Cselgáncs: tizenegy magyar utazott a franciaországi Eb-re

Vágólapra másolva!
2023.11.03. 09:32
null
A legutóbbi világbajnokságon bronzérmet szerző Özbas Szofi is ott lesz Franciaországban (Fotó: AFP)
Több szempontból is meghatározó verseny lesz a franciaországi Európa-bajnokság. Egyrészt az orosz–ukrán háború kitörése óta először szerepelhetnek a két ország – Fehéroroszországgal kiegészült – versenyzői egyazon viadalon, másrészt hazánk 101. érmére hajt az Eb-k történetében.

Hosszú idő után a montpellier-i Európa-bajnokságon orosz, ukrán és fehérorosz dzsudokák is szőnyegre lépnek. Azok után, hogy 2022 februárjában Oroszország megtámadta Ukrajnát, a sportvilág válasza nem váratott magára sokat. A legtöbb sportági testület, így a Nemzetközi Cselgáncs­szövetség (IJF) is eltiltotta a nemzetközi viadaloktól az orosz és fehérorosz sportolókat. A döntés egészen a májusi, dohai világbajnokságig élt, amelyre már nevezhettek a két ország sportolói, válaszul az ukránok bojkottálták az eseményt, visszaléptek a vb-től. Azóta sem szerepeltek egyszerre a nevezési listán a három ország képviselői – mostanáig.

A nevezések alapján 46 országból 386 versenyző érkezését várják a francia városba, ahol péntektől vasárnapig tartanak az Európa-bajnokság küzdelmei. Magyarországról a két szövetségi kapitány, Ungvári Miklós (férfiak) és Braun Ákos (nők), valamint a szakmai igazgató, Murakami Kijosi 11 dzsudokát tartott arra érdemesnek, hogy összemérje magát a kontinens legjobbjaival. Ezzel válogatottjaink nem használják ki a szabályok nyújtotta maximális 18-as létszámot, ugyanis minden ország súlycsoportonként két-két versenyzőt indíthatna. Nyolc férfi mellett három nő képviseli hazánkat Montpellier-ben.

A mennyiségbeli hiányt minőséggel pótolják a mieink, hiszen a csapat tagja például a legutóbbi világbajnokságon bronzérmet szerző Özbas Szofi (63 kg), aki egyébként két Grand Slam-versenyen második, egyen pedig harmadik lett idén. Az IJF világranglistáján 52 kg-os súlycsoportjában és a dohai vb-n egyaránt ötödik Pupp Réka is a válogatottal utazott. Neki egy ezüst- és négy bronzérem a mérlege 2023 Grad Slamjeiről. Ungvári Attila (81 kg) világbajnoki hetedikként érkezik a kontinensviadalra, Tóth Krisztián (90 kg) pedig két Grand Prix-arannyal és egy ezüsttel, egy GS-ezüsttel és három bronzzal a háta mögött vág neki a küzdelmeknek vasárnap.

Az említettek Sipőcz Richárddal (+100 kg) kiegészülve kiemeltek lesznek kategóriájukban, Ungvári a harmadik, Pupp, Tóth és Özbas a negyedik, Sipőcz pedig a hetedik helyen. Rajtuk kívül Vég Zsombor is esélyes arra, hogy éremért küzdjön Montpellier-ben, de ha kijön neki a lépés, Gercsák Szabina is képes a meglepetésre, mindketten egy-egy Grand Prix-bronzérmet szereztek idén, még januárban az év első nemzetközi viadalán, a portugáliai Almadában.

A legutóbbi Európa-bajnokságot Szófiában rendezték, onnan két dobogós helyezéssel tértek haza a mieink, Özbas Szofi és Ungvári Attila lett harmadik, ezek az érmek voltak a sportág magyarországi történetének 99. és 100. érmei.

Az olimpiai indulás szempontjából sem elhanyagolható a hétvégi viadal, az első helyezés 700, a második 490, a harmadik 350 pontot jelent az olimpiai kvalifikációban.

A MAGYAROK PROGRAMJA AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGON
November 3., péntek

Férfiak, 60 kg: Andrási Márton (Mogyi-Bajai JC) 66 kg: Pongrácz Bence (VSD) Nők, 52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE), Gyertyás Róza (Koroncói Tutti JK)
November 4., szombat
Férfiak, 73 kg: Szegedi Dániel (Budaörsi SC) 81 kg: Ungvári Attila (Budaörsi SC) Nők, 63 kg: Özbas Szofi (BHSE) 70 kg: Gercsák Szabina (Atomerőmű SE)
November 5., vasárnap

Férfiak, 90 kg: Tóth Krisztián (MTK Budapest) 100 kg: Vég Zsombor (Ceglédi VSE)  Férfiak, +100 kg,      Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE)

Az Európa-bajnokság mindhárom napján 10 órától a selejtezőket, 16 órától a bronzmérkőzéseket és a döntőket rendezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik