Párbajtőrvívás: Siklósi-ezüst a kazanyi vk-versenyen

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2021.03.21. 20:43
null
Siklósi Gergely (jobbról) egyéni ezüstéremmel hangolt az olimpiai kvóta szempontjából sorsdöntő csapatverseny előtt Kazanyban (Forrás: AFP)
Úgy vívott, ahogy ígérte: Siklósi Gergely mindent beleadva egyéni ezüstéremmel hangolt az olimpiai ciklus legfontosabb versenyére, a kvótáról döntő csapatviadalra

Siklósi Gergely állta a szavát! A Budapesti Honvéd világbajnoki címvédője a kazanyi világkupa-viadal egyéni versenyét megelőzően a Nemzeti Sportban kifejtette: noha az olimpiai ciklus legfontosabb viadala a tokiói kvótáról döntő csapatverseny lesz, amely előtt megfontolandó lehetne az erővel tartalékolni, ő bizony nem fog taktikázni. Miként megjegyezte, korábban már engedett el egyéni asszót a vágyott csapatsikerért, de a stratégia nem jött be.

A 23 éves párbajtőröző vasárnap minden asszójában ment előre, és hasított a páston; könnyed vívással, meggyőző különbségű győzelmekkel menetelt az elődöntőig, amelyben a változatosság kedvéért nyert egy egytusost, és ugyan a döntőben vereséget szenvedett az ukrán Ihor Rejzlintől, úgy vívott, ahogy ígérte.

Egész nap jól ment, valamennyi asszóm kellemes volt. Magabiztosságot adott, hogy jól ment a hegyem, jól ment a kezem. A verseny fénypontja az elődöntő volt, amelyben hátrányból tudtam nyerni, az a fordítás nagyon kellett a lelkemnek – értékelt lapunknak az immár világranglista-vezető és az egyéni olimpiai kvótás helyét megerősítő Siklósi Gergely. – Felkészülten érkeztem Kazanyba, nem fáradtam el sem fizikailag, sem mentálisan az egyéni versenyben. Örülök az eredménynek, de nem foglalkozom vele, mert továbbra sincs fontosabb annál, hogy a csapattal olimpiai kvótát szerezzünk. Nem nézzük, ki jön szembe a páston, és nem figyelünk arra, miként alakulnak a riválisok eredményei, addig megyünk előre, amíg le nem állítanak minket.”

Hétfőn elkezdődik tehát az olimpiai indulásról döntő kétnapos csapatverseny, amelyben az aranyérem is lehet kevés, de előfordulhat, hogy az 5–8. hely valamelyike is kvótát ér majd. A képlet bonyolult, ahogy Rédli Andrásék mondják: nem is érdemes számolgatni, előre kell menekülni, és vívni a legjobb tudásuk szerint – pontosan úgy, ahogy „bemelegítésként” Siklósi tette vasárnap.

A nőknél nagyot lépett előre Kun Anna, aki az egytusos asszók napján a 16 közé jutásért japán, a nyolcaddöntőben svájci rivális ellen nyert minimális különbséggel, majd egyetlen találat választotta el az éremtől. Az OMS-Tata 25 éves vívója pályafutása során először jutott a nyolcas döntőbe vk-versenyen, és azt követően, hogy uralta az őszi-téli hazai versenysorozatot, a nemzetközi mezőnyben szerzett hatodik helyével megerősítette, hogy jelenleg ő a legjobb formában lévő hazai párbajtőröző.

VILÁGKUPAVERSENY, KAZANY
Párbajtőr. Férfiak. Egyéni. A legjobb 32 közé jutásért:
Siklósi–Oswald (svájci) 15:7, Rédli–Szvicskar (ukrán) 15:9, Koch–Ramirez (amerikai) 15:11. A legjobb 16 közé jutásért: Siklósi–Mahringer (osztrák) 15:13, Garozzo (olasz)–Rédli 15:8, Cimini (olasz)–Koch 15:13. Nyolcaddöntő: Siklósi–Garozzo 15:9. Negyeddöntő: Siklósi–Vourinen (finn) 15:9. Elődöntő: Siklósi–Alimzhanov (kazah) 15:14. Döntő: Rejzlin (ukrán)–Siklósi 15:11. A végeredmény: 1. Ihor Rejzlin (ukrán), 2. Siklósi Gergely, 3. Alimzhanov (kazah) és Elsayed (egyiptomi), ...17. Rédli András, ...20. Koch Máté, ...71. Nagy Dávid, ...136. Berta Dániel, ...168. Andrásfi Tibor.
Nők. Egyéni. A legjobb 32 közé jutásért:
Kun–Josimura (japán) 15:11, Lehis (észt)–Szász-Kovács 15:8, Ohotnyikova (orosz)–Muhari 15:13. A legjobb 16 közé jutásért: Kun–Baba (japán) 15:14. Nyolcaddöntő: Kun–Möschlin (svájci) 15:14. Negyeddöntő: Multerer (német)–Kun 15:14. Döntő: Csoj In Dzsong (dél-koreai)–Luty (francia) 15:9. A végeredmény: 1. Csoj In Dzsong (dél-koreai), 2. Luty (francia), 3. Kang Jung Mi (dél-koreai) és Multerer (német), ...6. Kun Anna, ...46. Muhari Eszter, ...59. Szász-Kovács Emese, ...81. Büki Lili, ...100. Kardos Edina

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik