Sportlövő Eb: hajszálnyira volt az érem, Péni István 4. fekvőben

PATAI GERGELY (Wroclaw)PATAI GERGELY (Wroclaw)
Vágólapra másolva!
2022.09.15. 13:24
null
Péni jó érzéssel lőtt (Fotó: Tumbász Hédi)
Két tized hiányzott az éremszerzéshez Péni Istvánnak a férfi puskások 50 méter fekvő testhelyzetű versenyében a wroclawi sportlövő Európa-bajnokságon, az újpestiek kiválósága a 4. helyen zárta a nem olimpiai számot.

Miután az olimpiai szám, a 3x20 lövéses összetett nem úgy sikerült, ahogy eltervezték, férfi puskásaink a fekvő testhelyzetű versenyben javíthattak a wroclawi Európa-bajnokságon. A népes mezőny miatt a lövőket két csoportra osztották, az elsőben Hári Péter és Hammerl Soma a középmezőnyben végzett, míg a másodikban Péni Istvánnak és Pekler Zalánnak szurkolhattunk.

Az összetettben világranglista-vezető Peklernek az első sorozatban nem jött ki a lépés, így hiába javított a folytatásban, nem tudott harcba szállni az érmekért. Péni István ugyanakkor remekül kezdett – 105.7 körös sorozatánál az egész versenyben csak öten lőttek jobbat –, majd a folyatásban is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, gyorsan, jó ritmusban lőtt. A negyedik sorozatot követően aztán kilépett a lőállásból edzőjéhez, Kissné Oroszi Edithez, mert puskája irányzóeszközével, a diopterrel akadt probléma, s bár ezt nem sikerült orvosolni, így is sorra jöttek a belső tízesek Pénitől.

Az újpestiek kiválósága hamar végzett a hat sorozattal, így már a lelátóról figyelhette, hogy riválisai közül hányan kerülnek elé – körömrágós pillanatok voltak ezek, ugyanis 626.3 körös eredményével sokáig az ezüstre is volt esélye, ám ketten is megelőzték, így a negyedik helyen végzett. Két tized hiányzott a dobogóhoz, kevesebb mint egy kör az aranyéremhez, de olimpikon sportlövőnk így is elégedetten értékelt a verseny után a Nemzeti Sportnak.

„Végig stabilan lőttem, nem volt nagy különbség a sorozataim között – mondta a 25 éves Péni István. – Sikerült összekapnom magam a gyengébben sikerült összetett után, s bár negyediknek lenni sosem kellemes érzés, összességében azért örülök neki, hogy így sikerült a fekvő. Hiába csavartam a diopteremen, végig nagyon magasan lőttem, előfordulhat, hogy ezen ment el az érem, de otthon kiderítjük, hogy mi volt a gond. Azt látni kell, hogy rendkívül erős a mezőny, azok az eredmények, amelyekkel régen Európa-bajnokságot lehetett nyerni, most az első tízbe kerülésre sem elegendőek. A legfontosabb, hogy jó érzéssel lőttem, a csapattal pedig szeretnék érmet is szerezni, szerintem képesek vagyunk rá.”

EURÓPA-BAJNOKSÁG, WROCLAW
Puska. 50 m. Fekvő. Európa-bajnok: Jan Lochbihler (Svájc) 627.2 kör, 2. Anton Rizov (Bulgária) 626.6, 3. Christoph Duerr (Svájc) 626.5, 4. Péni István (Magyarország) 626.3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik