Overdose munkalovasa szerint Dózit nem kell ostorozni

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2009.04.16. 12:42
Címkék
Vasárnap Overdose a Kincsem parkban fut, a magyar csodalovat Dunakeszin készítik fel a versenyekre. Talán nem túlzás azt állítani, hogy Overdose-t munkalovasa, Budinszky Barbara ismeri a legjobban, elvégre nap mint nap együtt tréningeznek. Több a köze Dózihoz, mint a profi zsokéknak. Vele is megismerkedhetnek háromrészes sorozatunk második epizódjában.
Foghúzás előtt injekció: a lovaknál is minden úgy megy, mint az embernél
Fotók: Meggyesi Bálint
Foghúzás előtt injekció: a lovaknál is minden úgy megy, mint az embernél
Foghúzás előtt injekció: a lovaknál is minden úgy megy, mint az embernél
Fotók: Meggyesi Bálint
Foghúzás előtt injekció: a lovaknál is minden úgy megy, mint az embernél

A munkalovas Overdose-ra vár: Budinszky Barbara
A munkalovas Overdose-ra vár: Budinszky Barbara
Overdose munkalovasa, Budinszky Barbara másfél éves kora óta lovagolja Dózit. A hölgy 29 éves, 44 kiló, amatőr lovas, de mielőtt szöget ütne a fejünkbe, hogy mit keres egy amatőr Overdose hátán, maradjunk annyiban, Barbarának nem a tudása amatőr, hanem a státusa, s nem azért, mert nincsen erkölcsi bizonyítványa. Mert ha hiszik, ha nem, ahhoz, hogy valaki profi zsoké legyen, erkölcsi bizonyítvány is szükséges.

A dunaújvárosi Budinszky Barbara Dunakeszire költözött, hetente hat napot tölt a lovakkal, ahogyan ő mondja, kedvtelésből, mert más profilú vállalkozásból tartja el magát. Igaz, a ló karrierje az ő életformájában is változást hoz, de erről később.

– Mit gondol, miért ön Overdose munkalovasa?
– Mivel több mint hat éve Ribárszky Sándornál dolgozom, ismer, rengeteg csikót lovagoltam be nála.

– Azért kell valami plusz, nem? Afféle érzék.
– Állítólag jó kezem van a lovakhoz. Sem túl erős, sem túl gyenge.

– Már az elején érezte, hogy Overdose más, mint a többi ló?
– A legelején még nem. Aztán már látszott, hogy vagány, ment előre. A többi ló már a taknyán-nyálán csúszott, őt még nógatni sem kellett. Megerőltetés nélkül nagyon tud menni, nem is kell nyüstölni.

– Akkor Overdose menne magától is, nem?
– Automata ló, lehet, hogy 11 versenyből tízet velem is megnyert volna.

– Nem sajnálja, hogy versenyen nem ön lovagolja?
– Tisztában vagyok vele, hogy nem vagyok profi, így a státusomból fakadóan sem lovagolhatom, s az sem mellékes, hogy a nagy versenyekhez nem lenne elég az én fizikumom. Nagy szónak tartom, hogy ilyen lovon ülök, több a közöm hozzá, mint egy zsokénak. A galopp ilyen, a díjugratásban azok viszik a versenyre a lovat, akik felkészítik.

MŰTÉT AZ ISTÁLLÓBAN

Overdose-nak nem sokkal a verseny előtt kellemetlen élményben volt része, az orvosnak kellett kezelnie ugyanis a fájós fogait. Minden úgy történt, ahogy az embereknél szokás, a doktor beinjekciózta a ló ínyét, elbódította, majd kihúzta a gondot okozó két szemfogát.
A műtétet a Nemzeti Sport Online stábja is végigasszisztálta, a felvételt ide kattintva tekinthetik meg!
– Apropó! A zsokék megköszönik önnek, hogy felkészíti a lovakat?
– Úgy nyolcvan százalékuk. Volt, aki a nyereményéből is adott, hogy jól felkészített lovat tettem a feneke alá.

– Említette, hogy Overdose szinte magától megy, de hogyan reagál, ha eljön a holtpont?
– Ezt nem tudjuk, mert ilyen még nem volt.

– Kell ostorozni?
– Nem valószínű. Azért mondom így, mert Ribárszkynál nem szokás ostorozni a lovakat. Ezt tudja az Overdose-t április 19-én lovagló Soumillon is. Persze nem lehet tudni, hogy mit kíván a versenyhelyzet, de szerintem nem lesz szükség az ostorra.

– Magyarországi tevékenységével befejeződik Overdose felkészítése, aztán a külföldi versenyeken már csak szurkol neki?
– Nem, ott voltam a versenyeken, mert én vezettem fel Dózit. Általában nagyon ideges volt, engem ismer, s a tulajdonossal meg is állapodtunk, hogy a jövőben én végzem a feladatot, ellenszolgáltatásért.

Budinszky jól sikerült portréja Overdose boxa mellett függ
Budinszky jól sikerült portréja Overdose boxa mellett függ
– Feladja a vállalkozását?
– Nem, és a tulajdonos megértette, hogy nem is akarom feladni, ugyanakkor nem várható el, hogy szinte a szabadidőmön túl is Overdose töltse ki az életem.

– Honnan tudja egy ló, hogy versenyen van? Ideges?
– Ahogy megjönnek a lószállítók, onnantól nem lehet velük bírni, nagyon is tudják, mi vár rájuk.

– Egy-egy jól végzett munkalovaglás után ad Overdose-nak kockacukrot?
– Nem, ez Dunakeszin nem divat. Almát adok neki, s most már követeli is magának. Egyszer egy új helyen nem akart enni, és hát, ha egy ló nem eszik, elmegy az ereje. Hogy ezt elkerüljük, adtam neki almát, s azóta reggel, este mindig eszik, s annyira rákapott, hogy már ebédre is kér. S ha nem kap, rángatja a kabátom ujját, nem lehet átverni.

– Gondolom, az alma mégiscsak olcsóbb, mint a kabátja…
– Hát, ez nem biztos, mert a télen is vettem neki, amikor hatszáz forint volt az alma kilója.

– Overdose boxának ajtaján egy papíron az ön rajza látható. Minden lovat lerajzol, amelyre felül?
– Még csak az kéne! Akkor nem lenne időm lovagolni. Csak azokról készítek rajzot, amelyeket szeretek.

A ZSOKÉ

A lovat 2007-ben a szlovák Martin Srnec és Zdenko Smida, valamint a lengyel Piotr Krowicki lovagolta, 2008-ban Krowicki és az osztrák Andreas Suboric.
Az Overdose-t a Kincsem parkban a versenyen lovagló 28 éves belga Christophe Soumillon pénteken érkezik Budapestre. Másnap a tulajdonossal tárgyalnak arról, hogy a magyar csodaló valamennyi idei versenyén is az ő kezében legyen az ostor.
A zsokék Hamiltonjának tartott sportember felesége a korábbi francia szépségkirálynő, Sophie Thalmann. Az egyik legtekintélyesebb lótulajdonos, Aga Khan zsokéja, legnagyobb sikerét azzal érte el, hogy egy napon öt(!) versenyt is megnyert. Édesapja Jean-Marc is zsoké volt, csak éppen ugrózsoké.

Imperiál és Dózi

Vasárnap a Nemzeti Lóverseny Kft. 10 galoppfutamot rendez a Kincsem parkban. A program 14 órakor kezdődik, a futamok félóránként startolnak, Overdose a 9. futamban rajtol. A versenytáv 1000 méter, azért ennyi, mert a ló két következő, angliai versenyén is ennyit futnak.
Az OTP-Hungária Nagydíjon az összdíjazás 7 millió forint, az első helyezett 3.8, a második 1.32 millió forintot kap, a harmadik díja 980 ezer, a negyediké 680 ezer, míg az ötödik helyezetté 280 ezer forint. A pénzdíj 10-10 százaléka az idomárt és a zsokét illeti meg, 80 százalék a tulajdonosé.
Ami a magyar versenyeztetést illeti, egy idényben 32 galopp- és 50 ügetőnap van, azonban a fogadásból nincs annyi bevétel, mint amennyibe a versenyek rendezése kerül. Hogy a nagyságrendekkel nagy vonalakban tisztában legyünk: a kft. működése deficites, de ha a versenynapokon a jelenlegi 10-12 millió forintos fogadásból származó bevétel háromszorosa folyna be, akkor a költségvetés akár nullszaldós is lehetne. Az egyenlet persze nem ilyen egyszerű, mint ahogy nehéz arra is válaszolni, milyen hatással van Overdose hazai indulása az itthoni lósportra.
Egyrészt a tulajdonos nem győzi hangsúlyozni, neki mennyire fontos, hogy lova Magyarországon (is) fusson, másrészt a magyar lóversenyzés túlélési esélyeit nagyban növeliK Dózi sikerei. Ilyen vagy hozzá hasonló lovat csak legalább 2000 kilométerre Magyarországtól lehet látni versenyen, a vasárnapi futam iránt külföldről is nagy az érdeklődés.
Ekkora felhajtás Imperiál 1963-as futása előtt volt. A ló Baden-Badenben két egymást követő versenyen is részt vett, de az akkor még fárasztó utaztatás és a megterhelő program miatt kétséges volt budapesti indulása a szocialista országok nagydíján, de végül zuhogó esőben is nagy fölénnyel győzött.
Fogadni tétre, helyre és befutóra lehet, a minimális fogadási összeg 200 forint. A tétre és helyre nem hoz pénzt a fogadás, ha Overdose nyer. A befutó és a hármas befutó hozhat, mert ebben a két esetben a Dózi mögött befutó lovak helyezését is el kell találni.

KIHÚZTÁK OVERDOSE FOGÁT

---- O ---- O
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik