Sidi Péter show-t csinálna a sportlövészetből

PÁL ISTVÁN jelenti BelgrádbólPÁL ISTVÁN jelenti Belgrádból
Vágólapra másolva!
2011.08.13. 22:10
null
Sidi Péter belgrádi éremkollekciója
Címkék
Kvótát nem, érmeket azonban szerzett a magyar válogatott a belgrádi sportlövő Európa-bajnokságon: Sidi Péter léphetett fel mindháromszor a dobogóra. Imponáló fölénnyel nyerte az olimpia műsorán szereplő kisöbű szabadpuska összetett versenyét, és ezüstérmes lett a nagyöbű standard puska és a nagyöbű sportpuska összetett versenyében.

– Két évvel fiatalabb önnél edzője, Herczegh Szabolcs, és nemrég még versenyzett.
– Nem is fogadnék el olyasvalakit, aki az előző tíz évben nem állt lőállásban. Mert tudnia kell, mit érzek, amikor versenyzem, és kell valaki, aki kívülről látja, hol a hiba. Persze ehhez az is kell, hogy tudja, mire kell figyelni.

– Verseny közben szinte nem is beszélnek egymással. Mekkora szerepe van neki az ön eredményeiben?
– Az már régen rossz lenne, ha hozzá kellene fordulnom segítségért a viadalok közben. Az edző otthon, a mindennapokban, edzésen a lőtéren kell, hogy rengeteget dolgozzon, és nálunk ez is tökéletesen működik. Ezen kívül ismernie kell a sportlövészetet, amely rengeteget változott az utóbbi tíz-tizenöt évben.

– Miben változott?
– Sokkal fontosabb a fizikai állapot, mint korábban. Manapság a teljesítmény ötven százalékát az állóképesség adja. Meg kell nézni, a világcsúcsok sorra dőlnek meg, a tíz-tizenöt esztendővel korábbi eredményekkel manapság a mezőny második felében lehet végezni. Fiatalodik az átlagéletkor is. Szabolcs a fizikális felkészítésben jelent óriási pluszt, és amióta együtt dolgozunk, javultak is az eredményeim, és stabilan tudom hozni, amire képes vagyok.

– Akár az olimpián is? Egyáltalán nem nyomasztja, hogy aranyesélyes?
– Nem nyomaszt, ugyanis az is egy verseny, amelyre ha tökéletesen felkészülök, akkor nem lehet gond. Az pedig biztos, hogy rengeteget edzem azért, hogy a versenyen megfelelően teljesítsek, és mindig lehet javulni, fejlődni.

– Itt, Belgrádban is magabiztosan nyerte az olimpiai számot, a kisöbű sportpuska összetettjét, ezen kívül nagyöbű standard puskában és nagyöbű sportpuska összetettben is ezüstérmes lett. Elégedett?
– Ha csak az olimpiai számot megnyertem volna, akkor is az lennék. Már csak azért is, mert lövészetben borzasztó ritkán fordul elő címvédés, én tizennyolc éve sportolok, és még nem láttam. Ráadásul a legfontosabb számban sikerült. Három érmet egy Eb-ről még nem is vittem el, így ez is különösen nagy teljesítmény. A háromszáz méteres számokra nem tudtam annyit készülni, mint szerettem volna, így az azokon szerzett ezüstökkel is elégedett vagyok.

– A magyar csapat többi tagjának viszont már nem ment ennyire jól. Amikor ideje engedte, mindegyik versenyen ott volt, és szurkolt a társainak. Önnek kényelmes és kedvére való, vagy inkább szomorúnak tartja, hogy egyszereplős a magyar lövészet?
– Nem egyszereplős, hiszen ott van például Csonka Zsófia és Bognár Richárd, akiknek szintén megvan az olimpiai kvótájuk. A Komárom Olympia SE-t azért alapítottuk, hogy egy klubban dolgozva segítsük egymás munkáját megfelelő körülmények között.

– De jobb lenne önnek, ha a szakágában lenne több meghatározó lövő?
– Egyértelműen. Már csak azért is, mert akkor a csapatversenyben is szerezhetnénk érmeket. Az egész sportág érdeke, hogy minél több gyerek válassza a lövészetet, de sajnos Magyarországon az utánpótlás helyzete is elkeserítő.

– Ez itt, Belgrádban is bebizonyosodott. Hogyan lehetne népszerűbbé tenni a lövészetet?
– Show kell az embereknek, látványt akarnak. Koronglövészetben nagyon látványos eseményeket lehetne rendezni, mondjuk a Red Bull Air Race mintájára. Fel kell kelteni a média érdeklődését, ez népszerűséget és pénzt hozhatna a sportágnak.

– Jól hangzik, mint ahogy az is, amit Josselin Henry a standard puska friss aranyérmese mondott nekem az előbb. Amikor megkértem, mondja el a véleményét önről, csak annyit mondott, hogy ön a világ legjobb lövője.
– Hát ez nem mindennapi dicséret, ráadásul egy francia sportolótól. Maradjunk annyiban, a legjobbak között vagyok. Az én példaképem Rajmond Debevec, a szlovénnek a londoni már a nyolcadik olimpiája lesz, van is aranyérme a játékokról, tőle még messze vagyok.

– Egyébként nem csak a francia az egyetlen, aki nagyra tartja önt, hiszen azt tapasztaltam, hogy az újságírók, a lövők és a nézők között is rendkívül népszerű. Magyarországon is ugyanez a helyzet?
– Talán csak otthon, Komáromban. De nekem nem a népszerűség a legfontosabb. Ha az lenne, akkor nem sportlövő lennék, hanem jelentkeztem volna egy valóságshow-ba.

SPORTLÖVŐ EURÓPA-BAJNOKSÁG, BELGRÁD
FÉRFIAK
NAGYÖBŰ SPORTPUSKA, ÖSSZETETT. EGYÉNI
1. Michael Podolak (Ausztria) 1170 kör (48 belső tízes)
2. Sidi Péter (Magyarország) 1170 (42)
3. Marcel Buerge (Svájc) 1168
CSAPAT
1. Franciaország (Josselin Henry, Valerian Sauveplan, Cyril Graff) 3495
2. Norvégia (Ole Kristian Bryhn, Stian Bogar, Odd Arne Brekne) 3486
3. Svájc (Marcel Buerge, Olivier Schaffter, Beat Mueller) 3477
KÖZPONTI GYÚJTÁSÚ PISZTOLY. EGYÉNI
1. Joao Costa (Portugália) 590
2. Jorge Llames (Spanyolország) 585
3. Olekszandr Petriv (Ukrajna) 582
… 27. Szabó Béla (Magyarország) 569
… 39. Boros György (Magyarország) 557
40. Takács Tibor 552
CSAPAT
1. Spanyolország (Jorge Llames, Tomas Cambeses, Pablo Garcia) 1730
2. Csehország (Josef Fiala, Pavel Kuzvart, Tomas Tehan) 1729
3. Németország (Christian Reitz, Stephan Trippel, Pierre Michel) 1725
… 10. Magyarország (Szabó Béla, Boros György, Takács Tibor) 1678

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik