Ő már rég nem tizennégy

Vágólapra másolva!
2010.05.05. 14:49
null
Gyurta Dánielt (balra) nem nyomasztják az elvárások (Fotó:Czagány Balázs)
Május 4-én 21 éves lett Gyurta Dániel, a jeles eseményt azonban nem úgy ünnepelte, ahogyan azt megszokhattuk kortársaitól. Neki akkor kezdődik az edzése, amikor más befejezi a születésnapi dorbézolást.

Megkezdte a felkészülést az idei legfontosabb eseményre, az Európa-bajnokságra a férfi 200 méteres mellúszás világbajnoka. A szurkolók arra számítanak, a Margitszigeten lesz lehetőségük ünnepelni az olimpiai ezüstérmét tizenöt évesen megszerző úszót. Gyurta tisztában van vele, sokan abban bíznak, aranyérmes lesz.

„Mivel profi sportoló vagyok, ki tudom zárni a külvilágot, nem befolyásol, hogy éppen mit várnak tőlem. Természetesen mindent megteszek a minél jobb szereplésért, szeretnék sok boldog percet szerezni az értem szorítóknak, augusztusban kiderül, mire lesz elég a rengeteg elvégzett munka."

Amióta visszavonták a cáparuhákat, a kontinenstalálkozó lesz az első nagy esemény az úszósportban, az időeredmények egy nagy kérdésre választ adhatnak. Széles Sándor, a mellúszó edzője azon a véleményen van, nem minden a ruha. Mit gondol erről a tanítvány?

„Szerintem ezeket az időket el lehet érni a csodaruhák nélkül is, legfeljebb több évbe kerül."

A mesterrel nem csak ebben értenek egyet, az évek során összecsiszolódtak.

„Tizenkét éve dolgozunk együtt, ma már sok mindenben közösen döntünk. Természetesen nem arról van szó, hogy én is edző lettem, Sanyi bácsié a végső szó, de figyelembe veszi az én véleményemet is."

A Hajós Alfréd uszodából két hétre Debrecenbe költözik a világbajnok. Bár a külföldi edzőtáborok is rendkívül hasznosak az év adott szakaszában, Gyurta amondó, Magyarországon a legjobb úszni.

„Azért is részesítem előnyben az itthoni felkészülést, mert nem esik ki több nap az utazással és egyéb teendőkkel. Az utazásra szánt időt is a felkészülésre tudom fordítani. Például Debrecenből sem jövök fel Budapestre a két hét alatt, így is időt spórolok, amit edzésbe fektetek."

Két edzés között azért van lehetősége arra, hogy a családjára is szakítson időt.

„Most az öcsémért szorítok, – ezúttal nem a medence mellett – aki ezekben a napokban érettségizik. Legyen szó úszásról vagy tanulásról, mindig a minél jobb eredményében bízom."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik