Tömeges elbocsátások után bizonytalan a patinás lap jövője

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2024.01.21. 15:01
Bizonytalanná vált a Sports Illustrated jövője (Fotó: Getty Images)
Veszélybe került a patinás képes sportmagazin, a Sports Illustrated (SI) jövője, miután a lapot kiadó Arena Group (AG) pénteken közölte dolgozóival, hogy anyavállalata, az Authentic Brands Group (ABG) visszavonta a magazin kiadását lehetővé tévő marketingengedélyt, mert az Arena Group nem fizetett 3.75 millió dollárt az emiatt véget érő licencszerződésért.

A Sports Illustrated X-oldalán közölte, hogy az Arena Group tervei szerint jelentős számú – akár az összes – munkavállalónak mondhat fel, mert az Authentic Brands Group visszavonta az Arena Group marketingengedélyét, miután utóbbi elmaradt egy negyedéves licencfizetéssel.

„Ez újabb nehéz nap abban a négy évben, amikor a Sports Illustrated az Arena Group alá tartozik. Felszólítjuk az ABG-t, tegye lehetővé a Sports Illustrated folyamatos megjelenését, hogy a közel 70 éves lap méltó módon kiszolgálhassa olvasóit” – írták a közleményben, kitérve rá, elvárják, hogy az Arena Group betartsa a szakszervezeti szerződés minden feltételét, és tisztességesen járjon el munkavállalóival szemben.

„Együtt harcoltunk azért, hogy fenntartsuk szeretett kiadványunk színvonalát és biztosítsuk a munkavállalóinkkal szembeni méltányos bánásmódot, amelyet ez a cég is képvisel. Ez egy harc, amit folytatunk” – mondta Mitch Goldich, NFL-szakíró.

A CBC azt írja, hogy a Sports Illustratednél az elmúlt években több tulajdonosi harc és vita volt, 2018-ban, a Meredith kiadó felvásárlásánál is volt már egy tömeges elbocsátás, amikor az ABG 110 millió dollárért vette meg a magazin szellemi tulajdonát. A heti megjelenésű lap 2018-tól kéthetente, 2020-tól havonta jelenik meg nyomtatásban.

A lapnál 1994 és 2014 között vezető íróként dolgozó Michael Farber a tömeges elbocsátást „1000 ember haláleseteként” írta le.

„Úgy gondolom, hogy a Sports Illustrated nem alkalmazkodott elég gyorsan a digitális korhoz” – vélekedett Farber.

Az ABG pénteki közleményében a munkavállalók bizonytalan jövője ellenére azt írta, folytatják a Sports Illustrated kiadását.

„Az Authentic Brands Group azért van itt, hogy biztosítsa a Sports Illustrated márka – ide értve a szerkesztőket is – az elmúlt közel 70 évhez hasonló virágzását” – közölték.

A CBC cikkében emlékeztetett, az elmúlt hónapokban az SI többször is botrányba keveredett, mert a mesterséges intelligenciával hamis szerzőket, profilfotókat és történeteket publikált, majd törölt, ezért az Arena Group elbocsátotta Ross Levinsohn vezérigazgatót.

A lapnak nyilatkozott az Arena Group is.

„Annak ellenére, hogy a kiadói engedélyt visszavonták, addig folytatjuk a Sports Illustrated kiadását, amíg a helyzet meg nem oldódik. Reméljük, mi leszünk az a cég, amely továbbviszi az SI-t, de ha nem, akkor biztosak vagyunk benne, hogy valaki megteszi. Ha más, akkor támogatni fogjuk az átállást, hogy a Sports Illustrated öröksége ne szenvedjen kárt” – fogalmaztak.

A Sports Illustrated úttörőnek számított, amikor 1954. augusztus 16-án megjelent a lap első száma rengeteg színes, nagy fotóval, az eltelt közel 70 évben pedig rendre több mint egymillió példányban adták ki.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik