Szabadidősport: Pető Viktória nyerte meg a Finn 100 akciót

Vágólapra másolva!
2017.10.27. 20:26
Pető Viktória nyerte a Finn 100 akciót, a Magyar Szabadidősport-szövetség (MSZSZ) és Finnország budapesti nagykövetségének közös programját.

A Finnország önállóvá válásának századik évfordulója alkalmából rendezett akcióban május végétől október közepéig legalább száz kilométert kellett összegyűjteni, és a résztvevők végül csaknem negyvenezer kilométert tettek meg motoros eszköz igénybevétele nélkül, azaz futva, gyalogolva, úszva, kerékpárral vagy nordic walkingolva – áll az MSZSZ közleményében.

A pénteki díjátadó ünnepségen Petri Tuomi-Nikula, Finnország budapesti nagykövete elmondta, hogy szerte a világban színes programokon keresztül irányítják a figyelmet az elmúlt száz év vívmányaira, a magyar kezdeményezés pedig az egyik legérdekesebb és legötletesebb volt.

Hangsúlyozta, a függetlenség kikiáltása után a sportnak nagy szerepe volt a finn identitástudat megerősítésében, és hozzátette, a mindennapos testmozgás a minőségi élet alapját teremti meg.

„Bár az 1996-os olimpián legyőztem a finn klasszist, Jani Sievinent, a szabadidősportban van mit tanulnunk a finnektől” – mondta Czene Attila olimpiai bajnok úszó. A Magyar Szabadidősport-szövetség elnöke a közös eseménysorozat kapcsán hozzátette: az úszás mint alapsportág után a Finnországból indult nordic walking a másik olyan mozgásforma, amely az izomzat legnagyobb részét igénybe veszi, ezért is örül, hogy szövetségük ilyen módon Magyarországon is népszerűsíthette ezt a sportágat.

A legtöbb kilométert – 1490-et – Pető Viktória teljesítette, de jó néhányan voltak, akik ezer kilométernél többet gyűjtöttek teljesítménytúrákon, zarándoklatokon, kerékpáron, vagy futva.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik