Szumó: tíz magyar versenyző indul a tokiói világbajnokságon

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2023.10.04. 09:45
A megalakulása 25. évfordulóját idén ünneplő Magyar Szumószakszövetség tíz versenyzővel képviselteti magát a hétvégén sorra kerülő világbajnokságon.

A 24. vb-re a 3000 éves sportág hazájában, Japánban, pontosabban Tokióban kerül sor.

Ancsin László, a magyar szövetség ezúttal nem utazó elnöke az Európai Játékokon, majd a szeptemberi Európa-bajnokságon szerzett érmek után most abban bízik, hogy lesz magyar versenyző, aki döntőben szerepelhet. A szeptemberi Eb-n hét bronzot nyert a válogatott, az Európai Játékokon pedig egy második és két harmadik hely volt a mérleg, ráadásul Szilágyi Erik kapta meg a legjobb férfi szumósnak járó díjat, mert legyőzte a nehézsúlyú világbajnokot.

A szumót a legtöbb versenyző a birkózás mellett kiegészítő sportágként űzi. Közöttük talán a legismertebb a 18 éves Elekes Enikő (Kőbánya SC), aki birkózásban az U17-es és U20-as korosztályban is világbajnoki címet szerzett. A 205 centiméter magas pécsi Pap Arnold korábban szintén birkózott, de évekkel előbb már felhagyott azzal, mert nem tudta tartani a 130 kilós felső súlyhatárt. Szumóban viszont nincs ilyen követelmény, az évtizede világbajnoki címet szerzett Libor Dezső például csúcsformája idején 220 kilóval mérlegelt be a versenyeire.

A vb-n hatalmas mezőnyökre lehet számítani, hiszen a legjobbakat egy esetleges profi szerződés is motiválhatja. Magyar részről komolyabb sikert a 2010-es években Japánban profiskodó, 165 kilós, szolnoki illetőségű Tóth Attila ért el, akit nem sok választott el attól, hogy a profik között is a legfelső kategóriában versenyezhessen.

A magyar válogatott tagjai
Berregi Balázs, Szilágyi Erik (Kispesti NSI), Buzás Patrik, Molnár Tamás, Végh Artúr, Bajler Kitti, Bajler Roxána (Érdi Spartacus SC), Elekes Enikő (Kőbánya SC), Gyuricza Marcell (Tököl), Pap Arnold (Pécs)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik