Karate: a legjobbak is tatamira léptek a csapatliga első körében

Vágólapra másolva!
2008.04.01. 15:14
Várakozáson felüli izgalmak, a legeredményesebb magyar versenyzők egymás elleni harcai és korrekt bíráskodás jellemezte a Raiker Liga első fordulóját. A felnőtteknél a Sportingbudo vezeti a tabellát, egy ponttal megelőzve a Fighter csapatát.

A Raiker Nemzeti Karate Csapatliga 2008. évi első fordulója a felnőttek küzdelmeivel vette kezdetét. A példaképek harca kellőképpen megalapozta az egész verseny hangulatát, hiszen miután hazánk legjobbjaiért izgulhattak fiatalabb klubtársaik, saját maguk is a küzdőtérre léphettek, inspirációt kapva a látottaktól a legjobb teljesítményre.

Ennek eredményeképpen az ifjabbak is rendkívül harcosan küzdöttek, mintha meg akarták volna mutatni, hogy ők lesznek a jövő idők S. Kovács Ádámai, Guba Milánjai, Czimmer Péterei, vagy éppen Horváth Ottói.

Ugyanis a hétvégén az előbb felsorolt nemzetközi eredményekkel rendelkező magyar válogatottak is erősítették klubcsapatukat. A vb-érmes S. Kovács Ádám (Sportingbudo) például éppen a 2007-ben több Golden League-tornáról érmet hozó Czimmer Péterrel (Patina) kezdett. A két klasszis az egymás elleni döntetlent leszámítva nyerte a többi meccsét. Guba Milán a Fighter, míg Horváth Ottó a a Sportingbudo színeiben – utóbbi a felnőttek közt először indulva – szintén hozta minden mérkőzését.

A Raiker Liga alapötlete – miszerint a legjobb egyesületek közül kikerülő csapatok versenyezzenek egymással – megvalósult, izgalmas mérkőzésekkel kényeztetve a közönséget, még inkább összekovácsolva az egyesületeket és a magyar karatésokat. A bajnokságnak egy év alatt 4 fordulója lesz a mostanival együtt, minden csapat küzd minden csapattal minden egyes alkalommal. Persze az, hogy a csapatból melyik versenyző melyikkel kerül össze csak az edzők által az utolsó pillanatban leadott sorrend alapján dől el, így lehet, hogy minden fordulóban ugyanannak a csapatnak más-más tagjai mérkőznek meg egymással. A győztes mérkőzés 2, a döntetlen 1 pontot ér, év végén az összesített pontszámok alapján készül a rangsor.

A tiszta mérkőzésekre, pártatlan és korrekt bíráskodásra Molnár Tamás, az MKSZ bírói bizottságának elnöke különös hangsúlyt fektetett, főbírónak meghívta Szlovéniából Debenak Primozt, az Európai Karate Szövetség (EKF) bírói bizottságának tagját, a hazai bírák közül pedig az a 12 fő kapott meghívást, akik az elmúlt évben a legjobb minősítéseket kapták és egyik résztvevő csapathoz sem kötődnek. Természetesen a küzdőtereken Molnár Tamás és Debenak Primoz mellett irányított a másik három nemzetközi minősítésű magyar bíró, Turák Péter, Orbán Zoltán és Kecskés Ferenc is.

Dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke elmondta, hogy az első pillanattól támogatta a rendezvény megvalósulását minden szinten, és az első forduló után úgy látja, hogy a kezdeményezés „sikerre van ítélve”, és a jövőben Raiker Liga a szövetségi versenyrendszer egyik sarokkövét fogja képezni. Örömét fejezte ki, hogy az egymással versengő klubok a közös távlati célok és az együttes fejlődés érdekében ilyen remekül együtt tudnak működni, és bízik abban, hogy a sportközönség figyelme is mind jobban a karate felé fordul a liga hatására.

A Raiker Liga következő fodulójára május 31-én kerül sor.

RAIKER NEMZETI KARATE CSAPATLIGA 2008., 1. FORDULÓ (ÉRD)

FELNŐTT FÉRFI EREDMÉNYEK
1. Sportingbudo 13 pont
2. Fighter 12
3. Patina 6
4. Senshi 5
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik