Cselgáncs Eb: hány olimpiai bajnok indul Budapesten? - adatok

Vágólapra másolva!
2013.04.24. 11:46
Tudta, hogy a nőknél és a férfiaknál is indul magyar testvérpár a csütörtöktől vasárnapig tartó budapesti cselgáncs Európa-bajnokságon? Hány olimpiai bajnok lesz a mezőnyben? Mennyi a magyar csapat átlagéletkora? Tények és számadatok az Eb-ről.  

– A magyar válogatott átlagéletkora 23 év. Gercsák Szabina a legfiatalabb, 16 esztendős, Ungvári Miklós a 32 évével éppen kétszer annyi idős.átlagéletkora 23 év. Gercsák Szabina a legfiatalabb, 16 esztendős, Ungvári Miklós a 32 évével éppen kétszer annyi idős.

Ungvári Miklós lehet a második legidősebb dzsúdós magyar Európa-bajnok, a kontinenst tekintve pedig a nyolcadik legidősebb. Az életkor szerinti európai rangsor hetedik helyén álló Hajtós Bertalan 1998-as oviedói diadalakor két nappal volt idősebb, mint Ungvári Miklós lesz április 26-án. Minden idők legöregebb Eb-aranyérmese az izraeli Ariel Zeevi, aki tavaly 35 esztendősen állt a dobogó tetejére Cseljabinszkban.

A legfiatalabb Európa-bajnok egy magyar dzsúdós: Nagy Zsuzsa 1991-ben 15 esztendősen győzött Prágában. Ő a valaha volt legfiatalabb Európa-bajnoki érmes is, a negyedik helyen pedig Parragh Katalin található, aki 1988-ban 16 évesen és 4 hónaposan állt dobogóra Pamplonában.

– A magyar csapatban a nőknél és a férfiaknál is van testvérpár: a nőknél Szabó Katinka és Franciska, míg a férfiaknál Ungvári Miklós és Attila lép tatamira.

– A kétszeres felnőtt Európa-bajnok Joó Abigél novemberben már a negyedik U23-as Eb-aranyát szerezte meg, ez rajta kívül még senkinek sem sikerült.

– A budapesti Eb-re a határidőig 384 versenyző nevezett, a részt vevő csapatok létszáma 25 (16 férfi és 9 női). Az egyéni és a csapatversenyre is regisztrált sportolók száma 158, a csak a csapatversenyben indulóké pedig 41.

– A 2012-es olimpián a legjobb nyolc között végzett indulók száma: 31.

– 2012-ben Londonban érmet szerző indulók: 12.

– Londonban olimpiai bajnoki címet nyerő indulók: 2 (Teddy Riner és Lasa Savdatuasvili)

– Budapesten tatamira lépő olimpiai bajnokok: 4 (Teddy Riner, Lasa Savdatuasvili, Iliasz Iliadisz és Igor Makarov)

Öt, 2012-es Európa-bajnoki aranyérmes védheti meg a címét a Papp László Sportarénában: Joó Abigél (78 kg), Szirazsugyin Magomedov (orosz, 81 kg), Varlam Liparteliani (grúz, 90 kg), Andreea Chitu (román, 52 kg) és Telma Monteiro (portugál, 57 kg).

– A csapatversenyben mindkét Eb-címvédő – a férfiaknál Grúzia, a nőknél Oroszország – indul.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik