Utánpótlás: Földházi és Hajdú 2013 legjobbjai

Vágólapra másolva!
2014.02.28. 20:45
null
A tizedik gálát a Kongresszusi Központban rendezték meg (Fotó: mob.hu)
Földházi Zsófia öttusázó és Hajdú Jonatán kenus érdemelte ki a 2013-as év legjobb utánpótlás korú sportolója elismerést.

 

A X. Héraklész Díjátadó Gálán, pénteken az elmúlt esztendő korosztályos Európa- és világbajnokságain legeredményesebben szerepelt utánpótlás korú versenyzőket, valamint edzőiket jutalmazták. A gálára másodszor került sor az egész hazai sportélet irányításért felelős Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szervezésében.

A fiúknál a kenus Hajdú Jonatán azzal végzett az élen, hogy a Dunaferr SE versenyzőjeként az ifjúsági világ- és Európa-bajnokságon is aranyérmet nyert. A lányoknál győztes Földházi Zsófia annak köszönheti elsőségét, hogy nemcsak a junior öttusa vb-n, hanem a felnőtt Eb-n is a dobogó legfelső fokára állhatott fel. A KSI sportolója jelenleg Mexikóban versenyez, ezért nem tudott megjelenni a gálán.

A kettő-négyfős, úgynevezett kiscsapatok versenyében a lányoknál a Piller Szabina, Malcsiner Eszter, Katrinecz Rita, Szabó Ágnes összeállítású, 500 méteren ifjúsági világbajnok kajaknégyes, míg a fiúknál a 1000 méteren ifjúsági világ- és Európa-bajnoki első Noé Zsombor, Vass Péter kajakkettes lett a legjobb.

A nagycsapatoknál csak egy díjat osztottak ki, itt az U20-as Európa-bajnokságon ezüstérmes női kézilabda-válogatott bizonyult a legjobbnak.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a Héraklész Program több mint egy évtizedes története alatt olyan sportolók nőttek fel, akik később a felnőtt világversenyeken és az olimpián is fantasztikus eredményeket értek el. Példaként a londoni ötkarikás játékok aranyérmeseit, Gyurta Dánielt, Szilágyi Áront és Berki Krisztiánt említette. Az elnök büszkén jegyezte meg, hogy a héraklészes sportolók a tavalyi világversenyeken mintegy 170 érmet, köztük 50 aranyat nyertek, egyúttal megköszönte a kormány „eddig sosem tapasztalt mértékű" támogatását.

Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) helyettes államtitkára beszédében megjegyezte: büszke lehet az az ország, amely ilyen aranytartalékokkal rendelkezik, majd ígéretet tett arra, hogy a kormány részéről továbbra is fennmarad a sport iránt tanúsított kiemelt figyelem.

A 2001-től működő, Héraklész Bajnok- (14-18 évesek) illetve Csillagprogram keretében (18-23 évesek) 20 sportágban évente csaknem 1800 tehetséges sportoló részesül rendszeres állami támogatásban.

A 2013-AS LEGJOBBAK
FIÚK

1. Hajdú Jonatán (kenus)
2. Tóth Krisztián (cselgáncsozó)
3. Szatmári András (kardvívó)
LÁNYOK
1. Földházi Zsófia (öttusázó)
2. Gercsák Szabina (cselgáncsozó)
3. Gyurátz Réka (kalapácsvető)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik