Tusványos 2023: „Párizsban az olimpia alatt a békesség lesz az úr”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2023.07.20. 13:49
null
Szabó László és Kádár Zoltán (Fotó: Mravik Gusztáv)
Szinte napra pontosan egy év múlva kezdődik a nyári olimpia Párizsban, a magyar olimpiai és paralimpiai éremesélyekről is volt szó a Buzánszky Jenő Sportteraszon.

Nyakunkon a párizsi olimpia, már csak egy év, és a francia fővárosban fellobban a láng. Ennek apropóján beszélgetett a Buzánszky Jenő Sportteraszon vendégeivel – Szabó Gabriella háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és kilencszeres Európa-bajnok kajakozóval, a Magyar Olimpiai Bizottság marketing-munkatársával és Zubor Attila világ- és Európa-bajnoki bronzérmes úszóval, aki három olimpián képviselte Magyarországot – Kádár Zoltán, a marosvásárhelyi rádió riportere. A paralimpiai esélyekről a moderátor Szabó Lászlót, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökét faggatta.

Felvezetésként arról volt szó, vajon a franciaországi politikai zavargások veszélybe sodorhatják-e a játékok megrendezését. Szabó Gabriella azt mondta, a MOB nem tart ettől. Ő személy szerint is megélte, milyen a kényszerű halasztás, hiszen 2020-ban javában készült Tokióra, amikor bejelentették, hogy a Covid miatt csúszik a rendezés; ez le is zárta a pályafutását. „Jövőre Párizsban már csak a szárazföldön leszek jelen, mint a MOB munkatársa” – jegyezte meg. Szabó László múlt hét végén járt Párizsban, felkeresett néhány helyszínt, s úgy véli: „Az olimpia és a paralimpia idején a békesség, a szeretet lesz az úr.” Az orosz és a belorusz versenyzők jelen állás szerint egyik eseményen sem vehetnek részt, más kérdés, hogy a kizárásuk alig kapta meg a szavazáskor a többséget. Zubor Attila is úgy véli: „A sportolókat nem szabadna politikai okok miatt büntetni, mi már átéltünk hasonló helyzetet 1984 kapcsán.” Thomas Bach NOB-elnök keményen dolgozik a két ország sportolóinak visszaengedése érdekében, de ahogy felröppennek az ezzel kapcsolatos hírek, rögvest érkeznek a bojkottfenyegetések a skandinávoktól az angolszász országokig, nem is beszélve persze az ukránokról. A végső döntés októberre várható; kérdés, akkor még lesz-e módjuk az érintetteknek a kvalifikációra. „Ha ott lennének az oroszok, tizenöt százalékkal kevesebb érmünk lenne, de a sport arról szól, hogy a versenyző az összes riválisát maga mögé utasítsa” – tette hozzá Szabó László.

Zubor Attila és Szabó Gabriella (Fotó: Mravik Gusztáv)
Zubor Attila és Szabó Gabriella (Fotó: Mravik Gusztáv)

A magyar csapatnak jelenleg 18 kvótája van, ebből 11-et úszók gyűjtöttek be, ez időarányosan Szabó Gabriella szerint megfelelőnek mondható. A végső létszám nagyban függ majd attól, hány csapatsportban indulhat a magyar válogatott – a cél a 200 tagú delegáció. Zubor Attila, aki 2001-ben vb-induló volt Fukuokában, azt reméli, a jövő hét végére a magyar úszó olimpiai kvóták száma tovább gyarapodik a japán városban. A paralimpikonok pillanatnyilag négy indulási jognál tartanak, hogy minden idők legnépesebb csapatát sikerüljön elutaztatni, ahhoz 53 kvótát kell(ene) begyűjteni; az eredményességet illetően számukra Tokió a mérce. A MOB óvatosabb az érmek számát illetően a tokiói 20 medál után, Szabó Gabriella minimumként 5 érmet remél, de akár a „húsz is megugorható”, főleg, mert szerinte Milák Kristóf indulásában is okkal bízhatunk.

Szóba került Zubor Attila tököli úszóiskolája is, aki boldog, hogy maradhatott az uszodai közegben; személyesen is ott áll a parton, oktat. Szabó Gabriella nem tagadta, a mai napig hiányzik neki a hajó, de a MOB marketinges ajánlatára nem tudott nemet mondani, és egyre jobban érzi magát új szerepkörében is. Ezzel együtt három-négy hetente a mai napig lejár a Dunára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik