Torna-vb: Bácskay 8. lett az ugrás döntőjében – irány Párizs?

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2023.10.07. 16:47
null
Bácskay Csenge (Fotó: Tornasajtó)
Visszalépések miatt mégis indulhatott az ugrás döntőjében Bácskay Csenge, a kilenctagú fináléban a nyolcadik lett.

Nem folytatódott a sorminta: a harmadik színre lépés nem hozta meg a harmadik aranyérmet Simone Biles számára az antwerpeni világbajnokságon – az amerikai klasszis az ugrás fináléjában ismét bemutatta a 6.4-es erősségű gyakorlatát, az a bizonyos Jurcsenko dupla szaltót bicska mozdulattal, ám ezúttal a beleállás helyett „belefeküdt” a végébe, az egyéni összetettben éppen Biles mögött ezüstérmet szerző brazil Rebeca Andrade viszont nemcsak, hogy nem hibázott, hanem fantasztikus két ugrást mutatott be, így megérdemelt lett világbajnok ezen a szeren (később Biles felemás korláton az ötödik helyen zárt).

Miközben a világ a két sztár párharcára figyelt, mi Bácskay Csengéért izgulhattunk: a selejtezőben a tartalék szerepköréig jutó Bácskay egy órával a finálé előtt kapta a hírt, hogy jelenése van a tornacsarnokban.

„Én szóltam Csengének a buszon, miután megkaptuk a Nemzetközi Tornaszövetség hivatalos értesítését” – árulta el Altorjai Sándor, a Magyar Tornaszövetség főtitkára.

A lehetőség tehát ott állt az Amerikában tanuló Bácskay előtt, ám érthetően ez a „felemás” állapot nem jelentette a megszokott mentális felkészülést a fináléra, amelyben egyébként némi adminisztrációs hiba miatt kilencen léptek pódiumra, Bácskay pedig a nyolcadik lett.

„A buszon ültem a magyar delegációval, amikor a csapatvezetőnk, Altorjai Sándor szólt, mégis indulhatok a döntőben – mondta el Bácskay. – Természetesen nagyon örültem a hírnek, de amolyan köztes állapotban voltam: napokon keresztül készültem arra, hogy esetleg versenyzek, meg arra is, hogy nem. Fejben kellett leginkább átállítani magam. Az ugrásaim jól sikerültek, elégedett vagyok. Ugyan a selejtezőben dupla csavart ugrottam, Draskóczy Imre kapitánnyal a finálé előtt úgy döntöttünk, ezúttal csak másfél csavart ugrok, mert az a biztos. Emellett szerettünk volna elkerülni egy esetleges sérülést is A gyakorlatom után néhány szót válthattam Simone Biles-szal is: nekem ő mindig is példaképem volt, örülök, hogy beszélgettünk kicsit.”

Az, hogy Bácskay Csenge előrelépett, és szerepelt az ugrás fináléjában, jó eséllyel azt jelenti, hogy ő lesz a harmadik női tornászunk a párizsi olimpián, hiszen a kvalifikációs elvek értelmében a szerenkénti kvótákat alapvetően a finálésoknak osztják ki úgy, hogy a már más módon párizsi indulók kiesnek a sorból, ám a Nemzetközi Szövetség (FIG) csak vasárnap adja ki a kvótások listáját, így addig hivatalosan senki sem mond semmit.

„Tudom, hogy sokan azt mondják, mivel indultam a döntőben, enyém a harmadik magyar női olimpiai kvóta, de nem szeretném addig beleélni magam semmibe, amíg nem biztos az indulási jog” – nyilatkozta Bácskay.

TORNA-VILÁGBAJNOKSÁG, ANTWERPEN
Szerenkénti döntők. Férfiak. Talaj. Világbajnok: Artem Dolgopyat (Izrael) 14.866,
2. Minami Kazuki (Japán) 14.66, 3. Milad Karimi (Kazahsztán) 14.600. Lólengés. Vb: Rhys Mc Clenaghan (Írország) 15.100, 2. Khoi Young (Egyesült Államok) 14.966, 3. Ahmad Abu Al Soud (Jordánia) 14.633. Gyűrű. Vb: Liu Jang (Kína) 15.233, 2. Eleftheriosz Petruniasz (Görögország) 15.066, 3. Ju Hao (Kína) 14.833. Nők. Ugrás. Vb: Rebeca Andrade (Brazília) 14.750, 2. Simone Biles (Egyesült Államok) 14.549, 3. Jeo Szeo Dzseong (Dél-Korea) 14.416, ... 8. Bácskay Csenge (Magyarország) 13.400. Felemás korlát. Vb: Csiu Csi-jüan (Kína) 15.100, 2. Kaylia Nemour (Algéria) 15.033, 3. Shilese Jones (Egyesült Államok) 14.766

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik