Súlyemelés: óriási fogyasztás után Kasirina ismét versenyzett

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.02.13. 13:49
null
Tatyjana Kasirina egy 2019-es versenyen (Fotó: AFP)
Bő kétévnyi szünet után a hétvégén visszatért a versenyzéshez az orosz női súlyemelés legismertebb alakja, az olimpiai ezüstérmes, világbajnok és Európa-bajnok Tatyjana Kasirina.

 

A korábban ólomsúlyban versenyző, azonban hatalmas fogyasztással immár a 87 kg-ban induló 32 esztendős Tatyjana Kasirina 275 kilós összteljesítménnyel diadalmaskodott az Oroszország Kupája elnevezésű viadalon, amelyet Csecsenföld fővárosában, Groznijban rendeztek meg.

Eredménye 19 kilóval gyengébb ugyan, mint a jövő évi párizsi olimpia programjában nem szereplő súlycsoport világcsúcsa, viszont a 275 kg-mal fölényesen nyert volna a kategóriában a tavalyi vb-n és Eb-n egyaránt. A 2022-es világbajnokságon és Európa-bajnokságon egyformán a norvég Solfried Koanda diadalmaskodott összetettben, előbbin 260, utóbbin 252 kg-mal.

A 2012-es olimpián ezüstérmes, öt világbajnokságon és nyolc Európa-bajnokságon győztes Kasirina a kupaelsőség után azt mondta: „Nem tervezek semmit a közeljövőre, a jelenben élek.”

Kasirina – aki tinédzser éveiben követett már el doppingvétséget, amiért 2006-ban két évre eltiltották a versenyzéstől – a 2016-os riói ötkarikás játékokon nem indulhatott Oroszország kitiltása miatt. A 2021-es tokiói olimpiától pedig azért volt kénytelen távol maradni, mert 2020 decemberében ideiglenesen eltiltották az edzőtáboroktól és a versenyektől a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) doppingellenes szabályai megsértésének gyanújával.

Felfüggesztéséhez az az adatbázis szolgált alapul, amelyet a moszkvai laboratórium 2020 januárjában, hosszadalmas huzavona után adott át a WADA-nak, és amely a 2012 és 2015 között orosz sportolóknál elvégzett doppingvizsgálatok eredményeit tartalmazza. A WADA a labor működését 2015 végén felfüggesztette, miután egyértelművé vált, hogy Oroszországban átfogó doppingolás zajlott, állami támogatással.

A nemzetközi ügynökség az adatbázis átvizsgálása után 2020 áprilistól kezdve több orosz élsportoló doppingügyét hozta nyilvánosságra a listán szereplő csaknem háromszáz név közül. A tiltott segítséget igénybe vevők névsorában szerepelt Kasirináé is, akinek ügyében végleges fegyelmi ítélet nem született, mígnem 2022 augusztusában az orosz doppingellenes ügynökség (RUSADA) ejtette a Kasirina elleni vádat, így indulhatott el a mostani grozniji viadalon.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik