Súlyemelés: 10 dekán múlt Bakos Károly vb-címe

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.03.02. 10:17
null
Bakos Károly néhány éve fejezte be az edzősködést (Fotó: szekesfehervar.hu)
A csütörtökön nyolcvanéves Bakos Károlyt édesapja állította a rúd mögé, a mexikóvárosi olimpián utolsó gyakorlatának köszönhetően lett hatodik helyett harmadik, az 1969-es vb-n nagyobb testsúlya miatt úszott el az aranya.

– Hallom, bajlódik az egészségével.
– Sajnos igen. Két hete kórházban voltam, most meg a vékonybelemmel akadnak problémák. Kaptam injekciót, ami talán megoldást hoz, ha nem, meglehet, találkoznom kell a késsel… Húsz kilót fogytam, száz helyett csak nyolcvan kiló vagyok.

BAKOS KÁROLY
Született: 1943. március 2., Budapest
Sportága: súlyemelés (váltósúly,
középsúly)
Klubjai: Bp. Építők (1957–1960), Testvériség SE (1960–1967, 1969–1972), Csepel SC (1967–1969), BSE (1972–1974)
Legjobb eredményei: Összetett: olimpiai 3.      (1968 – váltósúly);      vb-2.      (1969 – középsúly),      vb-3.      (1968 – váltósúly),      vb-5.      (1970 – középsúly),      vb-6.      (1966 – váltósúly);      Európa-bajnok      (1969 – középsúly),      Eb-4.      (1968 – váltósúly),      Eb-5.      (1966 – váltósúly); 6x bajnok      (1963, 1966, 1967 – váltósúly; 1969, 1970, 1971 – középsúly).      Nyomás: Eb-3.      (1969 – középsúly).      Szakítás: Eb-3.      (1969 – középsúly).      Lökés: világbajnok      (1969 – középsúly);      Európa-bajnok      (1969 – középsúly).
Elismerése: az év súlyemelője (1969)
Az olimpiák 1984-ig egyúttal világbajnokságok is voltak; az Európában 1983-ig rendezett vb-ken egyúttal Eb-végeredményt is hirdettek.

– Mielőbbi gyógyulást kívánok, egyúttal Isten éltesse a nyolcvanadik születésnapján. De van egy másik kerek évforduló, kedden volt hatvan éve, hogy ifjúsági világcsúcsot állított fel. Hogy emlékszik rá?
– A Thököly úti teremben szakítottam százhúsz és fél kilót, az volt az első igazán nagy dobásom, de arra is büszke vagyok, hogy ifikoromban mindig nyertem itthon.

– Igaz, hogy ha édesapja – a világháború előtti hazai súlyemelés egyik legjobbja, Bakos János – elvitte versenyre, megszökött?
– Őszintén szólva nem emlékszem már rá, de tény, hogy korábban bokszoltam, vívtam, atletizáltam. Angyalföldön születtem, nem voltam jó gyerek, apám pedig úgy látta, lappang bennem tehetség, és a súlyemelés felé irányított.

– Utólag talán megbocsátható a szülői döntés, hiszen utolsó lökésével olimpiai bronzot szerzett váltósúlyban Mexikóvárosban, 1969-től viszont már középsúlyban versenyzett. Miért éppen akkor lépett feljebb?
– Elegem lett az állandó fogyásból, öt-hét kilótól kellett megszabadulnom a versenyek előtt. Földi Imre sokat szenvedve gyakorlatilag húsz évig tartotta magát légsúlyban, ez nem embernek való.

Utolsó lökésgyakorlatával lett olimpiai
 bronzérmes (Fotó: Képes Sport)
Utolsó lökésgyakorlatával lett olimpiai bronzérmes (Fotó: Képes Sport)

– Ha már Földi… A Földi Imre, Tóth Géza, Veres Győző triumvirátus tagjaival együtt lehetett válogatott. Milyen kapcsolatban voltak?
– Földivel nagyon jó volt a viszonyom; a testnevelő tanár, nálam tizenegy évvel idősebb Tóthtal nem volt különösebb kapcsolatom; Verest említve – akivel rendre egy szobában laktam – pedig huncut dolgok jutnak eszembe. Nagypofájú voltam, és sokszor mondogattam neki, hogy megverem edzésen, és a csúcsait is elveszem. Váltósúlyban a nyomáson kívül minden rekordját megjavítottam, középsúlyban összetettben faragtam a csúcsán az 1969-es varsói vébén, és 487.5 kilót elérve lettem ezüst­érmes. Tíz dekán múlt az arany, a japán Oucsi Maszusi – aki előttem lett második Mexikóvárosban – ennyivel volt könnyebb a mérlegelésnél.

– Feltűnő, hogy alapvetően rövid ideig, 1968 és 1970 között tartott a kiemelkedő korszaka. Miért?
– Alapvetően a sérülésekkel magyarázható, ami a sportág velejárója. Varsóban például rámentem lökésben a 187.5 kilóra, nem sikerült, egyúttal részlegesen elszakadt a lovaglóizmom. Ez aztán egy évig kísért. Az 1970-es szombathelyi Eb-t is sérülés miatt kellett kihagynom, de az őszi columbusi vébén ott voltam, a negyedikkel megegyező eredménnyel lettem ötödik.

– Kárpitos a szakmája, de sok mindent csinált, ugyanakkor 1976-ban Székesfehérváron kezdett edzősködni. Hogy történt?
– A Székesfehérvári Építők akkor alapította a súlyemelő-szakosztályát, és engem szerződtettek edzőnek. Elvállaltam, holott Székesfehérváron egyáltalán nem volt hagyománya a súlyemelésnek, szűz területnek számított. A rendszerváltozás után megszűnt a szakosztály, élni meg kellett valahogy. Tizennégy évig kárpitostanulókat oktattam, voltam taxi- és teherautó-sofőr, állattáp-kereskedéssel is foglalkoztam. Aztán 2012-ben Gyolcsos Ferenc hívására a Fehérvár Rugby Club akkor induló súlyemelő-szakosztályának vezetőedzője lettem, ha jól emlékszem, négy-öt éve hagytam abba az edzősködést.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik