CAS: fenntartotta az iráni cselgáncsszövetség négyéves eltiltását

Vágólapra másolva!
2022.09.14. 15:47
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) helybenhagyta a Nemzetközi Cselgáncsszövetség (IJF) négyévi versenytilalmat kimondó büntetését, amelyet 2019-ben rótt ki Iránra.

A CAS-nak a teheráni fellebbezést elutasító határozatáról az insidethegames.biz számolt be, emlékeztetve rá, hogy Irán az ominózus tokiói cselgáncs-világbajnokságon kötelezte 81 kg-os férfi versenyzőjét, Saeid Mollaeit (Szaid Mollaejt) elődöntős mérkőzésének elvesztésére, mivel győzelme esetén izraeli dzsúdóssal került volna szembe. Irán nem ismeri el Izraelt, s a két ország viszonya rendkívül ellenséges.

Mollaei visszaléptetése után az IJF – az indoklás szerint „szabályainak súlyos megsértéséért” – eltiltotta Irán cselgáncsszövetségét a versenyektől, s a felfüggesztés a CAS mostani megerősítő döntése nyomán 2023. szeptember 17-ig érvényben marad.

Az esetet követően Mollaei még 2019-ben Németországba menekült, majd mongol állampolgárságot vett fel, hogy választott új hazája képviseletében versenyezhessen. Tavaly a tokiói olimpián mongolként nyert ezüstérmet, az idén viszont azeri állampolgár lett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik