Sportlövészet: A jövő egyértelműen a mi korosztályunké – Jákó Miriam

L. M.L. M.
Vágólapra másolva!
2023.11.21. 12:11
null
Jákó Miriam szerint csapatversenyben éveken keresztül jól teljesíthetnek a korosztályában (Fotó: Magyar Sportlövők Szövetsége)
Vasárnapig tartott a Hungarian Open 19. kiírása. A háromnapos idénynyitó viadalon a magyar csapat hét érmet szerzett. A 19 éves Jákó Miriamot kérdeztük vasárnapi szerepléséről, amikor ezüstérmes lett, valamint a jövőbe is tekintettünk.

A tizenkilences szám bűvöletében az elmúlt hétvégén a budapesti Fehér úti lőtéren zajlott a Hungarian Open, amely a nemzetközi légfegyveres idénynyitó szerepét töltötte be azoknak a versenyzőinknek, akik nem kvalifikáltak a november 21. és november 26. között megrendezendő dohai világkupadöntőre. Jákó Miriam értékelt lapunknak, aki ezüstérmes lett a vasárnapi open kategóriás viadalon, megelőzve az augusztusi baki világbajnokságon elért negyedik helyével olimpiai kvótát szerző 21 éves Fábián Sára Ráhelt.

„Nagyon jó látni, hogy nemcsak egy  élversenyzőnk van, szépen húzzuk egymást. Fábián  Sára egész hétvégén remekelt az idénynyitó légfegyveres Hungarian Openen, továbbá a rutinos Major Veronikának is jó esélye van ranglistáról ötkarikás kvalifikációt  szereznie  – mondta lapunknak a 19 esztendős, zsombói kötődésű fiatal tehetség. – Van még két idényem a juniorok mezőnyében. Ezeket versenyeket sem szeretném kihagyni, mert csak huszonegy éves korig adatik meg az ember életében . A  jövő egyértelműen a mi korosztályunké. Úgy vélem, hogy a csapat versenyben  éveken keresztül jól teljesíthetünk .”

Jákó szeptemberben a Budapesti Műszaki Egyetem mechatronikai mérnöki szakán kezdte meg felsőfokú tanulmányait, elmondása szerint az élsport és a tanulás mellett nem unatkozik, de azért szabadidejében a barátaival eljár falat mászni, illetve futni.

A februári légfegyveres győri kontinensviadalra készülő sportoló elmondta, a német Bundesligában hangolódik a soron következő kihívásokra. „A sorozat hihetetlen izgalmakkal telik, mindvégig telt ház előtt lövünk, ami nagyon sokat segít a felkészülésemben. Egyszer hazai körülmények (Jákó a Sportschützen St. Sebastianus Pier 2000 E. V. nevű klub színeit erősíti – a szerk.) között lőttem egy tökéletes, százas sorozatot, amit akkora ováció követett , amilyet korábban nem tapasztaltam egy versenyen sem. Óriási  mentális löketet adott, nagyon jólesett.”

A 19 éves sportlövő a krakkói központú Európai Játékokon, a riói olimpikon Major Veronikával és Sike Re­ná­tával kiegészülve az ötödik helyen végzett csapatban.

Mindeközben kedden rajtol a sportág dohai világkupadöntője, a puskásoknál a négyszeres Európai Játékok-győztes Pekler Zalán és Mészáros Eszter, míg a pisztolyosok mezőnyében Major Veronika szerepel, utóbbi a nyitó napon kezdi meg szereplését 10 méteren.

A világbajnoki ezüstérmes és háromszoros Európa-bajnok Péni István napok óta tartó influenzás megbetegedése miatt nem utazott el az esztendő utolsó rangos nemzetközi versenyére.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik