Asztalitenisz: Szőcs Bernadette könnyed győzelemmel mutatkozott be Frankfurtban

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2023.10.29. 18:53
null
Szőcs Bernadette esélyeshez méltó játékkal vette az első akadályt a frankfurti champions versenyen (Fotó: WTT)
A WTT-sorozat frankfurti champions versenyének első napján Szőcs Bernadette esélyeshez méltóan három játszmában legyőzte a német Annett Kaufmannt, a nyolcadöntőben a második helyen kiemelt kínai Csen Meng lesz az ellenfele.

 

Ezekben a napokban Frankfurtra figyel a pingpongvilág, a német város ad otthont a WTT-sorozat Grand Smasht követő legrangosabb besorolású, úgynevezett champions versenyének. Az ebben a sportágban tekintélyesnek mondható 500 ezer dolláros pénzdíj és a nagy szorzójú ranglistapontok miatt a nevezésnél nagy volt a tülekedés, már csak azért is, mert ilyen rangos tornát évente csak néhányat rendeznek: 2022-ben Budapesten volt az első, majd Makaó következett, 2023-ban pedig Hszinhsziang és Makaó után most Frankfurtban gyűlt össze az elit, s az idén nem is lesz több ilyen verseny.

A champions tornák sajátja, hogy mindössze két számban, férfi és női egyesben állnak asztalhoz, s a világranglista első 32 helyezettje jogosult az indulásra, ennél hátrább jegyzett játékosok csak visszalépés esetén, illetve a házigazdának járó szabad kártyával férhetnek fel a táblára. Ezek alapján nem meglepő, hogy ezúttal is bomba erős mezőny jött össze, a top 10-ből a férfiaknál és nőknél is nyolcan neveztek, a legrosszabb helyezéssel pedig a szabad kártyával induló Timo Boll (62.) és Sabine Winter (70.) fért be a mezőnybe.

Természetesen a csúcskategóriás kínai és japán játékosok is ott vannak Frankfurtban, de talán a legnagyobb várakozás mégis a franciák csodatinije, a tollszárfogással játszó 17 éves Felix Lebrun szereplését övezi: azzal, hogy az október 24-i világranglistán a 9. helyre került, a japán Harimoto Tomokazu és a kínai Fan Csen-tung mögött 17 évesen, 1 hónaposan és 12 naposan ő lett minden idők harmadik legfiatalabb top 10-es férfi asztaliteniszezője.

Tekintve, hogy a magyar válogatott legelőkelőbb helyre rangsorolt két játékosa, Majoros Bence a 118., Madarász Dóra pedig a 85. a listán, esély sem volt arra, hogy a mieink asztalhoz állhassanak Frankfurtban, viszont a román színekben versenyző Szőcs Bernadette (13.) ott van, sőt már túl is van a bemutatkozáson: a 16 közé jutásért a 17 esztendős német Annett Kaufmannal (56.) játszott, s a várakozásoknak megfelelően három játszmában győzött. Szőcs mostanában kifejezetten jó formában versenyez, amire a folytatásban is szüksége lesz, ugyanis a nyolcaddöntőben a második helyen kiemelt, nem mellesleg kétszeres olimpiai és ötszörös világbajnok kínai Csen Meng lesz az ellenfele.

WTT-SOROZAT, CHAMPIONS, FRANKFURT
Szőcs Bernadette (romániai)–Kaufmann (német) 3:0 (5, 10, 4)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik