Birkózó Eb: Bognár Erika nagy bravúrja döntőt ér

Vágólapra másolva!
2023.04.19. 17:18
null
Bognár Erika döntőbe jutott a Zagreb Arenában (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)
Az 55 kilogrammos Bognár Erika a kétszeres felnőtt Eb-harmadik, U23-as kontinensbajnok német Annika Wendlét legyőzve döntőbe jutott a zágrábi birkózó Európa-bajnokságon.

 

Egyik lány sem találta a fogást a másikon, összességében Annika Wendle kezdett aktívabban, passzivitási ponttal 1:0-s vezetésre tett szert az első menetben. A másodikban Bognár Erika nagyobb hőfokra kapcsolt, neki is járt a passzivitási pont. A bírók úgy vélték, a meccs utolsó negyedében a német tett meg többet a győzelemért, s pont is járt neki, mivel az ilyenkor megszokott 30 másodperces aktivitási időben a magyar nem tudott akciót végrehajtani. De benne volt a levegőben a fordítás, Bognár folyamatosan ment előre, lábra támadást indított, úgy tűnt, Wendle eléggé ránehezedett ahhoz, hogy blokkoljon, ám a BHSE sportolója felállt, és a derekától fogva kirohant vele a szőnyegről, ráadásul a német zóna szélén indított kényszerdobásába is belefogta, ami így négy pontot ért (5:1). Wendléék kikérték a challenge-et, amit elbuktak, így Bognár Erika 6:2-re diadalmaskodva döntőbe jutott a Zagreb Arenában.

„Nagyon boldog vagyok, holnap döntő! Végig koncentráltam, fejben nagyon ott voltam, akkor sem ijedtem meg, amikor a végén vezetést szerzett. Tudtam, hogy meg kell indulni, így is tettem” – mondta Bognár Erika közvetlenül az elődöntő után.

A csütörtök esti aranycsatában a címvédő román Andreea Anával küzd meg, aki nem mellesleg U23-as világ- és Európa-bajnoknak is mondhatja magát.

Eközben az is kiderült, hogy Szabó Nikolett (59 kg) elbúcsúzott a versenytől, mivel legyőzője, a török Eda Tekin alulmaradt a világ- és Európa-bajnok moldovai Anastasia Nichita elleni elődöntőben. Szabados Noémi viszont legjobb esetben dobogóra állhat, hiszen az őt felülmúló bolgár Juliana Janeva úgy jutott fináléba, hogy sérülés miatt visszalépett elődöntős ellenfele, a cseh Adéla Hanzlícková. Ennek tükrében a harmadik helyért Szabados, valamint az U23-as világ- és Európa-bajnok török Nesrin Bas küzdhet meg egymással csütörtök délelőtt a vigaszágon.

BIRKÓZÁS
EURÓPA-BAJNOKSÁG, ZÁGRÁB
Szerda
Női birkózás
55 kg. Elődöntő:
Bognár Erika–Wendle (német) 6:2

KORÁBBAN
Szabadfogás
86 kg. Vigaszág:
Samusonoks (lett)–Püspöki Patrik 9:2
Női birkózás
50 kg. Selejtező:
Sabatié (francia)–Szekér Szimonetta 6:0-nál tus
55 kg. Negyeddöntő: Bognár Erika–Debien (francia) 3:1
59 kg. Negyeddöntő: Tekin (török)–Szabó Nikolett 3:1
68 kg. Negyeddöntő: Janeva (bolgár)–Szabados Noémi 13:2

A verseny és a magyarok programja
Szabadfogás

Szerda. 61 kg:
Halidov Gamzatgadzsi (ESMTK) kiesett. 74 kg:Kuramagomedov Murad (Tatabányai SC) kiesett. 86 kg:Püspöki Patrik (Bajai BC) kiesett. 92 kg:nincs magyar induló.125 kg:Ligeti Dániel (Haladás) bronzmeccses

Női birkózás
Szerda-csütörtök. 50 kg:
Szekér Szimonetta (BHSE) kiesett. 55 kg:Bognár Erika (BHSE) bronzmeccses. 59 kg:Szabó Nikolett (FTC-KIMBA) kiesett. 68 kg:Szabados Noémi (FTC-KIMBA) vigaszágas. 76 kg:nincs magyar induló
Csütörtök-péntek. 53 kg:Orsós Sztálvira (Csepel TC),57 kg:Szél Anna (Orosházi BSK),62-65-72 kg:nincs magyar induló

Kötöttfogás
Péntek-szombat. 55 kg:
nincs magyar induló.63 kg:Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE),77 kg:Lévai Zoltán (BHSE),87 kg:Takács István (BHSE),130 kg:Vitek Dárius (BHSE)
Szombat-vasárnap. 60 kg:Torba Erik (BHSE),67 kg:Pohilec Ádám (BHSE),72 kg:Fritsch Róbert (BHSE),82 kg:Szilvássy Erik (Csepeli BC),97 kg:Lévai Tamás (BHSE)

A magyar bírókat Palásti Tibor és Pál Szabolcs képviseli az Európa-bajnokságon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik