„Ekkora feszültségre és robbanásra szerintem senki sem számított”

Vágólapra másolva!
2008.07.09. 08:29
Lezárult a kajak-kenusok olimpiai válogatási sorozata, július elejére eldőlt, hogy a 12 ötkarikás számban 14 magyar versenyző indul harcba az érmekért. A válogatás az eredmények puszta ténye mellé igazi drámákat is hozott, amelyek mellett természetesen nem lehet szó nélkül elmenni.
Angyal Zoltán bízik kajakosaiban, és az olimpia után is gratulálni szeretne
Fotó: Czagány Balázs (archív)
Angyal Zoltán bízik kajakosaiban, és az olimpia után is gratulálni szeretne
Angyal Zoltán bízik kajakosaiban, és az olimpia után is gratulálni szeretne
Fotó: Czagány Balázs (archív)
Angyal Zoltán bízik kajakosaiban, és az olimpia után is gratulálni szeretne

– Vágjunk a közepébe! Lezárult a válogatási sorozat, amelyről a parton mindenkinek megvan a véleménye pró és kontra. Ön szerint mennyire lehet korrektnek tekinteni a végeredményt?
– Abszolút korrektnek kell tekinteni, minden indulói hely, minden kérdés a vízen dőlt el – mondja Angyal Zoltán szövetségi kapitány. – Valamennyi válogató tisztességes körülmények között zajlott, szerencsére nem befolyásolták időjárási tényezők. A versenyzők teljesítették az előzetesen lefektetett válogatási elveket, és a jövő szempontjából fontos, hogy mindegyik számban, amelyben két válogató alapján döntöttünk, olyanok vívták ki a részvételi jogot, akik mindkét viadalt megnyerték. Mindössze a férfi négyes volt kivétel, hiszen ott két szétlövés határozott a csapat összetételéről.

– Meglepte, hogy – ha úgy vesszük – teljes földindulást hozott a női szakágban a válogató?
– Ekkora felfordulásra nem számítottam. Én előzetesen azért küzdöttem, hogy a Kovács, Janics páros megkapja a lehetőséget a válogatásra, hogy a vízen dönthessék el, ott van-e a helyük a pekingi olimpián. A történetet talán már mindenki ismeri hazánkban, ekkora ellenállásra, ekkora feszültségre és ilyen robbanásra szerintem senki sem számított.

– Gondolom, ilyen nehéz periódus még nem volt a pályája során.
– Dehogynem! Athén előtt is hasonló volt a szituáció, csak akkor az egyes és a páros indulás kapcsán éltünk meg nagy csatákat. Akkor felrúgtam a válogatási elveket, mondván: Janics Natasa kapja meg a duplázás lehetőségét az olimpián. Az élet ezt a döntésemet igazolta.

– Most nincs önben félsz a döntéseivel kapcsolatban?
– Nincs. Nyugodt vagyok, tiszta a lelkiismeretem az edzőkkel és a versenyzőkkel szemben is. A sport attól is szép, hogy vannak győztesek és vesztesek. Számomra a legnehezebb helyzetet a férfi kajak négyes ezer méterének csatározásai hozták, hiszen a kvótaszámból adódó kényszer miatt kellett döntést hoznom. Szakmai szempontok alapján megtettem a javaslatomat, amelyet az elnökség az igazságosságot szem előtt tartva felülírt. Ebben a szituációban vesztettem el barátokat, kaptam éles kritikát, de azt hiszem, mindenki számára világos, hogy ez a pozíció ezzel jár.

A TELJES INTERJÚT ELOLVASHATJA A NEMZETI SPORT MAI SZÁMÁBAN, A 12. OLDALON.

KÉRDEZZEN ÖN IS ANGYAL ZOLTÁNTÓL! A KAJAK-KENUSOK SZÖVETSÉGI KAPITÁNYA VENDÉGÜNK LESZ A SZTÁR-CHATEN, PÉNTEKEN 10 ÉS 11 ÓRA KÖZÖTT!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik