaságba sorolták Csisztu Zsuzsát

   Munkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2024.03.09. 11:20
Csisztu Zsuzsa (Fotó: AIPS, archív)
A Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) nőnap alkalmából összeállítást készített azokról a hölgyekről, akik nagy hatással voltak, vannak a szervezet életére. A cikkben helyet kapott az AIPS jelenlegi alelnöke, a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) alelnöke, a Nemzeti Sport és a Sportrádió munkatársa, Csisztu Zsuzsa is.

 

Csisztu Zsuzsáról kiemelik, hogy 2017-ben csatlakozott az AIPS végrehajtó bizottságához, míg 2022-ben, az elhalasztott 84. római kongresszuson alelnökké választották – a kenyai Evelyn Wattával együtt, így a szövetség történetében először fordult elő, hogy két nő került ebbe a pozícióba.

Megemlítik továbbá, hogy Csisztu az első nő, akit az MSÚSZ alelnökévé választottak, s hogy 30 éves sportújságírói pályafutása során kulturális, életmód-, szórakoztató és politikai műsorok műsorvezetőjeként és szerkesztőjeként is tevékenykedett. Hét olimpiáról és több mint száz világversenyről tudósított, és a Magyar Olimpiai Bizottság tagjaként is helytáll. Kitérnek rá, hogy 1982 és 1992 között magyar válogatott tornászként 10 magyar bajnoki címet szerzett, három világ- és két Európa-bajnokságon, valamint az 1988-as szöuli olimpián képviselte színeinket. Hozzáteszik, hogy YouTube-csatornáján a Csisztu Sport Cast műsorvezetője és szerkesztője, emellett a Nemzeti Sportban és a Sportrádióban is dolgozik.

A cikkben szerepel még egy titokzatos kalapos hölgy, aki részt vett az AIPS 1924-es alapító kongresszusán, továbbá Pat Besword, aki első nőként szólalt fel kongresszuson. Mari Carmen Izquierdo – aki 20 éven keresztül irányította a spanyol tagszervezetet – 1997-ben a nők közül elsőként volt levezető elnöke az Ovideóban rendezett kongresszusnak. Utóbbi eseményen választottak először női tagot a végrehajtó bizottságba a kínai Ho Huj-hszien személyében.

A nyolc kiválasztott női újságíró között van a litván Laima Janusonyte-Steinhoff, aki első nőként lett alelnök az AIPS-ben. A korábban már említett Evelyn Watta első afrikai nőként lett tagja a végrehajtó bizottságnak, míg az ausztrál Roslyn Morris első nőként töltötte be a főtitkári posztot, 2009 és 2016 között.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik