Vívás: 85. születésnapján köszöntötték Juhász Katalint

Vágólapra másolva!
2017.11.27. 18:01
null
Juhász Katalin 53 évvel ezelőtt lett olimpiai bajnok (Fotó: Tumbász Hédi)
A Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja szervezésében egykori vívótársak és más sportágak képviselői köszöntötték hétfő este 85. születésnapja alkalmából Juhász Katalin olimpiai bajnok tőrvívót.

 

 

„Tíz éven át ragyogott Juhász Katalin csillaga. A pályafutása 1957-ben magyar bajnoki címmel indult, majd volt benne olimpiai aranyérem és három csapat-világbajnoki cím is” – összegzett Nébald György, a klub elnöke. Kiemelte: az ünnepelt az olimpiai bajnokok klubjának egyik alapító tagja.

„Juhász Katalin karrierje a magyar női tőrvívás kiemelkedő korszakára esett” – kezdte beszédét Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke. Emlékeztetett, hogy az ünnepelt a sport mellett – példamutató módon – dolgozott is, ezzel bizonyítva, hogy lehet „kettős életet élni”.

Kulcsár Krisztián (jobbról a második) szerint Juhász Katalin bizonyította, hogy lehet kettős életet élni (Fotó: Tumbász Hédi)
Kulcsár Krisztián (jobbról a második) szerint Juhász Katalin bizonyította, hogy lehet kettős életet élni (Fotó: Tumbász Hédi)

A csapattársak nevében Sákovicsné Dömölky Lídia köszöntötte Juhász Katalint. Úgy fogalmazott, „valaha a vívás nagy család volt, s mi akkor kerültünk bele, amikor Elek Ilona-szintű nagyságok mellett csiszolódhattunk”.

Hangsúlyozta, az 1964-es tokiói olimpián azért tudtak győzni, mert hittek egymásban, tisztelték a mestereiket, és imádták a vívást. Hozzátette, az egykori csapattagok ma is barátok, és összejárnak egymással.

„Kati miatt bárhonnan eljöttem volna, most éppen Dubaiból, a Nemzetközi Vívószövetség kongresszusáról siettem ide” – mondta a Magyar Vívószövetség nevében Kamuti Jenő olimpiai ezüstérmes tőrvívó, aki stílusosan egy japán népzenei lemezzel ajándékozta meg az ünnepeltet.

Egykori klubja, az OSC nevében Tóth Csaba elnök kiemelte, hogy Juhász Katalin a klub alapításában is részt vett, sőt ezt az eseményt bajnoki címmel köszöntötte.

„Hódmezővásárhelyről indultam, ahol ma is komoly vívóélet zajlik. Bízom benne, hogy a város még sokáig biztosítja szeretett sportágam utánpótlását. A csapattársaimmal ma is szoros a kapcsolatunk, de sajnos Ágoston Jutka már nincs közöttünk” – mondta a 85 éves Juhász Katalin.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik