Európai Játékok: ökölvívóinknak innen vezet a legrövidebb út Párizsba

Vágólapra másolva!
2023.06.14. 10:55
A tatai edzőközpontban látogattuk meg az Európai Játékokra készülő ökölvívóinkat, akik üzbég szakember vezetésével végzik el a finomhangolást az olimpiai kvalifikáció szempontjából különösen fontos verseny előtt.
Hamid Tangribergenov (balra) megtalálta a közös hangot a versenyzőkkel 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Földi Imre)
Hamid Tangribergenov (balra) megtalálta a közös hangot a versenyzőkkel A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Földi Imre)

 

A MAGYAR SPORT ALMA MATERÉBEN, a tatai edzőközpontban készülnek ökölvívóink a lengyelországi Európai Játékokra, amely az idén fontosabb verseny a világbajnokságnál, ugyanis a nőknél és a férfiaknál egyaránt kiosztanak 22 olimpiai kvótát. Az Angolkert kedd délelőtt a megszokottnál is csendesebb volt, a Cseke-tó partján néhány horgász üldögélt kapásra várva, a bokszteremből viszont „csatazaj” szűrődött ki, a két hónappal ezelőtt próbaidőre kinevezett üzbég szövetségi kapitány, Hamid Tangribergenov pörgős edzést vezényelt a mieinknek. A szakember nem hagyta, hogy bárki is elbújjon a bokszzsákok árnyékában, bátorította, lelkesítette a versenyzőket, akik már a kézmozdulataiból értették a feladatokat.

A felugrásos ütések után sípszóra helyben futás következett, amikor öttevényi általános iskolások tűntek fel a karzaton, érdeklődéssel figyelve a válogatott bemelegítését. A gyerekek hamar továbbálltak a létesítménytúra következő állomására, így az ütésváltásokat már nem láthatták – noha a kesztyűzések általában a délutáni programban szerepelnek, néhány gyakorlat erejéig azért délelőtt is összeálltak a párok. Veres Rolandnak már csak a kapitány jutott, de Európa-bajnoki bronzérmesünk állta a sarat – az 57 kilogrammos súlycsoportot ismerve Nowy Targban sem lesznek könnyebb ellenfelei...

Nagy reménységnek tartják a 66 kilogrammban induló Hámori Lucát, aki gőzerővel készül az Európai Játékokra
(Fotó: Földi Imre)
Nagy reménységnek tartják a 66 kilogrammban induló Hámori Lucát, aki gőzerővel készül az Európai Játékokra (Fotó: Földi Imre)

 

„A nyolcadik héten már kezdünk fáradni”  – sóhajtott a magyar csapat legfiatalabb versenyzője, a mindössze 19 éves Mezei Petra, ám a fásultság legkisebb jele sem látszott a mieinken, akik nagy intenzitással dolgoztak, az edzés előrehaladtával egyre többször kellett feltörölni a padlóról az izzadtságot. Ha lett volna decibelmérőnk, bizonyára kiakadt volna, amikor tizenegyen egyszerre sorozták a bokszzsákokat, az egyik ráadásul megadta magát, de egy szék és egy zsámoly segítségével gyorsan visszakerült a helyére.

No de hol a helyük a magyar versenyzőknek az európai mezőnyben? Nehéz megválaszolni a kérdést, elvégre pontozásos sportágról beszélünk, ráadásul Lengyelországban nem indulnak az oroszok és a fehéroroszok, s az sem zárható ki, hogy vaksorsolással alakítják ki az ágakat – mint ismert, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és az ökölvívók világszervezete között mostanság nem éppen felhőtlen a viszony. Az Európai Játékok a súlycsoportonkénti két, illetve négy kvótával jó lehetőséget kínál az olimpiai kvalifikációra, és bár az erős mezőnyben így is legalább három mérkőzést kell nyerni az indulási jog megszerzéséhez, Tatáról Lengyelországon át vezet a legrövidebb út Párizsba.

A MAGYAR INDULÓK
Férfiak. 51 kg (2 kvóta):
Bernáth Attila. 57 kg (4):   Veres Roland. 63.5 kg (4):   Kovács Richárd.  71 kg (4): Pilipec Makszim. 80 kg (4):  Akilov Pilip. 92 kg (2): Kiss Levente. +92 kg (2):   Felföldi László
Nők. 50 kg (4):   Mezei Petra. 54 kg (4): Lakotár Hanna. 66 kg (4):   Hámori Luca. 75 kg (2):   Nagy Tímea

Magyar színekben folytatná az ifjúsági világbajnok
A tatai edzőközpontban készül a 70 kilogrammos Veronika Nakota,  aki ukrán színekben ifjúsági világ- és Európa-bajnokságot is nyert. A tehetséges fiatal versenyző a Nemzeti Sportnak elmondta, hamar beilleszkedett a válogatott keretbe, és szívesen folytatná magyar színekben a pályafutását. Úgy tudjuk, a szövetség tervezi a honosítását, ám konkrétumok egyelőre nincsenek az ügyben.

 

A baki világbajnokságon nem tudták megállítani ellenfelei a 17 éves Márton Luanát (balra) (Fotó: World Taekwando)
A baki világbajnokságon nem tudták megállítani ellenfelei a 17 éves Márton Luanát (balra) (Fotó: World Taekwando)
TEKVANDÓ – A VILÁGBAJNOK MÁRTON LUANÁRA MÁR KÉSZÜLNEK AZ ELLENFELEK

Minden eddiginél népesebb, 11 tagú magyar tekvandós küldöttség utazik az Európai Játékokra, többek között két világbajnokunk, Márton Luana és Salim Omar Gergely is pástra lép Krynica-Zdrójban.

„Reményeink voltak, elvárásaink nem” – mondta a Magyar Tekvandószövetség elnöke, Márton Zsolt Krisztián a májusi baki világbajnokságról, amelyen Márton Luana az 57 kilogrammos olimpiai súlycsoportban megszerezte első női vb-aranyunkat a sportágban. A jóhoz persze könnyű hozzászokni, a sikerek hatására nő az elvárás, annál is inkább, mert az Európai Játékokon minden eddiginél több, tizenegy tekvandósunk indul.

„Az olimpiai ranglistapontok miatt kiemelten fontos lesz a verseny – hangsúlyozta Márton Zsolt Krisztián, hozzátéve, hogy fiatal és motivált csapat utazik Krynica-Zdrójba. – Salim Omar jelenleg direkt kvótát érő helyen áll a rangsorban, de szeretné megerősíteni a pozícióját, és világbajnoki címével Márton Luanának is van esélye arra, hogy esetleg már egyenes ágon megszerezze az indulási jogot. Ehhez minél több olyan versenyen kell jól szerepelnie, amely pluszpontot hoz, bízunk benne, hogy Lengyelországban is meglepetést szerez.”

Minden esélye megvan rá, ugyanakkor világbajnokként már alighanem készülnek rá az ellenfelek, akik közül Márton Luana a brit Jade Jonest emelte ki. A mindössze 17 éves, Spanyolországban élő és készülő magyar tekvandós valósággal berobbant a felnőttmezőnybe, de a sporttörténelmi siker csak még keményebb munkára ösztönzi.

„Mostanra már felfogtam, hogy világbajnok lettem, a következő nagy álmom a párizsi olimpia  – mondta lapunknak Márton Luana, akinek ikertestvére, Viviana is indul az Európai Játékokon. – A vébén bizonyítottam, hogy a legjobbakat is képes vagyok legyőzni, ezért jobban is hiszek magamban, mint korábban. Az európai mezőnyben jól ismerem az ellenfeleket, küzdöttem már ellenük, de így sem lesz könnyű dolgom a versenyen. Valójában mindegy, ki áll velem szemben, a legfontosabb, hogy végig koncentráljak, és úgy lépjek pástra, hogy elhiszem, én vagyok az erősebb. Eddig nem ismertek a riválisok, most már igen, de nem változtatok semmin, alázatosan megyek tovább az utamon.”

Az Európai Játékokon június 23. és 26. között versenyeznek a tekvandósok Krynica-Zdrójban, Salim Omar Gergely és a Márton ikrek mellett többek között a hétvégi Grand Prix-versenyen ezüst­érmes Józsa Levente is ott lesz a mezőnyben.
P. G.

A MAGYAR INDULÓK
Férfiak.
 Salim Omar Gergely (54 kg), Salim Sharif Gergely (58 kg), Józsa Levente (68 kg), Bailey Kelen (87 kg). Nők.   Csáki Hanna (46 kg), Patakfalvy Luca (53 kg), Márton Luana (57 kg), Patakfalvy Csenge (62 kg), Márton Viviana (67 kg), Füredi Rebeka (73 kg), Padla Orsolya (+73 kg)

Kondár Anna
Kondár Anna
KICK-BOX – ÉREMESŐT VÁR A HAZAI SZÖVETSÉG

Kondár Anna és az összesen kilenctagú küldöttség többi tagja is éremesélyesként érkezik Lengyelországba az Európai Játékokra.

Kilenc versenyzőből álló küldöttséggel utaznak a magyar kick-boxosok a lengyelországi Európai Játékokra. A sportágnak kiemelten fontos a részvétel, hiszen a hosszú távú célja a 2028-as olimpiai programba kerülés. A magyar csapatból kiemelkedik Kondár Anna, aki tízszeres világbajnoknak mondhatja magát, a ezzel nemcsak a magyar mezőnyben egyedülálló, hanem a női szakág történetének legeredményesebb küzdősportolója is. Kondár a 70 kilogrammosok között indul pointfighting harcnemben, amelyben tatamin, védőfelszerelésben gyűjtenek pontot a felek.

„Az elmúlt év a rehabilitációmmal telt, hiszen előbb sípcsonttörést, majd keresztszalag-szakadást szenvedtem. Az idén szerencsére zökkentőmentes volt a felkészülésem, a terveim szerint alakult minden. A kondicionáláson, az erőnlétem beállításán már túl vagyunk, jelenleg pedig a lehetséges ellenfeleket elemezzük. Az egyhetes lengyelországi edzőtáborozás hasznos lesz az optimalizálás szempontjából, finomhangolni tudjuk a fontos apróságokat. Azt várom el magamtól, hogy minél kevesebb hibával, ideális esetben hiba nélkül bunyózzak, hiszem, hogy ez magával hozza az eredményeket” – mondta a 33 éves Kondár Anna a honi szövetség sajtótájékoztatóján.

Az Európai Játékokon egyébként összesen három szakágban rendeznek küzdelmeket: a pointfighting mellett light-contactban és full-contactban. Galambos Péter, a hazai szövetség elnöke bizakodó, úgy véli, a kilenc versenyzőtől akár hat-hét éremre is számíthatunk. A küzdelem június 30-án kezdődik és három napon át tart. Muaythaiban, vagyis az ökölvívás thai ágában egyetlen magyar szerzett kvótát az Európai Játékokra, a 22 éves Nardelotti-Sándorfi Ajsa Adél lép ringbe a 60 kilogrammosok között.
CZ. Á.

A MAGYAR INDULÓK
Pointfighting. Férfiak. 63 kg:
Veres Richárd. 74 kg: Bálint Martin. Nők. 50 kg: Török Szonja. 60 kg: Busa Andrea. 70 kg: Kondár Anna. Light-contact. Férfiak. 63 kg: Száraz Gergő. 79 kg: Fésű Lajos. Nők: 60 kg: Nagy Rita. Full-contact. Nők. 60 kg: Czégény Cintia

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik