Az Év Sportolója Gála: Kifogyhatatlan a magyar sport kincsestára – Szabó László

Vágólapra másolva!
2021.12.28. 12:40
null
Fotó: MSÚSZ/Cseh Péter
Interjú Szabó Lászlóval, az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála kreatív producerével, aki immár hetedik alkalommal állítja össze a színpadi menüt.

 

– Újra közönség előtt, a Nemzeti Színház színpadán lesz a gála, ugyanakkor a világjárványnak még közel sincs vége. Milyen kihívások elé állította idén a szervezőket a járványügyi helyzet?     
– Természetesen betartjuk a járványügyi szabályokat, különösen, hogy sportolókról és sportszakemberekről van szó, nyilván nem tehetjük kockára az egészségüket. De a nézőtéren sem lesz gond, szerintem már mindenki tudja, hogyan kell viselkedni: maszk, fertőtlenítés, távolságtartás. A nehézségek inkább a színpad háta mögött adódnak, hiszen több száz fellépő és munkatárs nehezebben tudja betartani a szabályokat, sietni kell, néha csak másodpercek vannak, hogy valaki odaérjen a helyére, eközben nehéz mindenre ügyelni. Profikkal dolgozom, ezért nem kérdés, hogy minden rendben lesz, a védettségük is. A színházakban dolgozók mind oltottak, ez a szakma megértette és elfogadta, hogy ez ad védettséget és teremti meg a lehetőséget a munkára.

– Az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála műsorát évek óta nagy visszhangot kiváltó művészeti produkció színesíti. Milyen csodák várnak idén a Nemzeti Színház vendégeire?     
– Négy produkcióval készülünk, mindegyik olyan lesz – hagyományosan így van –, amely csak egyszer, ez alkalommal látható színpadon. A produkciót minden évben erre építjük fel. Azért fontos az egyediség, mert a legjobb sportolók ünnepe megérdemli, hogy olyan művészeti alkotások közepette mutassuk meg őket, amelyek elkészültének módja és egyedisége is azt sugallja, hogy sokszor olyan sportteljesítményeknek tapsolunk, amelyek megismételhetetlenek.

 

– Rost Andrea, Zalatnay Sarolta, Cserhalmi György – csak néhány név az elmúlt évek sztárfellépői közül. Idén is számíthatunk nagy dobásra?     
– Hogyne, ez is elengedhetetlen. Az egyik zenei produkcióban egy olyan zenekar áll össze, amelynek tagjai ebben a formában még sosem játszottak együtt, és talán ezután nem is fognak. A magyar zenei élet sztárjai ülnek és állnak össze, hogy a magyar sport sokszínűségét bemutassák zenéjükkel. Nagy öröm nekem, hogy eljutottunk oda, bárkit kérünk fel arra, hogy az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán szerepeljen, azzal kezd, hogy ó, igen, szoktam nézni, nagy megtiszteltetés, hogy én is szerepelhetek.

Korábban Keresztes Ildikó és Takács Nikolas is megörvendeztette a nagyérdeműt (Fotó: MSÚSZ/Zsigmond László)
Korábban Keresztes Ildikó és Takács Nikolas is megörvendeztette a nagyérdeműt (Fotó: MSÚSZ/Zsigmond László)

– Hogyan állt össze az idei koncepció? Nem lehet könnyű évről évre ötvözni a sportot és a kultúrát.   
– Igen, de hál' Istennek mindig van apropó – 2021-ben olimpia, paralimpia, labdarúgásban Európa-bajnokság, és számtalan világverseny hozott magyar sikereket. Mindig ezekből indulok ki, a magyar sportsikerekből, hozzájuk igyekszem passzítani a kulturális-művészeti szempontokat. A januári gála produkciói a 2021-es nagy sportsikerek látványát fogják megidézni, különleges eszközökkel.

– Immár hetedik alkalommal ön a gála kreatív producere. Mik a legfontosabb tapasztalatok, amelyekkel ezekben az években gazdagodott?     
– Az, hogy kifogyhatatlan a magyar sport kincsestára. És persze minden évben bővül is, amióta a Szöllősi György vezette új elnökség elhatározta, hogy megújítja a gálát, és felkért engem a munkára. Amikor végiggondoljuk, hogy kiket kérjünk fel díjátadásra, minden évben előkerül tucatnyi olyan név, amelyre rácsodálkozunk: „Te jó ég, ő még nem volt díjátadó?!” Pedig milyen jó lenne, ha elvállalná a szerepet. A legfontosabb tapasztalatom az, hogy milyen fegyelmezetten dolgoznak a sportolók a színpadon, akár díjazottak, akár díjátadók. A művészektől megszoktam – és meg is követelem –, de azért a színpad mégsem a sportoló természetes közege. Mégis, hibátlanul, kedvesen és értően mozognak rajta.
2022-ben is négy produkcióval készül Szabó László, az esemény kreatív pruducere és csapata (Fotó: MSÚSZ/Zsigmond László)
2022-ben is négy produkcióval készül Szabó László, az esemény kreatív pruducere és csapata (Fotó: MSÚSZ/Zsigmond László)

– Szinte minden évben láthatunk olyan produkciót, amely újszerű, már-már forradalmi technikai megvalósítást kíván. Idén is felbukkan valami igazán eredeti ötlet?    
– Igen. A Nemzeti Színház színpada a világ egyik leglátványosabb süllyedőtechnikájával bír. Idén azt is megmutatom a kedves nézőknek, hogy miképpen alakul át a színpad néhány másodperc alatt sportpályává, sőt egymás után többféle sportpályává is.

– A produkció minden évben igyekszik bevonni a fiatal sportolókat is valamilyen módon. Ezúttal is megjelennek tehetséges utánpótlás-sportolók a színpadon?     
– Régóta szeretném, amit idén megvalósítunk. A különböző kategóriák díjait ezúttal ifjú sportolók hozzák a színpadra. A Sportegyesületek Országos Szövetsége kérte fel a hazai sportklubokat, hogy jelöljenek olyan fiatal, tizenéves sportolókat, akik igazán megérdemlik, hogy a legjobb magyar sportolóknak ők is átadhassák az Év sportolójának járó díjakat. Tizenketten jönnek, a fővárosból és vidékről, fiúk és lányok, épek és fogyatékosak a legkülönbözőbb sportágakból. Azért jelölték őket a klubok, mert méltók rá a sportteljesítményük, a tanulmányi eredményük vagy éppen a közösségi munkájuk miatt. Egyesületeik gálamelegítőjét fogják viselni a színpadon, büszkeséggel azt a klubot, amelynek színeiben versdenyeznek. És hátha tíz-tizenöt év múlva díjazottként látjuk viszont néhányukat a színpadon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik