Birkózás: Próbálom kezelni a drukkot és a nyomást – Korpási

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2021.03.18. 12:19
null
Remélhetőleg Korpási Bálintnak egy súlycsoporttal lejjebb is marad energiája az ilyen emelésekre (Fotó: Imago Images/Kadir Caliskan)
Világbajnok és Európa-bajnok kötöttfogású klasszisunk, Korpási Bálint egy éven belül másodszor is lefogyott: a BOK-csarnokban a 67 kg-osok között próbálja meg kivívni a tokiói kvótát.

 

MINDENKIT LE KELL GYŐZNI

Barka Emese, Európa-bajnok, vb-bronzérmes:
„Sokkal nyugodtabb vagyok, mint másfél éve a világbajnokságon, amikor nagyon szorongtam, stresszeltem, és végül elizgultam a kvótát. Úgy érzem, most sikerült megfelelően felkészülnöm, fizikailag és mentálisan egyaránt, kimondottan jó állapotban vagyok, és nagyon várom a budapesti kvalifikációs versenyt. Tisztában vagyok a mezőnnyel és az erősségével: itt senkinek sem lesz egyszerű dolga, minden meccs élet-halál küzdelem lesz. Ám én az a fajta vagyok, aki nemigen nézegeti, kik lesznek az ellenfelei, szeretek úgy odamenni, hogy jöjjön, akinek jönnie kell, a döntőbe kerüléshez úgyis mindenkit le kell győznöm az úton!”

Ennyi idő távlatából annyi kulisszatitkot talán elárulhatunk, hogy világ- és Európa-bajnok birkózó klasszisunk, Korpási Bálint már a nagy sikerű, négy magyar kvótát hozó 2019-es nur-szultani vb-t követő ünneplés hevében megjövendölte, eljön még a nap, amikor ő is szőnyegre lép a kvótáért – méghozzá 67 kilogrammban.

Ebben az a pláne, hogy a BVSC kiválósága világéletében – na jó, felnőttpályafutása nagy részében – a 72 (máskor 71) kilogrammos súlycsoportban versenyzett, az összes nagy eredményét is ebben a kategóriában érte el a 2015-ös Európai Játékok-ezüstjétől kezdve a 2016-os világbajnoki címén át a 2017-es Európa-bajnoki aranyérméig. A bibi csupán az, hogy ez nem olimpiai súlycsoport, így Korpásinak egyetlen lehetősége maradt, már ha ötkarikás álmokat dédelget: lefogyni 67-re, és megpróbálni ott kivívni az indulás jogát.

Aki valaha birkózott, vagy csak kicsit is konyít a sportághoz, pontosan tudja, ez mennyire nehéz vállalás, s mennyi áldozattal és önsanyargatással jár, de egy olimpiai szereplés (pláne egy érem!) nyilván minden szenvedésért kárpótol utólag.

Korpási több szempontból sem volt irigylésre méltó helyzetben. Eleve ő is pályafutása vége felé jár már (március végén tölti be a 34. életévét), vagyis a testét nem lehet a végtelenségig sanyargatni, de tavaly egyszer már így is lefogyott – mint kiderült, teljesen hiábavalóan…

„Tíz nappal a budapesti kvalifikációs verseny előtt dőlt el, hogy elhalasztják a viadalt a vírus miatt – emlékezett vissza fájó szívvel Korpási az egy évvel korábbi döntésre. –  Nagyon gyorsan eltelt ez az egy év, ami viszont negatívum, hogy ez idő alatt mindössze egy versenyen tudtam indulni: a decemberi, vébépótló belgrádi világkupán, amit viszont megnyertem.”

Korpási ott még 72 kg-ban indult, az egy évvel eltolt, azaz most hét végi, budapesti kvalifikációs viadalon viszont természetesen már 67-ben lép szőnyegre.

„Az utolsó napok mindig szenvedősek a fogyasztás miatt, de a cél nem változott: remélhetőleg a fogyás után is megmarad az az erő és kondíció, ami ahhoz szükséges, hogy eljussak a döntőig” – mondta „Maci”, utalva arra, hogy a kvalifikációs sorozatban már kizárólag a fináléba jutás ér kvótát, vagyis csak a kategóriák két legjobbja jut ki Tokióba.

Hogy egy súlycsoporttal lejjebb sem lehetetlen vállalás a kvótaszerzés, éppen Korpási egyik nagy riválisa, a 2018-as budapesti vb döntőjében őt legyőző német Frank Stäbler bizonyította, aki ugyancsak Nur-Szultanból jutott ki (igaz, neki a bronzérem is elég volt, hiszen a vb-n még az első öt kvalifikált). Rutinos klasszisunk azonban nemcsak emiatt lehet bizakodó, hanem mert a mögöttünk hagyott hetekben sikeres nemzetközi edzőtáborozáson van túl Tatán, amelyen a vetélytársak feltérképezésére is volt lehetőség.

„Az elmúlt egy hónapban tudtam birkózni néhányukkal, még akkor is, ha ilyenkor azért mindenki óvatos duhaj – elvégre senki sem önmaga ellensége, hogy jó előre bemutassa a riválisoknak a kenyérkereső fogását. Azt azért fel tudtuk mérni, hogy ki milyen erőállapotban van – szögezte le Korpási. – Nyilván sokat van az eszemben a verseny, de próbálom kezelni a drukkot és a nyomást: csak magamra koncentrálok, hogy a lehető legjobb állapotban legyek szombaton.”

OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS VERSENY, BOK-CSARNOK
Csütörtök. Férfiak, szabadfogás: selejtezők, 11 (57 kg, 65 kg, 74 kg, 86 kg, 97 kg, 125 kg). Elődöntők, 18
Péntek. Nők: selejtezők, 11 (50 kg, 53 kg, 57 kg, 62 kg, 68 kg, 76 kg). Elődöntők, 18. Férfiak, szabadfogás:  vigaszági mérkőzések, 11. Helyosztók, 16
Szombat. Férfiak, kötöttfogás: selejtezők, 11 (60 kg, 67 kg, 77 kg, 87 kg, 97 kg, 130 kg). Elődöntők, 18. Nők: vigaszági mérkőzések, 11. Helyosztók, 16
Vasárnap. Férfiak, kötöttfogás: vigaszági mérkőzések, 16.45. Helyosztók, 18

A MAGYAR INDULÓK
Férfiak. Szabadfogás. 57 kilogramm:
Halidov Gamzatgadzsi. 74 kg: Kuramagomedov Murad. 86 kg: Veréb István. 97 kg: Korcsog Milán. 125 kg:  Ligeti Dániel. Kötöttfogás. 60 kg: Torba Erik. 67 kg: Korpási Bálint. 97 kg: Szőke Alex. 130 kg: Varga Ádám.
Nők. 53 kg: Szekér Szimonetta. 57 kg: Barka Emese. 68 kg: Szabados Noémi. 76 kg: Németh Zsanett

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik