Öttusa-vk: több mint 120 induló a budapesti versenyen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2022.04.20. 16:51
null
Gallai István elmondta, megpályáznák a 2024-es világbajnokságot (Fotó: Földi Imre)
Címkék
Harmincegy ország 62 női és 60 férfi öttusázója áll rajthoz az idény második világkupaversenyén, melyre a jövő héten kerül sor Budapesten.

 

A keddtől vasárnapig tartó viadal szerdai sajtótájékoztatóján Gallai István, a hazai szövetség főtitkára emlékeztetett arra, hogy magyar szempontból jól indult a vk-idény, hiszen márciusban Kairóban Gulyás Michelle és Bőhm Csaba ezüst-, Szép Balázs pedig bronzérmet szerzett. A második állomáson a megszokottnál kisebb mezőnyök kezdik meg a csatározást, ami magyarázható azzal, hogy az idei még nem olimpiai kvalifikációs év, illetve hogy hiányozni fognak a sportágban fontos szerepet játszó oroszok és fehéroroszok. A sportvezető arról is beszélt, hogy a világkupával párhuzamosan, május elsején Budapesten tanácskozik a nemzetközi szövetség (UIPM) munkacsoportja, amely a lovaglás helyére kerülő sportágról dönt. Másnap az UIPM vezérkara ülésezik, harmadikán pedig sajtóközlemény várható a döntésekről. A magyar szövetség csak vendéglátó, és egyik megbeszélésre sem kapott meghívást egyetlen képviselője sem.

„A lányokat szerencsére elkerülték a nagyobb betegségek, sérülések. Fiatal, tizenkét fős csapat indul a versenyen, amely tapasztalatszerzésre remek alkalom lesz” – mondta Kállai Ákos, a női válogatott szövetségi kapitánya, majd hozzátette, biztos benne, hogy kettőnél több versenyző is döntőbe jut, utalva arra, hogy Kairóban Gulyás Michelle második, Simon Sarolta hetedik lett.

Hasonlóan vélekedett Martinek János, a férfiak szakvezetője, amikor arról beszélt, hogy Kairóban mind a négy magyar fináléba jutott, de most ennél is több hazai döntőst vár a 12 induló közül.

A sajtótájékoztatón részt vett Bőhm Csaba és Simon Sarolta, és mindketten a plusz erőt adó hazai közönség buzdítását emelték ki.

Az MTI jövőt firtató kérdésére válaszolva Gallai István hangsúlyozta, a MÖSZ vezetősége határozatot hozott arról, hogy a lóállományt meg kell tartani, és ha lovaglás nélküli lesz az öttusa, olyan értékmegőrző versenyeket szeretnének majd rendezni, amelyek fenntartják a hagyományos magyar sportágat.

„Szeretnénk megpályázni a 2024-es világbajnokságot, amely az utolsó olimpiai kvalifikációs verseny lesz, és az utolsó olyan vb, amelyen még lesz lovaglás. Itt búcsúznánk el attól a sportágtól, amely Balczó András, Martinek János, Vörös Zsuzsanna révén beírta a nevét a sportág és a magyar sport aranykönyvébe. Ha már búcsúzni kell, búcsúzzunk szépen!” – mondta a főtitkár.

A vk-sorozatban az idén debütált az új formátumú, elődöntős-döntős rendszerű, tömbösített lebonyolítás, melyben a számok kis szünetekkel követik egymást. A selejtezőből 36-36 versenyző jut tovább, ahogy eddig is, azután viszont a körvívás következik, melynek eredményét magukkal viszik az öttusázók a további szakaszokra. Az elődöntőben két csoportban zajlanak a számok, mindegyik 18 fős mezőnyrészből az első hét közvetlenül fináléba jut, további négy pedig az eredménye alapján.

A vk-sorozat március végén indult Kairóban. A budapesti állomáson kedden a férfi selejtezőt, szerdán a női selejtezőt és a férfi körvívást, csütörtökön a férfi elődöntőt és a női körvívást, pénteken a női elődöntőt rendezik a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, majd szombaton következik mindkét nem számára a finálé 18-18 résztvevővel. A verseny a vegyes váltóval zárul vasárnap.

Ezt követően a bulgáriai Albena lesz a helyszín május közepén, végül júniusban következik a negyedik állomás Ankarában, és két héttel később ott lesz a vk-döntő is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik