Év sportolója: a legjobbak legjobbjai – még 6 nap!

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2017.01.06. 09:23
null
A labdarúgó-válogatott is esélyes az Év csapata-díjra (Fotó: NS-archív)
Szilágyi Áron, Hosszú Katinka és Dárdai Pál is a „döntősök" között: csütörtökön kiderült, kategóriánként ki az a három jelölt, akik közül kikerülnek az M4 Sport – Az év sportolója-gála győztesei.

Dobpergés: megvannak az M4 Sport – Az év sportolója-gála döntősei!

Sokan és sokféle fórumon hangsúlyozták, hogy már a legjobb tízbe kerülés is nagyon nagy elismerésnek számít, de a top három aztán tényleg az igazi elit különítmény. Nos, csütörtök délelőtt gyönyörű környezetben, a gála január 12-i helyszínén, a Nemzeti Színházban tartott sajtótájékoztatón kiderült, ki az a három klasszis, aki a magyar sportújságírók szavazatai alapján a különböző kategóriákban megnyerheti Az év sportolója kitüntető címet – a neveket természetesen Szöllősi György, a szavazást 59. alkalommal kiíró Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) elnöke, egyben lapunk főszerkesztője jelentette be.

KATEGÓRIÁK ÉS JELÖLTEK
Az év férfi sportolója: Cseh László (olimpiai ezüstérmes úszó), Imre Géza (olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó), Szilágyi Áron (olimpiai bajnok kardvívó)

Az év női sportolója: Hosszú Katinka (olimpiai bajnok úszó), Kozák Danuta (olimpiai bajnok kajakos), Szász Emese (olimpiai bajnok párbajtőrvívó)

Az év csapata: férfi labdarúgó-válogatott, női kajak kettes, női kajak négyes

Az év edzője: Dárdai Pál (Hertha BSC, labdarúgás), Kulcsár Győző (Szász Emese, vívás), Shane Tusup (Hosszú Katinka, úszás)

Az év labdarúgója: Gera Zoltán, Király Gábor, Nagy Ádám

Az év gólja: Ádám Martin gólja a Vasas színeiben a Vasas–Újpest NB I-es bajnoki mérkőzésen, Gera Zoltán találata a Magyarország–Portugália Eb-csoportmeccsen, Szalai Ádám gólja a Magyarország–Ausztria Eb-csoportmeccsen

Az év fogyatékos férfi sportolója: Osváth Richárd (paralimpiai ezüstérmes kerekesszékes vívó), Sors Tamás (paralimpiai ezüstérmes úszó), Tóth Tamás (paralimpiai bajnok úszó)

Az év fogyatékos női sportolója: Biacsi Ilona (paralimpiai ezüstérmes síkfutó), Krajnyák Zsuzsanna (paralimpiai bronzérmes kerekesszékes vívó), Pap Bianka (paralimpiai ezüst- és bronzérmes úszó)

Előtte azonban szólt a megjelentekhez Vaszily Miklós, az MTVA vezérigazgatója, aki kiemelte, az országos sportcsatorna, az M4 másfél évvel ezelőtti indulásakor azt a célt tűzte zászlajára, hogy a magyar sportolókat és a hazai sportsikereket minél több háztartásba tudják eljuttatni, többek között ezért is álltak támogatóként, mi több, egyenesen névadó szponzorként a gála mellé. Vaszily ismertette továbbá az m4sport.hu honlapon közzétett Év gólja-szavazás eredményét, amely alapján a három döntős Ádám Martin (Vasas), valamint Gera Zoltán és Szalai Ádám Eb-csoportmeccseken szerzett találata lett, ezek közül kerül majd ki a győztes. Fontos hangsúlyozni, hogy ebben és az összes többi kategóriában ábécérendben történt a bejelentés, azaz nem az eddig beérkezett voksok mennyisége alapján (ez egyelőre maradjon titok).

Vaszily után felszólalt két olimpiai, világ- és Európa-bajnok legendánk, az öttusázó Mizsér Attila és a vízilabdázó Kiss Gergely is. Előbbi a Budapest 2024 sportigazgatójaként kiemelte, a gála remek alkalom a magyar sport elért eredményei és az olimpiai pályázat népszerűsítésére, míg Kiss a rendezvényt szervező Duna Incentives, Training and Events társtulajdonosaként volt jelen az eseményen. Háromszoros olimpiai bajnok ikonunk viccesen megjegyezte, soha ilyen nagy létszámú sajtótájékoztatón nem vett még részt, majd hozzátette, a gála egy hazai szinten majdhogynem példátlan összefogás eredménye, amelyet a legnagyobb hazai és nemzetközi cégek is támogatnak.

HÍREK
• A január 12-én, csütörtökön a Nemzeti Színházban rendezendő M4 Sport – Az év sportolója-gála házigazdái a csatorna két jól ismert arca, Berkesi Judit és Kovács „Koko" István lesznek, a stúdióban Mérei Andrea ül majd, míg a helyszíni villáminterjúkat Molnár Mátyás készíti.

• A díjakat idén a Herendi Porcelánmanufaktúra készíti, a vezérigazgató, Simon Attila csütörtökön elmondta: a 16 ezer forma és négyezer minta közül két formát és egy mintát választottak ki – a díjakon zöld Apponyi-minta lesz, amelyek a 800, a manufaktúránál dolgozó ember kézfogását közvetítik.

• A jeles eseményt személyes jelenlévétel tiszteli meg a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) olasz elnöke, a La Gazzetta dello Sport újságírója, Gianni Merlo is.

Szöllősi György kezdésként ugyancsak mosolyra fakasztotta a hallgatóságot, elárulta ugyanis, szinte törpének érzi magát így, hogy még az alvállalkozó is egy háromszoros olimpiai bajnok (nem mellesleg hatszoros díjazott); majd csatlakozott is Kiss Gergelyhez, mondván, a közös cél érdekében mindenki félretette a magyar sportban gyakori ellentéteket és ilyen-olyan régi sérelmeket. „Mindenki összefogott, aki csak számít. Külön köszönettel tartozunk az M4-nek, az MLSZ-nek és a Nemzeti Színháznak – mondta Szöllősi György. – Az idei gála a 2024-es olimpiai pályázat ügyének alárendelve zajlik, mindenki kötelességének érzi a részvételt, ami nagyon jó érzés, mert közös vágyunk az olimpia megrendezése".

Az MSÚSZ elnöke hozzátette, a gála rangját jól mutatja, hogy idén sem lesz hiány illusztris vendégekből és külföldi sztárokból, az egyik díjat például a Real Madrid és a Chelsea korábbi kiválósága, Claude Makelele adja majd át, aki sok más egyéb cím mellett a „galaktikusokkal" spanyol bajnokságot, Bajnokok Ligáját és UEFA-szuperkupát is nyert, nem mellesleg alapjaiban reformálta meg a védekező középpályás posztot. Szöllősi György külön örömét fejezte ki amiatt, hogy megdőlt az eddigi, 2011-es csúcs, már ami a szavazók számát illeti: akkor 325 sportújságíró adta le a voksát a jelöltekre, most már 370-en, ez tehát új rekord.

A kategóriák legjobbjai között egyébként nem akad különösebb meglepetés, hacsak az nem, hogy a férfi labdarúgó-válogatottat a nyári Európa-bajnokságra kivezető és ott is remekül helytálló Bernd Storck szövetségi kapitány nem fért be az edzőknél a három finalista közé – ám itt jegyeznénk meg, hogy az edzők és a szövetségi kapitányok kategóriáját tavaly összevonták, így itt jóval sűrűbbé vált a mezőny.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik