EJ, öttusa: három magyar női elődöntős

Vágólapra másolva!
2023.06.25. 18:29
null
<span style="color: #484848; font-family: Arial; font-size: 11px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; text-align: center; text-indent: 0px; text-transform: none; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; white-space: normal; background-color: #ffffff; text-decoration-thickness: initial; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; float: none; display: inline !important">Gulyás Michelle </span>(Fotó: Dömötör Csaba)
A négy magyar induló közül három – Gulyás Michelle, Guzi Blanka és Barta Luca – jutott elődöntőbe az öttusázók női versenyében, Krakkóban, az Európai Játékokon.

 

Az 59 fős mezőny két csoportban küzdött a sportági versenyek vasárnapi nyitányán és mindkettőből az első 18 jutott tovább. A kvalifikáció A-csoportjába került Barta Luca és Réti Kamilla, a B-be Gulyás Michelle és Guzi Blanka. Előbbiben vívással, utóbbiban úszással kezdtek a krakkói Testnevelési Akadémia sportközpontjában, az AWF Sportcentrumban.

Réti a pástokon 14 győzelmet aratott és 14 ellenfelétől kapott ki, ezzel 14. volt, majd a 200 méteres úszásban 2:27.53 perccel a 25. időt érte el, így a lövészetekkel megszakított 5x600 méteres futás előtt a 21. helyen állt, ahonnan kettőt tudott előrelépni, azaz éppen nem fért be a továbbjutók közé. Barta 13/15-tel kezdett, ami 16. helyet ért, aztán úszásban 2:19.75-tel, a 19. idővel csapott a célba, ezzel a kombinált szám előtt 19. volt, és ő is egyet javított, ami neki éppen elég volt az elődöntőhöz.

Barta 13:02.60 perccel a 18., Réti 13:17.40-nel a 20. eredményt érte el az utolsó számban.

A mezőny másik felében az idei vk-sorozatban Kairóban győztes, Budapesten második, tavaly világbajnoki ezüst- és Európa-bajnoki bronzérmes Gulyás a várakozásnak megfelelően stabilabban teljesített. Az úszást 2:01.02-vel megnyerte, majd 18 győzelemmel és 11 vereséggel hetedik lett vívásban, így a zárószámot a harmadik helyről kezdhette meg, végül hetedikként futott a célba.

A budapesti vk-t megnyerő Guzi 2:14.94-gyel a nyitószámban hatodik volt, vívásban viszont csak 25. tíz győzelemmel és 19 vereséggel, ezért neki a végén a 25. helyről kellett megpróbálnia felzárkózni. Ez sikerült neki: 11. lett. A kombinált számban Gulyás 12:20.70 perccel a hetedik, Guzi 12:21.80-nal a 10. időt érte el.

Az öttusázók számára komoly tétje van az Európai Játékok keretében zajló Európa-bajnokságnak, mert az egyéni versenyben a férfiaknál és a nőknél is nyolc olimpiai kvóta talál gazdára, azzal a megszorítással, hogy egy nemzetből nemenként csak egy versenyző juthat kvalifikációhoz.

Hétfőn a férfiak selejtezőjére kerül sor, illetve akkor rendezik a női elődöntősök körvívását is. Az érmekért egyéniben – és ezzel együtt csapatban – majd szombaton küzdenek a versenyben maradók.

(MTI)

A Nemzeti Sportot az Európai Játékok helyszíneiről Patai Gergely tudósítja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik