Ünnepélyes csarnokavató Pécsen: új otthont kaptak a birkózók

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2023.04.21. 20:30
Időbe telt, de átadták a korszerűsített, XXI. századi normáknak megfelelően felújított pécsi birkózócsarnokot. Az építmény a Stadion utcában, az épülő kézilabda és a már meglévő focipálya mellett kapott helyet.
Ünnepélyes csarnokavató Pécsen: új otthont kaptak a birkózók (Fotók: Laufer László) – a képre kattintva galéria nyílik
Ünnepélyes csarnokavató Pécsen: új otthont kaptak a birkózók (Fotók: Laufer László) – a képre kattintva galéria nyílik

 

Izgatott nyüzsgés előzte meg az idén 100 éves Pécsi Egyetemi Atlétika Club (PEAC) legújabb létesítményének avató ünnepségét. Vidám, birkózódresszbe öltözött kisfiúk és kislányok újságolták, hogy ők márpedig annak ellenére már kipróbálták a szakosztály új otthonát, hogy azt még hivatalosan nem kapta meg az egyesület. A csarnokba vonulva a sok érdeklődő néhány tagjának már nem is jutott hely a bejáratot körülvevő gumitéglákra felállított székeken, így voltak, akik a vadiúj fekvenyomó padokon találtak kényelmet – vélhetően a padok történetében utoljára.

Az ünnepélyes megnyitó elején az egybegyűltek közösen elénekelték a himnuszt, majd az egybegyűlt egyetemi, szövetségi és államtitkársági vezetők bemutatása következett. A nyitóbeszédet a sportért felelős államtitkár, Schmidt Ádám mondta, aki, noha birkózócsarnok átadásán beszélt saját egykori sportágából, a kosárlabdából hozott büszke példát annak szemléltetésére, milyen kiváló sportszakmai munka folyik Pécsen. Juhász Dorkát, a PEAC-os múlttal rendelkező fiatal magyar lány sikerét emelte ki, aki nemrég igazolt a női NBA-be, majd Pécs híres szülöttjének, Zsolnay Vilmosnak szavaival folytatta: „A jót mindig jobbal akarom felváltani” – idézte a keramikusművészt és hozzátette: „A magyar kormány sportpolitikáját leíró mondat ez, hiszen 2010 óta a beruházások méltóak a sporthagyományokhoz, ami jelenleg éppen egy birkózócsarnok elkészültén látszódik.Az államtitkár kitért a sport- és az egyetemi élet hasonló kihívásaira, hangsúlyozta, hogy mindkét területen kitartás és alázat kell a sikerességhez, és felhívta a figyelmet a PEAC kötelékeibe tartozó több mint ezer sportolóra és 17 szakosztálya, majd a „Hajrá magyarok, hajrá magyar sport” felkiáltással zárta nyitóbeszédét.

Schmidt Ádámot a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kuratóriumának elnöke, Prof. Dr. Bódis József követte a megszólalók sorában, aki az amerikai egyetemi sport követendő példájára hívta fel a figyelmet, a lélek sport általi fejlesztéséről beszélt, majd megköszönte mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy megépülhessen a birkózók új otthona. Prof. Dr. Miseta Attila a PTE rektora, a szellemi és a testi erő kapcsolatának elengedhetetlenségéről mondta el véleményét, majd átadta a szót Decsi Istvánnak a PTE kancellárjának, aki szerint, nem csak az egyetem, de a város és a térség szempontjából is fontos, hogy lezárult a beruházás és, hogy végre méltó otthont kaptak a pécsi birkózók.

Prof. Dr. Ács Pongrác, a PEAC ügyvezető elnöke így fogalmazott: „Az egyetem első száz éve csak a bemelegítés volt, most szállunk igazán versenybe. A legsportosabb egyetemen a jövőbeli sikerekhez minden adott, remélem a 200 éves centenáriumon majd megemlékeznek rólunk, azokról, akik egykor a város és az egyetem sportsikereiért dolgoztunk – mondta Ács.

Fotó: Laufer László
Fotó: Laufer László

Az esemény záróbeszédét a Magyar Birkózószövetség elnöke, Németh Szilárd mondta. „A csarnok létrejötte inkább hasonlít a hosszútáv- vagy akadályfutásra, mint a birkózásra. Széleskörű együttműködés kellett ahhoz, hogy az új épületben állhassunk, hiszen 2016-ban találkoztam először az egyetem vezetésével, akik a sportprogramjuk fejlesztésének tervével kerestek meg mondta Németh, majd Pablo Casals, katalán csellóvirtuóz tanítványaihoz intézett intelmét idézte: „Arra ne legyetek hiúk, hogy tehetségesek vagytok, ezt ugyan nem magatoknak köszönhetitek, nem ti alkottátok meg magatoknak. Csak az számít, hogy mire juttok a tehetséggel” – majd hozzátette, az új otthon szőnyegein még rengeteg munkát kell elvégezni ahhoz, hogy a sportolók a jelenleg zajló birkózó Európa-bajnokságon küzdő magyarok sikereit megismételhessék.

A birkózószövetség elnöke, főnöke, a miniszterelnök, Orbán Viktor lapunknak adott 2021-es, tokiói olimpiát követő nyilatkozatának idézetével zárta mondandóját és kiemelte, nélküle nem sikerülhetett volna a csarnok felépítése. Orbán Viktor akkor így fogalmazott a Nemzeti Sportnak: „Az aranyak számán kívül fontos az olimpiai eredményünk szélessége is. A magyar sportot az teszi különlegessé, hogy széles spektrumú. Van három klasszikus sportágunk, amiben mindig hazahozunk valamit, az úszás, a vívás meg a kajak-kenu, legutóbb, Rióban csak ezekben a sportágakban nyertünk. Most viszont visszatért melléjük a birkózás, ami fantasztikus dolog, várjuk a torna feltámadását, és pontosan nem tudjuk, hol tartanak a bokszolóink. Ezekben a sportokban mindig volt tudásunk, hagyományunk, műhelyeink, ezekhez volt tehetségünk.”

A beszédek után a jelenlévő vezetők a csarnok szőnyegére léptek és átvágták a fiatal birkózók tartotta nemzeti színű szalagot, szimbolikusan átadva a sportolóknak új otthonukat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik