Birkózó-vb: Ligeti Dániel a bronzéremért küzdhet tovább

Vágólapra másolva!
2022.09.15. 20:13
null
Ligeti Dániel (pirosban) 4:0-ra kapott ki a török legendától, Taha Akgültől (Fotó: AFP)
Csütörtökön, a fogásnem versenyének nyitó napján négy magyar szabadfogású birkózó mutatkozott be a Belgrádban zajló világbajnokságon, közülük csak a 125 kilogrammosok között szereplő Ligeti Dániel tudott meccset nyerni, ő vigaszágra jutott.

 

Remekül mozgott az Eb-ezüst- és bronzérmes Ligeti Dániel a japán bajnok Tajki Jamamoto elleni selejtezőben a Stark Arénában. Az elmúlt időszakban elszenvedett súlyos és kevésbé súlyos sérülése ellenére kitolással, levitellel, pörgetéssel és bokára támadással 7:0-ra diadalmaskodott. Aztán jött az olimpiai, kétszeres világ- és nyolcszoros Európa-bajnok török Taha Akgül, és a Haladás sportolója – noha szépen küzdött – nem tudta borítani a papírformát, 4:0-s vereséget szenvedett. Innentől a vigaszágban kellett reménykednie. Akgül a pánamerikai bajnok kanadait, Amaarver Dhesit könnyedén győzte le, a mindössze 21 éves regnáló világbajnok, az iráni Amir Hosszein Zare ellen viszont elképesztő csatában, az utolsó tíz másodpercben fordítva nyert. Ligeti így pénteken a bronzéremért küzdhet tovább a vigaszágon.

Magyar szempontól egyébként kifejezett rosszul indult a nap, Püspöki Patrik (86 kg) 9:2-re kikapott az osztrák Benjamin Greiltől, majd Antal Dániel (70 kg) szenvedett fájó vereséget Bissau-Guinea történetének ötödik szabadfogású vb-indulójától, az Afrika-bajnok Bacar Ndum ellen, s Vida Csabának sem sikerült nyernie az északmacedón Dejan Mitrovval szemben – a Kecskeméti TE sportolója 2:0-ra is vezetett, úgy tűnt abszolút kézben tartja az eseményeket, végül azonban 3:2-re kikapott, mivel ellenfele levitelt hajtott végre, s egy megnyert challenge-et is elkönyvelhetett.

Ligeti: Az Eb-bronzmeccs a vb kárára ment
– Ismét a török klasszissal, Taha Akgüllel került szembe...
– A budapesti Európa-bajnokságon is birkóztunk egymással, ott is erősnek éreztem, de most még stabilabb volt. Az idén már harmadik alkalommal találkozom vele, sajnálom, hogy ez ilyen gyakori – habár az Eb-n azért tennem kellett, hogy egyáltalán szőnyegre léphessek ellene az elődöntőben. A terv az volt, hogy pontban végig közel maradjak hozzá, és az utolsó fél percet meghúzva fordítsak. Az a helyzet, hogy reális esély az akciómra talán mindössze egy tizedmásodpercig volt.


– Mire számít pénteken?

– Jöhet a kanadai Amaarver Dhesi. Tavalyelőtt egyszer már legyőzött, igaz azt megelőzően én is nyertem már ellene, ki-ki mérkőzésre számítok. Ha az megvan, jöhet a bronzmeccs!

– Tavasszal sokáig combhajlítóizom-szakadással bajlódott. Milyen állapotban van most?
– Voltam már jobban, de rosszabbul is. Nagyon hosszú felkészülésen vagyok túl, amit lehet, azt megtettem. Az Eb-bronzmeccsem kicsit a vébé kárára ment, de nem bánom, mert életem egyik legfontosabb versenye volt a budapesti. Ettől függetlenül bízom abban, hogy az általam befektetett sok munka pénteken megtérül.

BÁNKUTI ZSOLT, A SZABADFOGÁSÚ VÁLOGATOTT SZÖVETSÉGI KAPITÁNYA
„A srácoknak azt mondtam, hogy szerintem mindenkinek fogható az első meccse, és ezt a történtek fényében is tartom, mindhárom mérkőzést megnyerhettük volna. Egyelőre kicsit zavarodott helyzetben vagyok, mert nem tudom hova tenni a vereségeket, amelyek közül a legfájóbb Vida Csabáé volt. Ligeti Dániel mindent megtett, amit tudott. A japán elleni összecsapást szépen hozta, míg Akgüllel szemben egyelőre ennyire képes. Örülök neki, hogy újabb esélyt kapott, ha úgy mozog, mint ma, akkor szerintem legyőzi a kanadait. Ha így lesz, akkor nekimegyünk az iráninak a bronzmeccsen!”

VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD
Szabadfogás. 70 kg. Selejtező:
Bacar Ndum (bissau-guineai)–Antal Dániel 8:4. 79 kg. A 16 közé: Dejan Mitrov (északmacedón)–Vida Csaba 3:2. 86 kg. Selejtező: Benjamin Greil (osztrák)–Püspöki Patrik 9:2. 125 kg. Selejtező: Ligeti Dániel–Tajki Jamamoto (japán) 7:0. Nyolcaddöntő: Taha Akgül (török)–Ligeti Dániel 4:0. Nők. 57 kg. Világbajnok: Szakuraj Cugumi (Japán), 2. Helen Luis Maroulis (Egyesült Államok), 3. Alina Hrusina Akobija (Ukrajna) és Anhelina Lysak (Lengyelország). 59 kg. Vb: Anastasia Nichita (Moldova), 2. Grace Jacob Bullen (Norvégia), 3. Jowita Maria Wrzesien (Lengyelország) és Motoki Szakura (Japán). 68 kg. Vb: Tamira Stock Mensah (Egyesült Államok), 2. Ishij Ami (Japán), 3. Irina Ringaci (Moldova) és Linda Morais (Kanada), ...12. Szabados Noémi (Magyarország). 72 kg. Vb: Amit Elor (Egyesült Államok), 2. Zsamila Bakbergenova (Kazahsztán), 3. Furuicsi Maszako (Japán) és Alexandra Nicoleta Anghel (Románia)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik