Ronnie O’Sullivan nyerte az Egyesült Királyság Bajnokságát

Vágólapra másolva!
2007.12.17. 12:46
Elmaradt a sokak által jósolt nagy csata Telfordban az Egyesült Királyság Bajnokságának (UK Championship) döntőjében. A mérkőzés már az első felvonásban eldőlt, ugyanis Ronnie O’Sullivan mind a nyolc frame-et megnyerve hamar eldöntötte a trófea sorsát. Az esti szakasz már csak formalitás volt. Ezzel O’Sullivan megszakította rossz sorozatát és 32 hónap után újra ranglistaversenyt nyert, egyben negyedik UK trófeáját, továbbá győzelmével az előzetes világranglista élén is ő áll a mai naptól.
Ronnie O’Sullivan újabb sikert ért el
Ronnie O’Sullivan újabb sikert ért el
Ronnie O’Sullivan újabb sikert ért el
Ronnie O’Sullivan újabb sikert ért el

Mindenki nagy várakozásokkal tekintett a vasárnapi döntő elé ugyanis két kitűnő formában lévő játékos csapott össze. A mérkőzésen azonban a kezdetektől úgy tűnt, hogy Stephen Maguire nem nyújtja azt, amit az elmúlt egy hónapban produkált.

Az első frame-ben mindjárt egy 54-es break-kel indított „Ronnie”, ezt követte még egy 66-os is, így ő szerzett vezetést.

A „Rocket” begyűjtötte az elég nehézkes második frame-et, a harmadikban pedig kihasználta Maguire hibáját 42-0-nál és egy 78-as break-kel fordított.

A negyedik frame hasonló módon zajlott le: a verseny 2005-ös bajnoka jutott remek lehetőséghez, ám egy pirosnál történt újabb hiba lehetővé tette, hogy O’Sullivan begyűjtse ezt a frame-et is, ezúttal egy 66-os breakkel.

A rövid szünet után a mérkőzés képe semmit sem változott Ronnie sorra kapta a jobbnál jobb helyzeteket, Maguire ugyanakkor hibát hibára halmozott mind a lyukra menő lökéseknél, mind a biztonsági ütéseknél.

Mindez a statisztikában is tetten érhető volt, hiszen a kétszeres világbajnok lökéseinek 96%-a sikeres volt szemben Maguire 82%-os értékével, ami valljuk meg ilyen szinten bizony kevés.

Egy 54-es majd egy 78-as break O’Sullivantől már azt eredményezte, hogy 6-0 volt az állás, majd a hetedikben Maguire rosszul talált el egy piros golyót, ami a lyukig sem vánszorgott el. Így ellenfelének ismét „felbobta a labdát”, aki ezt könyörtelenül kihasználta egy 54-es breakkel.

A délutáni záróframe-ben Ronnie 40-0-nál hibázott, ám Maguire mutatva reménytelen helyzetét megkínált egy igen nehéz pirosat, hibázott és a frame a „Rocketé” lett.

Az első nyolc frame után tehát 8-0-val mentek pihenőre. A teljesen egyoldalú meccsen Ronnie hét 50+ breaket produkált, rendkívül kevés lehetőséget adott ellenfelének.

Az esti felvonásban Maguire – mivel már vesztenivalója nem volt –mindent megpróbált és a kilencedik frame-et meg is nyerte egy 99-es breakkel. Ám Ronnie hamar válaszolt a mérkőzés egyetlen 100+ breakjével.

9-2 után O’Sullivan egy 94-es break-kel biztosította be negyedik UK győzelmét és az ezzel járó összesen 129.000 angol fontos (100.000 az 1. helyért, 29.000 a maximum breakért) nyereményt is.

A verseny győztese elégedetten nyilatkozott: „Véleményem szerint a rutin döntött ma, jól játszottam, Stephen minden hibáját könyörtelenül kihasználtam.”

Következik a meghívásos Masters január 13-20. között, amiről szintén beszámolunk.

KÁLLAI PÉTER

EGYESÜLT KIRÁLYSÁG BAJNOKSÁGA (UK CHAMPIONSHIP)

DÖNTŐ:
Ronnie O’Sullivan – Stephen Maguire 10-2


VIDEÓ - O’SULLIVAN – MAGUIRE DÖNTŐ, NYOLCADIK FRAME

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik