Brisbane 2032: megint gond van a krikettstadionnal

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2023.12.13. 14:05
null
Újjáépítenék a Gabbát, ám sokallják az árát (Fotó: insidethegamez.biz)
A 2032-es brisbane-i nyári olimpia infrastrukturális terveinek felülvizsgálatát ígérte Ausztrália Queensland államának pénteken hivatalba lépő új miniszterelnöke.

Steven Miles, aki eddig miniszterelnök-helyettes volt, szerdán jelentette be, hogy független testületet hoznak létre, amelynek megállapításai alapján döntenek a Gabba néven ismert krikettstadion sorsáról.

Elődje, Annastacia Palaszczuk, aki Brisbane sikeres olimpiai pályázatát vezette, a múlt hét végén mondott le miniszterelnöki tisztéről. Az általa vezetett queenslandi kormányzat még azt a döntést hozta, hogy lebontják és újjáépítik a 2032-es játékok központi helyszínének szánt híres krikettstadiont. A terv a közvéleményt is megosztotta, mert az újjáépítés 2.7 milliárd ausztrál dollárba (615 milliárd forint) kerülne. A beruházás keretében a stadion mellé egy új metróállomást is létrehoznának. A munkálatok 2025-ben kezdődnének és várhatóan négy év alatt fejeződnének be.

A legendás krikettarénát 1895-ben nyitották meg, azóta számos felújításon esett át, legutóbb 2005-ben. Jelenlegi befogadóképessége 42 ezer fő, az új 80 ezres lenne, s az olimpián itt tartanák a megnyitó- és záróünnepséget, valamint az atlétikai versenyeket.

A 2032-es lesz a harmadik olimpia Ausztráliában, 1956-ban Melbourne, 2000-ben Sydney volt a házigazda. Brisbane-t 2021-ben választotta ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a 2032-es nyári játékok megrendezésére.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik