Sportlövő Eb: Hammerl Soma már a selejtezőben beállította egyéni csúcsát

PATAI GERGELY (Wroclaw)PATAI GERGELY (Wroclaw)
Vágólapra másolva!
2022.09.13. 17:07
null
Hammerl Soma beállította az egyéni csúcsát (Fotó: Földi Imre)
Mindhárom magyar induló továbbjutott a selejtezőből a férfi puskásoknál a Wroclawban zajló 25 és 50 méteres sportlövő Európa-bajnokságon, amelyen szerdán három számban is olimpiai kvótákat osztanak.

Beindult a nagyüzem a wroclawi lőtéren, kedden három ötkarikás számban is elkezdődtek a küzdelmek az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon. Az első fecskék a női pisztolyosok voltak, akik már reggel hét előtt néhány perccel megérkeztek a létesítménybe, hogy egy órával később lőállásba is lépjenek. A pontlövészet Sike Renátának sikerült a legjobban, aki a második sorozatban – a mezőnyben egyedüliként – hibátlanul lőtt, összesítésben pedig 292 körrel a hetedik helyről várhatja az alapverseny gyors szakaszát, így jó esélye van a nyolcas döntőbe jutásra. A szám világranglistáját vezető Major Veronikától azonban szinte tökéletes teljesítményre lesz szükség ehhez, a keszthelyiek kiválósága ugyanis 285 körrel a 26. helyen áll az első nap után.

Férfi puskásaink is elkezdték kedden, méghozzá a három testhelyzetű összetett számmal, amelyben olimpiai kvótákat is osztanak a kontinensviadalon. A selejtezőből 36 versenyző jutott tovább az alapversenybe, Pekler Zalán ugyanakkor nem bízta a véletlenre, 590 körrel az első helyen végzett csoportjában. Az aktuális világranglista éllovasa dicsérte a pályát és az időjárást, majd hozzátette: „van még ebben több is” – kíváncsian várjuk a szerdai folytatást. A második csoportban Péni István és Hammerl Soma lépett lőállásba, s mindketten könnyedén vették az első akadályt, Péni 590, míg Hammerl 591 kört lőtt, ráadásul utóbbi ezzel beállította az egyéni csúcsát.

„Soma igazi versenyzőalkat, olyan, mint az édesapja volt – hasonlította tanítványát az olimpiai bajnok Hammerl Lászlóhoz Kissné Oroszi Edit mesteredző. – Juniorként is nagy nemzetközi versenyeken lőtt a legjobban, s ezúttal bizonyította, hogy a felnőttmezőnyben is megállja a helyét. Technikailag és taktikailag is megcsinálta, amit kértem tőle, bízom benne, hogy az egyéni csúcsbeállítással lekerült a válláról a teher, az alapversenyben már felszabadultan lőhet. Szerdán új verseny kezdődik, előfordulhat, hogy kevésbé ideális időjárási körülmények között, de ilyen kiegyensúlyozott teljesítménnyel bármire lehet esélye.”

Hasonló véleményen van a válogatott szövetségi kapitánya, Herczegh Szabolcs is, aki úgy érzi, bemelegítésnek jó volt a selejtező, ám a mezőny erősségét látva jóslatokba nem bocsátkozna.

„Benne volt a pakliban, hogy Somának kijön a lépés, mert a felkészülés is jól sikerült
– mondta a szakember. – Kiválóan alkalmazkodtak a körülményekhez a versenyzőink, hozták azt, amit otthon is tudnak, úgyhogy bizakodó vagyok a folytatást illetően. Pekler Zalánnak a reggeli csoportban hűvösebb időben kellett lőnie, ezért úgy érzem, akár egy-két körrel jobb eredményt is várhatunk tőle az alapversenyben.”

Szerdán a nyolcból hat kvóta gazdára talál Wroclawban, a férfi kisöbű sportpuskások és a női sportpisztolyosok mellett férfi gyorstüzelő pisztolyban is az első két helyez szerez indulási jogot a párizsi olimpiára.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik