Asztalitenisz: férficsapatunk gond nélkül kijutott a malmői Eb-re

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2023.05.05. 18:30
null
Az Európa-bajnoki részvételt kiharcoló válogatott (balról): Lakatos Tamás, Ecseki Nándor, Muskó Péter szövetségi kapitány, Majoros Bence, Szudi Ádám (Fotó: MOATSZ)
Női válogatottunk után férficsapatunk is kiharcolta az Európa-bajnoki részvételt, miután az eszéki kvalifikációs torna második fordulójában 3:0-ra legyőzte Törökországot, s ezzel csoportelsőként foglalta le helyét a 24 csapatos mezőnyben.

Annak tudatában szeretnénk hazaindulni Eszékről, hogy a csoportunk utolsó, szombat délelőtti mérkőzése eredményétől függetlenül megszereztük az Európa-bajnoki részvétel jogát” – jelentette ki férfiválogatottunk szövetségi kapitánya Muskó Péter, mielőtt a törökök ellen asztalhoz szólították volna csapatát. Ami az előzményeket illeti, az eszéki torna délelőtti programjában a mieink különösebb megerőltetés nélkül 3:0-ra győzték le Svájcot úgy, hogy még játszmát sem veszítettek, ami azt jelentette, hogy – bár halovány matematikai esélye megvolt, hogy másként alakul – gyakorlatilag eldőlt, hogy válogatottunk ott lesz az őszi Európa-bajnokságon.

Az esélyeink annak ellenére is egyértelműek voltak, hogy a magyar bajnoki címvédő Szudi Ádámra kisebb sérülése miatt nem számíthatott a kapitány, a világranglistán 34. helyen álló együttesünk számára nélküle is kötelező feladatnak tűnt a 93. törökök legyőzése. Szudi kiesése után a szakvezetőnek már csak azt kellett átgondolnia, hogy a Majoros Bence (86.), Lakatos Tamás (199.), Ecseki Nándor (265.) trió tagjait milyen sorrendben küldi asztalhoz, míg a másik oldalon az Ibrahim Gündüz (297.), Abdullah Yigenler (349.), Ziver Gündüz (577.) összetételű alakulat sorakozott fel.

Az elején Ecsekinek meggyűlt a baja a jobbik Gündüzzel, Ibrahimmal, a török két szettet is ellopott a 26 éves balkezes magyar játékostól, aki aztán az ötödik játszmában már nem adott esélyt, ezt követően pedig Majoros és Lakatos is könnyedjátékkal tette hozzá a magáét a 3:0-hoz, a már biztos csoportelsőséghez, és az Európa-bajnoki szereplés kiharcolásához – folytatás szeptember 10. és 17. között a malmői kontinenstornán.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ, FÉRFIAK, 2. CSOPORT, ESZÉK
Magyarország–Törökország 3:0
Ecseki Nándor–I. Gündüz 3:2 (8, –8, 4, –9, 5)
Majoros Bence–Yigenler 3:0 (7, 8, 3)
Lakatos Tamás–Z. Gündüz 3:1(–8, 4, 9, 4)

Az állás: 1. Magyarország 4 pont, 2. Törökország 1 (3:9), 3. Svájc 1 (0:9)
A Törökország–Svájc mérkőzést – amelynek tétje a második továbbjutó hely megszerzése – szombat délelőtt játsszák le.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik