Rg: legendaként vonul vissza a valaha volt legeredményesebb

Vágólapra másolva!
2012.12.04. 20:56
null
Kanajeva Londonban sportági történelmet írt (Fotó: Reuters)
Befejezi aktív sportolói pályafutását minden idők legeredményesebb – és talán a legjobb – ritmikus gimnasztikázója, az orosz Jevgenyija Kanajeva. A 22 éves tornásznő a sportág történetében elsőként tudta megvédeni egyéni olimpiai bajnoki címét.

A sokáig harmadik-negyedik számú orosz tornásznak számító Kanajeva 2007-ben, a patraszi világbajnokságon szerezte meg karrierje első felnőtt világbajnoki aranyérmét (ugyanebben az évben két Eb-aranyat is nyert), majd 2008-ban „robbantott”: bár az év elején olimpiai részvétele sem volt biztos, riválisait maga mögé utasítva kiharcolta a kvalifikációt, Európa-bajnoki címet nyert, majd Pekingben is diadalmaskodott.

NÉVJEGY
JEVGENYIJA KANAJEVA
Született: 1990. 04. 02., Omszk
Nemzetisége: orosz
Legnagyobb sikerei: kétszeres olimpiai bajnok, tizenhétszeres világbajnok, tizenhatszoros Európa-bajnok, négyszeres világjátékok-győztes, kilencszeres Universiade-bajnok, a sportági Grand Slam végrehajtója, az első 30.000-os gyakorlat bemutatója.

A következő négyéves ciklusban a sportág megkérdőjelezhetetlen uralkodónőjeként tizenhat világbajnoki, tíz Európa-bajnoki címmel gazdagodott, pályafutására feltéve a koronát pedig Londonban végrehajtotta azt, amit más ritmikus gimnasztikázó még nem: megvédte olimpiai bajnoki címét egyéni összetettben. Az új pontozási szisztéma bevezetése óta ő az egyetlen, aki tökéletesre értékelt – 30.000 pontos – gyakorlatot mutatott be, ez egyenértékű tett a szertornász Nadia Comaneci elhíresült montreali „tökéletes tízesével.” A 2011-es, szalaggal végrehajtott bravúrt 2012-ben megismételte karikával is.

Kanajeva egy szöuli gálán (Fotó: Reuters)
Kanajeva egy szöuli gálán (Fotó: Reuters)

Kanajeva további rekordokat is tart: ő a harmadik rg-s, aki megnyerte a sportági Grand Slamet (olimpia, vb, Eb, GP-döntő, vk-döntő), és szintén a harmadik, aki egymás után három egyéni összetett világbajnokságot tudott nyerni. Egyedüliként nyerte meg a sportág történetében az összes, egyéni versenyzőknek kiosztott diszciplína világbajnoki aranyérmet (egyéni összetett, kötél, karika, labda, buzogány, szalag, egyéni csapatverseny).

„Sosem akartam legenda lenni, de mi tagadás, szépen hangzik. Imádok tornázni, és azt szeretném, ha a közönség megtartana emlékezetében” – mondta a londoni olimpia után.

Kanajeva az olimpia után pihenőre vonult, és kúrálta sérüléseit, majd a RIA Novosztyi hírügynökségnek bejelentette: nem folytatja.

„Minden bizonnyal abbahagyom, befejezem a pályafutásomat. Az egyik választás az lett volna, hogy rabszolgaként dolgozom tovább az edzéseken. A másik, hogy más területen folytatom” – mondta.

Az Oroszország legnépszerűbb sportolói között számon tartott Kanajeva az Orosz Ritmikus Gimnasztika-szövetség alelnökeként dolgozik tovább. Az elmúlt évek meghatározó ritmikus gimnasztikázói közül szintén a napokban jelentette be visszavonulását az olimpiai bronzérmes fehérorosz Ljubov Csarkasina, és szintén nem folytatja Kanajeva legnagyobb riválisa, a sérülései miatt a sporttal felhagyó Darja Kondakova sem – az egyetlen, aki az elmúlt olimpiai ciklusban le tudta győzni az rg királynőjét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik