Az Év Sportolója Gála 2020: a labdarúgó-válogatott az Év csapata

Vágólapra másolva!
2021.01.11. 20:49
A hagyományos csapatsportokban az Év csapata 2020-ban az Eb-résztvevő labdarúgó-válogatott lett – a BL-csoportkörös Ferencváros és az Európa-bajnok férfi vízilabda-válogatott előtt.
A magyar férfi labdarúgó-válogatott lett az év csapata (Fotó: Szabó Miklós) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE!
A magyar férfi labdarúgó-válogatott lett az év csapata (Fotó: Szabó Miklós) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE!

A klasszikus csapatsportágakban az Év csapata címért három olyan jelölt maradt versenyben, amelyek mindegyike egy másik évben könnyen megkaphatta volna a díjat, hiszen a magyar labdarúgó-válogatott kijutott az Európa-bajnokságra, története során negyedszer; a Ferencváros futballcsapata 25 esztendő után jutott be újra a Bajnokok Ligája csoportkörébe (magyar csapat korábban csak kétszer szerepelt a főtáblán); a férfi vízilabda-válogatott pedig 1999-et követően lett újra Európa-bajnok.

A csapat nevében Könyves Norbert vette át a díjat Gereben Líviától (Fotó: MSÚSZ/Szűcs Attila)
A csapat nevében Könyves Norbert vette át a díjat Gereben Líviától (Fotó: MSÚSZ/Szűcs Attila)

A három, ragyogó sikert elérő együttes közül végül a legnépszerűbb sportág zászlóshajója, a futballválogatott vehette át a trófeát a sportújságírók szavazatai alapján. Belekötni aligha lehet: a Bulgária és Izland ellen sikerrel vett Eb-pótselejtezőket követően meglepésre még megnyerte a csoportját is a Nemzetek Ligájában, ahol Oroszországot, Szerbiát és Törökországot utasította maga mögé, így feljutott az elitbe, az NL A-ligájába.

A díjat személyesen a Zalaegerszeg válogatott csatára, a szerbiai Moholról származó, a magyar címeres mezben épp Szerbia ellen Belgrádban győztes góllal bemutatkozó Könyves Norbert vehette át, aki e szavakkal köszönte meg az elismerést:„Óriási megtiszteltetés, hogy nekem adódott meg, hogy átvehetem ezt a díjat. Úgy gondolom, nagyot küzdött ez a csapat ebben a nehéz helyzetben az ősszel. Bíztam benne, hogy meglepetést tudunk szerezni sok szurkolónak, és remélem, hogy minél hamarabb vége lesz a vírushelyzetnek, és újra szurkolók előtt játszhatunk. Köszönjük, és gratulálunk a többi jelöltnek!”

Ezután a válogatott hat játékosa – Lang Ádám, Lovrencsics Gergő, Nagy Ádám, Nikolics Nemanja, Sallai Roland és Sigér Dávid – videokonferencia keretében köszönte meg a díjat, és emlékezett vissza röviden az elmúlt esztendőre. Lovrencsics Gergő mondatait kiemelve: „Minden játékos a válogatottban tudja azt, hogy egy országot képvisel, és ezért az országért és ezekért a szurkolókért mindent meg kell tennie. Most sajnos nem lehettek ott velünk a drukkereink, ezeket a sikereket nem élhettük át közösen, de ott ültek a televíziók előtt, és tudjuk, hogy mennyit jelentett nekik. Akár a klubban, akár válogatott szinten – egymás nélkül nem tudunk létezni.”

A futballválogatottnak a díjat Gereben Lívia válogatott kosárlabdázó adta át – és bizony az ő története is megér egy passzust. Mint talán sokan tudják, Gereben Lívia legyőzte a leukémiát, és túl egy csontvelő-átültetésen, 2020 májusában, kevesebb mint egy évvel a rettegett betegség diagnosztizálása után már edzett, újabb fél év elteltével pedig már hivatalos mérkőzést játszott – ennél nagyobb emberi és sportolói teljesítmény pedig aligha létezik!

AZ ÉV CSAPATA (hagyományos csapatsportok)
1. FÉRFI LABDARÚGÓ-VÁLOGATOTT
855
2. FERENCVÁROS
(labdarúgás) 547
3. FÉRFI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT
532
4. GYŐRI AUDI ETO KC
(női kézilabda) 171
5. FTC-TELEKOM
(férfi vízilabda) 85
6. FÉRFI JÉGKORONG-VÁLOGATOTT
74
7. NŐI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT
65
8. FALCO KC SZOMBATHELY
(férfi kosárlabda) 53
9. TELEKOM VESZPRÉM
(férfi kézilabda) 50
10. SOPRON BASKET
(női kosárlabda) 40

A GÁLÁRÓL BŐVEBBEN ÉS A TOVÁBBI GYŐZTESEKRŐL IDE KATTINTVA OLVASHAT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik