Cselgáncs Eb: Pupp negyeddöntős, Gyertyás kiesett

Vágólapra másolva!
2023.11.03. 13:38
null
Negyeddöntőbe jutott Pupp Réka (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
A világbajnoki ötödik Pupp Réka bejutott a negyeddöntőbe, a szintén 52 kilogrammos Gyertyás Róza viszont kiesett a Montpellier-ben zajló olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokság pénteki nyitó napján.

A 11 fős magyar Eb-küldöttségből az első napon négyen voltak érdekeltek. Elsőként Andrási Mártont szólították tatamira, aki a ciprusi Petrosz Hrisztodulidesszel kezdett a 32 között. A Mogyi Bajai JC versenyzője – aki februárban harmadik lett a szófiai világkupa-viadalon – hat percig tusakodott 18 éves riválisával, majd egy válldobásra kapott vazaarival lezárta a hosszabbításos meccset.

Nem sokkal később már ismét Andrási következett, méghozzá a hazai közönség előtt szereplő Romain Valadier Picard ellen. A tavalyi, budapesti Grand Slamen bronzérmes francia másfél perccel a vége előtt fejen átforgatást mutatott be a magyaron, erre ippont kapott, amit hamarosan visszaminősítették vazaarinak. Ez az előny azonban végig megmaradt, így Andrási számára befejeződött az Eb.

A 66 kilós Pongrácz Bence az idén két világkupaezüstöt gyűjtött, de Montpellier-ben balszerencséjére éppen az olimpiai bajnok olasz Fabio Basilét kapta ellenfélül a 32 között. A VSD 24 éves sportolója négy és fél percig állta a sarat, ám ekkor Basile egy fejen átforgatásra vazaarit kapott, és győzött.

A 2021-ben Eb-bronzérmes Pupp kiemeltként csak a 16 között kapcsolódott be a küzdelmekbe, ahol a belga Amber Ryheul várt rá. Korábbi egyetlen találkozójukat az Atomerőmű SE sportolója nyerte a két évvel ezelőtti kontinenstornán. A második csata három és fél percnél dőlt el, amikor a 27 éves magyar egy lábsöprésre vazaarit kapott, és előnyét könnyedén megőrizte a meccs végéig. A negyeddöntőben Pupp ellenfele az olimpiai és világbajnoki harmadik olasz Odette Giuffrida lesz, akivel 1/2-re áll a győzelmi mérlege.

Súlycsoporttársa, a 21 éves Gyertyás – aki májusban ezüstérmet szerzett a linzi Grand Prix-n – az Eb-harmadik spanyol Estrella Lopez Sheriff búcsúztatása után Mascha Ballhausszal szállt szembe. A német ellenfél négy érmet gyűjtött az idén a World Touron, köztük Taskentban egy Grand Slam-aranyat is. A Koroncói Tutti JK dzsúdósa egyetlen akciót sem tudott bemutatni Ballhauson, aki két és fél perc elteltével egy belső combdobásra vazaarit kapott. Gyertyás nagy hajrát nyitott, de nem tudta összeszedni riválisát, így kikapott és helyezetlenül zárt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik