Vas Márton a rájátszást vette célba a Gappal

P. SZ.P. SZ.
Vágólapra másolva!
2024.05.10. 11:28
Vas Márton magyar játékosok szerződtetésén gondolkozik (Fotó: AFP)
A Ligue Magnusből a Brianconnal kieső vezetőedző lapunknak elmondta, az új francia állomáshelyén is gondolkozik magyar játékosok szerződtetésében.


Hogyan értékeli a klubévadot?
– Olyan volt, mint egy hullámvasút. Kézhez kaptunk egy csomó fiatal, fejlődésre éhező srácot, viszont a körülmények nem teljesen egyeztek meg azzal, amire számítottam. A csapat körüli profizmussal, az infrastruktúrával időről időre akadtak problémák, ami kihatással volt a játékosok hozzáállására és teljesítményére – fogalmazott a Nemzeti Sport kérdésére a Brianconnal kieső, azóta a Rapaces de Gappal szerződést kötő vezetőedző, Vas Márton.

– Emiatt csúszott félre az idény?
– Igen, mindig közel voltunk az áttöréshez, aztán valami közbejött, ami kizökkentett minket a kerékvágásból, és nem koncentrálhattunk kizárólag a jégkorongra.

– A tapasztalt nehézségek a teljes francia hokiközegre vagy kifejezetten a Brianconra jellemzők?
– Bízom benne, hogy nem a teljesre, ahogy abban is, hogy a Briancon is előrébb tud lépni az említett területeken, és később nagyobb célokat fogalmazhat meg magának.

– Az évad végeztével elváltak az útjaik, és már az új klubja is megvan. Éppen ahhoz az együtteshez szerződött, amely végül kiejtette önöket az élvonalból. Mire számít a Rapaces de Gapnál?
– Sokkal profibb hozzáállásra. Fontos tudni, a Gapnál az előző idény ment félre, egyébként előrébb szokott végezni a Ligue Magnusben, reményeink szerint simán a rájátszásba jutunk a következő kiírásban. Ebben a szellemben is rakjuk össze a keretünket. Szeretném megízlelni a francia playoffot, aztán ha nagyobb szerencsénk van a többieknél, és elkerülik a csapatunkat a sérülések is, szép menetelés lehet a vége. Azért látni kell, van két-három együttes a ligában, amelyek költségvetése nagyobb a többiekénél, ha náluk minden rendben van, a papírforma nekik kedvez.

– Mekkora beleszólása van a keret összeállításába?
– Természetesen rám támaszkodik a vezetőség, nyilván annyi kötöttség van, hogy meghatározták a hazai játékosok minimális számát, és közülük mindenképpen számolnak azokkal, akik az előző években kiemelkedőt nyújtottak a klubban. Igaz, nekik is rossz évük volt, de szerintem ettől csak még éhesebbek a sikerre.

– A Brianconban a játékosai között volt Horváth Bálint és Horváth Milán is. Tervezi, hogy a Gapnál is lehetőséget ad fiatal magyaroknak?
– Igen, annyi különbséggel, hogy csak olyan hokist szabad odavinnem, aki tényleg megfelel az elvárásoknak – a Brianconnál az anyagi háttér is kicsit gyengébb volt, így a követelmények sem voltak akkorák. Félreértés ne essék, Bálinttal és Milánnal sem volt gond, mindketten nagyon szépen és sok jégidővel játszottak, sokat fejlődtek a klubban. Sajnos a pályán kívüli körülményekben ők is találtak kivetnivalót, nem minden úgy ment, ahogy az ember megálmodja, de remélhetőleg ettől is csak erősebbek lesznek. Visszakanyarodva a kérdésre: gondolkozom magyar játékosokban, de csak olyanokban, akik kimagasló teljesítményre képesek. 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik