Asztalitenisz csapat Eb: női csapatunk nem jutott be a legjobb nyolc közé

Vágólapra másolva!
2023.09.14. 16:08
null
Nagyváradi Mercédesz szerezte a magyar válogatott egyetlen győzelmét a szlovákok elleni nyolcaddöntőben (Fotó: ETTU)
A férfiak után a nők is a nyolcaddöntőben álltak asztalhoz a malmői Európa-bajnokságon, ám továbbjutniuk nem sikerült, a Póta Georgina, Madarász Dóra, Nagyváradi Mercédesz hármas 3:1-es vereséget szenvedett Szlovákiától.

 

Férficsapatunk angolok elleni bravúros 3:2-es győzelme után a nők is a nyolc közé jutásért álltak asztalhoz a malmői Európa-bajnokságon. Az ellenfél Szlovákia volt, tipikusan olyan együttes, amely papíron legyőzhető, de ebben a párharcban benne volt a vereség lehetősége is, amit az európai ranglista is alátámaszt: a szlovákok a negyedik, a mieink az ötödik helyen állnak.

„A szlovákoknak jó csapatuk van, Kukulková a legutóbbi világbajnokságon bejutott a nyolcaddöntőbe úgy, hogy közben Madarász Dórát 4:0-ra legyőzte, európai szinten Balázová is jó asztaliteniszező, ráadásul megvan a kellő rutinja, s Labosovára is figyelni kell. Biztos vagyok benne, hogy nehéz mérkőzés vár ránk” – mondta a sorsolás után Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány.

A szlovákok a szakvezető által említett három játékossal álltak fel a mieink ellen, azaz Tatiana Kukulková (európai ranglista 14.), Barbora Balázová (24.) és Ema Labosová (77.) került be a kezdőbe, míg nálunk a Madarász Dóra (18.), Póta Georgina (21.), Nagyváradi Mercédesz (81.) trió kapott lehetőséget.

Nem indult jól a találkozó, Balázová simán legyőzte Pótát, majd következett a Madarász–Kukulková rangadó. A kapitány által említett durbani világbajnoksághoz képest most annyival szorosabban alakult a párharc, hogy Madarásznak sikerült játszmát nyernie, de mivel csak egyre futotta, a szlovákok viszonylag gyorsan elhúztak 2:0-ra.

A harmadik számú emberekre nem lehet panaszunk, a férfiaknál Lakatos Tamás háromból három győzelemnél jár, a nőknél pedig egyszer Bálint Bernadett, egyszer Nagyváradi Mercédesz győzött ebben a pozícióban. Ezúttal ismét Nagyváradin volt a sor, a Labosová elleni meccsének az volt a tétje, hogy versenyben tartsa a magyar csapatot, ami sikerült is neki. Az ellenfél 2:1-es előnyénél Madarász következett a túloldalon a balkezes Balázová állt, utóbbi ebben a helyzetben lélektani előnnyel várhatta az összecsapást, ami egyértelműen visszaköszönt az asztalnál: a szlovák játékos összességében magabiztosabb, meggyőzőbb teljesítményt nyújtott, Póta után Madarászt is legyőzte, a szlovákok pedig 3:1-re megnyerték az összecsapást.

Női csapatunk ezzel befejezte szereplését Malmőben, s ugyan két évvel ezelőtt a csoportból nem jutott tovább, vagyis a mostani eredmény előrelépés, ami vélhetően az olimpiai kvalifikáció szempontjából fontos világranglistán is visszaköszön majd, összességében mégis maradt némi hiányérzet, ugyanis, ha nem is könnyű, de mindenképpen nyerhető mérkőzést bukott el csapatunk a nyolcaddöntőben.

„Vannak meccsek, amikor semmi sem sikerül, szerencsénk sincs, ez most ilyen volt – értékelt Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány. – Tudtuk, hogy a szlovák válogatott nagyon kellemetlen, nem ok nélkül jutott be a legutóbbi világbajnokságon a legjobb nyolc közé, s az európai ranglistán is előttünk áll. Ettől függetlenül csalódott vagyok, mert azok után, ahogyan a csoportban legyőztük az ukránokat, bíztam abban, hogy most is nyerhetünk, de a szlovákok ezúttal jobbak voltak.”

CSAPAT EURÓPA-BAJNOKSÁG, MALMÖ
Nők. Nyolcaddöntő
Szlovákia–Magyarország 3:1

Balázová–Póta Georgina 3:0 (8, 5, 9)
Kukulková–Madarász Dóra 3:1 (12, 6, –7, 9)
Labosová–Nagyváradi Mercédesz 1:3 (–7, 3, –7, –9)
Balázová–Madarász 3:1 (8, –7, 7, 5)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik