Asztalitenisz: megverte a törököket, kijutott a csapat Eb-re női válogatottunk

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2023.03.23. 20:30
null
Nagyváradi Mercédesz állította be a 3:0-s végeredményt (Fotó: Dömötör Csaba)
Az ősz isztambuli 3:1-es vereség után női válogatottunk idehaza simán, 3:0-ra legyőzte Törökországot, s ez elég is volt ahhoz, hogy egyenes ágon kvalifikáljon az őszi malmői Európa-bajnokságra.

 

Nehéz, de nem reménytelen helyzetből várta női válogatottunk az Eb-selejtező csoportkörének utolsó mérkőzését. Tekintve, hogy a mieink az ősszel Törökországban kellemetlen meglepetésre 3:1-re kikaptak, a csütörtök délutáni küldetés egyértelmű volt: 3:0-ra, vagy 3:1-es siker esetén 11:8-asnál jobb játszmaaránnyal kell nyerni, s akkor a magyar válogatott egyenes ágon kvalifikál az őszi Európa-bajnokságra (Malmö, szeptember 10–17.).

„Az októberi találkozón Sibel Altinkaya nagyon jól játszott, mindkét mérkőzését megnyerte, a győzelem érdekében most őt kell semlegesíteni”– mondta Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány a kezdés előtt, s mint kiderült némi meglepetéssel is készült a vendégeknek: az összeállításnál az isztambulihoz képest változtatott, ezúttal Póta Georginát (61.) írta az egyes helyre, Madarász Dórát (74.) a kettes pozícióba, abban viszont nem volt semmi váratlan, hogy harmadiknak Nagyváradi Mercédesz (238.) került be a kezdőbe. Nos, a húzás bejött, Madarász ugyanis az első két játszmában parádés teljesítménnyel, azt követően pedig nagy küzdelemben intézte el a kapitány által emlegetett Altinkayát (81.), s mivel egy meccsel korábban Póta, ha nem is könnyen, de behúzta a maga partiját Ozge Yilmazzal (202.) szemben, a két hármas számú játékos 2:0-s magyar vezetésnél állt asztalhoz. Ezen a ponton már egyértelműen nekünk állt a zászló, pláne, hogy Nagyváradi az ilyen helyzetekben általában nem szokott hibázni. Most Simay Kulakceken (301.) jelentette a megoldandó feladatot, s magyar bajnoki címvédő óriási küzdelem végén, 0:2-ről fordítva hozta is amit elvárt tőle a kapitány – a 3:0-s győzelmünk jutalma pedig, hogy csapatunk pótkvalifikáció nélkül, egyenes ágon kijutott az Eb-re.

Nagyon nehéz mérkőzés volt, szerencsére a lányok átérezték a tét súlyát és mindhárman nagyot küzdve hozták azt az eredményt, ami az Európa-bajnoki kvalifikációhoz kellett”– értékelt Bátorfi Zoltán.

EB-SELEJTEZŐ, NŐK, A-LIGA, 1. CSOPORT
Magyarország–Törökország
3:0
Póta Georgina–Yilmaz3:2(–13, 7, 5,–14, 4)
Madarász Dóra–Altinkaya3:1(8, 5, –9, 9)
Nagyváradi Mercédesz–Kulakceken 3:2 (–6, –9, 11, 9, 9)

A végeredmény:1. Románia 8 pont, 2. Magyarország 5, 3. Törökország 5

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik