Asztalitenisz: a férfi és a női kapitányt is menesztették, a férfiaknál Lindner Ádám az utód

Vágólapra másolva!
2023.10.05. 17:01
null
Kovacsics Imre elnök abban bízik, hogy a magyar asztalitenisz rövid időn belül ismét a régi fényében csillog (Fotó: Földi Imre)
Kovacsics Imre, az asztalitenisz-szövetség elnöke rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Muskó Pétert, a férfi- és Bátorfi Zoltánt, a női válogatott szövetségi kapitányát azonnali hatállyal menesztették. Az olimpiai ciklus végéig a férfiaknál Lindner Ádám veszi át a nemzeti csapat irányítását. 

Alig egy hete szivárgott ki a hír, miszerint a szövetség, hivatalosan struktúraváltásra hivatkozva megszüntette a szövetségi kapitányok mellett dolgozó másodedzők pozícióját, csütörtökön pedig a folyamat folytatódott: Muskó Pétert, a férfiakés Bátorfi Zoltánt,a nők szövetségi kapitányát azonnali hatállyal menesztették.

„A struktúraváltás jó szakmai munka nélkül elképzelhetetlen, az élsportban pedig az eredmények a legfontosabbak” – mondta Kovacsics Imre, a szövetség június elején megválasztott elnöke, hozzátéve, hogy a malmői Európa-bajnokságon elért eredmények, s ehhez köthetően a szakmai munka hiányosságai miatt bontottak szerződést a két kapitánnyal. Csak emlékeztetőül: férficsapatunk a nyolcaddöntőben az angolokat győzte le bravúrral, a negyeddöntőben pedig a későbbi aranyérmes, s nem mellékesen több világbajnokkal és világbajnoki érmessel felálló házigazda svédektől óriási csatában, három meccslabdáról kapott ki 3:2-re– a férfiak legutóbb 1988-ban jutottak be a legjobb négy közé –, míg a nők a hasonló játékerőt képviselő szlovákokkal szemben maradtak alul. Lapunk kérdésére, hogy ezt valóban csalódást keltő szereplésként értékelte az elnökség, az elnökhatározottválaszt adott.

„Szomorúan láttuk, hogy női válogatottunk vereséget szenvedett a szlovákoktól, emiatt a legjobb nyolc közé sem jutott be, de én a férfiaktól is többet vártam. Az elnökség egyhangú szavazással döntött,a következő időszak nagy feladataira, a februári világbajnokságra és a párizsi olimpiára megújult szakmai stáb vezetésével szeretnénk felkészülni. A célunk, hogy két-három éven belül Európa meghatározó asztalitenisz-nemzete legyünk, öt-hat év múlva pedig már a világ élmezőnyéhez szeretnénk tartozni.”

A férfiválogatott mostantól Lindner Ádám vezetésével készül az elkövetkezendő időszak kihívásaira (Fotó: Dömötör Csaba)
A férfiválogatott mostantól Lindner Ádám vezetésével készül az elkövetkezendő időszak kihívásaira (Fotó: Dömötör Csaba)

Ami az utódokat illeti, a férfiaknál a korábbi válogatott játékos, a 2002-ben férfi egyesben magyar bajnoki címet szerző Lindner Ádám veszi át Muskó Péter helyét, az új női kapitányt viszonyt csak a jövő héten nevezi meg a szövetség. A szakmai munka megerősítésére létrehozzák a szakmai igazgatói pozíciót – a személyéről csak később döntenek –, azt remélve, hogy összefogottabb és jobblesz a sportágban folyó munka.

Tekintve, hogy a válogatott játékosok évek óta dolgoztak a most menesztett stábbal, felvetődik a kérdés, hogy ebben a témában volt-e bármiféle megbeszélés, egyeztetés velük, amire Kovacsics Imre kategorikus nemmel válaszolt: „Akik a címeres mezt magukra húzhatják, kötelességük, hogy megfelelő edzésmunkával, életmóddal készüljenek, a szövetség elnökségének pedig az a feladata, hogy a legjobb kapitányt rendelje melléjük.”

A sajtótájékoztatón szóba került még a Statisztika Utánpótlás Asztalitenisz Klub, amely az elnök szerint eddig a szövetség anyagi támogatása miatt kivételezett helyzetben volt, ezt felülbírálva mostantólkizárólagugyanazokat a kiváltságokat élvezheti, mint bármelyik más egyesület, s az is kiderült, hogy a jövő évi centenáriumra – 2024-ben lesz 100 éve, hogy megalapították a Magyar Asztalitenisz-szövetséget – nagyszabású tervekkel készülnek.

MUSKÓ PÉTER: ALKALMASNAK TARTOM MAGAMAT!
„Az előző elnökségtől szeretnék utólag elnézést kérni, hogy kineveztek egy alkalmatlan embert, aki két hete három meccslabdáról elvesztett egy éremért zajló párharcot Svédországban, a későbbi Európa-bajnok svédek ellenében... Nem érzem magamat alkalmatlannak, abszolút alkalmasnak tartom magamat. Ebben a periódusban, ilyen eredményekkel a hátunk mögött, pláné az elmúlt évek eredményeihez hasonlítva... szeretném magamat és a csapatot is kiemelni” – mondta az immár korábbi férfikapitány, aki hozzátette, hivatalos menesztésében szerepet játszott az is, hogy nyilatkozott az NS-nek, amikor struktúraváltásra hivatkozva eltávolította mellőle a szövetség a válogatott másodedzőjét.
BÁTORFI: NEKEM MÁR NEM KELL SEMMIT SEM BIZONYÍTANOM
„Már nem én vagyok a válogatott kapitánya. Azonnali hatállyal szerződést bontottak velem. Nem lepett meg különösebben, már számítottam rá, sok szerencsét kívánok a magyar asztalitenisznek! Megpróbáltam szakmai síkon egyenesben tartani a társulatot, mert tíz hónap múlva olimpia van, s olimpiai kvótákat szeretne a válogatott, ám az elnökség így döntött, a döntésüket pedig elfogadom. Voltak előjelek, a segédedzőm szerződését sem hosszabbították meg. Nagyon szerettem volna a lányokat kivezetni Párizsba, de nekem már nem kell semmit sem bizonyítanom” – mondta Bátorfi Zoltán a Sportrádióban Suba Katának.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik