A sportbeli eredménykényszer átlépte az elfogadható kereteket

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2008.07.17. 11:22
A Nemzeti Sport Online olvasóit szerdán arról kérdeztük, hogy normálisnak tartják-e, hogy az utóbbi években számos élsportoló vesztette életét sporttevékenység közben. A szavazók egyöntetű véleménye az, hogy nem elfogadható a napjainkban jellemző túlzott eredménykényszer.
Kolonics György is sporttevékenység közben hunyt el
Fotó: Tumbász Hédi
Kolonics György is sporttevékenység közben hunyt el
Kolonics György is sporttevékenység közben hunyt el
Fotó: Tumbász Hédi
Kolonics György is sporttevékenység közben hunyt el

Szörnyű tragédia után tettük fel szerdai kérdésünket a Nemzeti Sport olvasóinak, kedden edzés közben elhunyt Kolonics György, hazánk kétszeres olimpiai bajnok kenusa.

Szavazás

Ön szerint az élsport már átlépte a normális kereteket?

Szavazatok száma: 2277

Igen, mert a nagy eredménykényszer közepette egyre több sportoló veszti életét.
77 % (1750)
Nem, sajnálatos halálesetek mindig is voltak, csak régen nem kaptak ekkora nyilvánosságot, ezekből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni.
23 % (527)
Talán nem is meglepő, hogy olvasóink több mint háromnegyede gondolja úgy, hogy napjaink élsportja átlépte az elfogadható kereteket, és a túlzott eredménykényszer miatt vesztette életét számos sportoló.

A távirati iroda gyűjtéséből kiderül, hogy Kolonics György tragédiája nem egyedülálló, az utóbbi öt évben rengeteg sportoló hunyt el sporttevékenység közben, szívhalál következtében.

2003-ban a Konföderációs Kupán a Kamerun–Kolumbia elődöntőben a 73. percben összeesett, és meghalt Marc-Vivien Foe, a Manchester City 28 éves kameruni középpályása.

2004 szörnyű év volt, az MTI sajtóadatbankja szerint hét sportoló vesztette életét sporttevékenység közben. Köztük volt Fehér Miklós, a magyar labdarúgó-válogatott és a portugál Benfica 24 éves csatára, aki január 26-án a Vitoria Guimaraes elleni mérkőzés hosszabbításában szívinfarktust kapott, majd a kórházba szállítást követően meghalt.

Sajnos a 2005-ös év sem volt jobb, tíz sportoló hunyt el szívhalál következtében. Nedzad Botonjic, a szlovén Ljubljana labdarúgócsapatának kapusa edzés közben összeesett, és elhunyt. A 27 éves hálóőr az esti tréningen szívrohamot kapott, és a gyors orvosi beavatkozás ellenére meghalt.

2006. január 6-án életének 32. évében váratlanul elhunyt Cipruson Zavadszky Gábor, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi középpályása, az AEL Limasszol labdarúgója. A tragédiát a boncolás alapján szívroham és tüdőembólia okozta.

2007. augusztus 28-án huszonkét éves korában elhunyt Antonio Puerta, az UEFA-kupa-győztes Sevilla labdarúgója, aki a Getafe elleni, hazai bajnoki mérkőzésen elvesztette az eszméletét. A futballista a találkozó 35. percében esett össze a pályán. Csapattársai siettek a segítségére, megakadályozva, hogy lenyelje a nyelvét. Puerta hamarosan visszanyerte eszméletét és segítséggel ugyan, de a saját lábán hagyta el a játékteret. Később az öltözőben ismét elájult, újra kellett éleszteni. A Virgen del Rocio kórházba került, ahol három nap múlva elhunyt.

2008. július 15-én edzés közben rosszul lett, majd elhunyt Kolonics György kétszeres olimpiai bajnok. A 36 éves kenus egy résztáv végén rádőlt a kísérő motorcsónakra, majd elvesztette eszméletét. A csepeli parton rögtön megpróbálták újraéleszteni, de nem sikerült, a kiérkező mentők pedig már nem tudtak segíteni rajta. Az első diagnózis alapján hirtelen szívhalál vezetett a tragédiához.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik