Vitorlázás: „Régóta tudom, hogy képes vagyok erre” – Érdi Mária a világbajnoki címe után

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2023.08.20. 18:38
null
Érdi Mária (Fotó: Team Hungary Facebook)
Érdi Mária, vagy ahogy mindenki ismeri, „Mári” aranyérmet szerzett a vitorlázók ILCA 6 hajóosztályának hágai világbajnokságán. Ezzel ő az első magyar hölgyversenyző, aki olimpiai hajóosztályban világbajnok lett – a párizsi ötkarikás játékokon való indulási jogot pedig már szombaton kiharcolta.

 

– Szoros verseny volt…
– Az, és nagyon nehéz. Éppen ezért hihetetlenül boldog vagyok, hogy sikerült! Szinte felfoghatatlan, hogy világbajnok vagyok – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Érdi Mária. – Régóta tudom, hogy képes vagyok erre, de tudni és meg is csinálni az két különböző dolog. Amíg be nem futottam az éremfutamon, nem is akartam belegondolni, mekkora dolgot vittem véghez.

– Mi volt a legnehezebb?
– Az évek során kitaposni az ide vezető utat. Mert azt sokan mondták, hogy megvan a tehetségem, de meg kellett találni a megfelelő embereket, a megfelelő programot, amikor pedig eljött az ideje, elvégezni a feladatot.

– Mi jelentette most a különbséget?
– Az edzőm, Enrico egy kicsit más felfogásra próbált ösztökélni, arra, hogy vegyem lazábban a dolgokat a versenyeken. Az edzéseken beleteszem a munkát becsülettel, és attól kezdve csak vitorlázni kell. Gyenge szélben rengeteget fejlődött a sebességem, mióta vele vitorlázom, ez látszott a tavalyi Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is, ahol az utolsó futamig érem közelében voltam, de végül ötödik lettem. Ott is bennem volt már, hogy bennem van az eredmény, de hogy ki is jött, ez egészen hihetetlen! Ráadásul ezt a világbajnokságot csak négyévente rendezik, és én vagyok a világbajnok!

– Ami nem mellesleg olimpiai kvótát is ért!
– Igen, annak is nagyon örülök. De nem teszek emiatt terhet a saját vállamra, most ünnepelni kell és élvezni, hogy megvan a munka gyümölcse, nem kell semmit sem túlgondolni. Ugyanaz a vitorlázó vagyok, aki a verseny előtt voltam, ugyanazokra a dolgokra vagyok képes, csak most már világbajnok is vagyok. Felfoghatatlan!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik