Benedek Dalma és Paksy Tímea sem tart a leendő riválisoktól

Vágólapra másolva!
2007.10.05. 11:58
A négyszeres kajakvilágbajnok Bendek Dalma a héten kezdte meg a felkészülést Fábiánné Rozsnyói Katalin csoportjával a pekingi olimpiára. Páros partnere, Paksy Tímea jövő hétfőn csatlakozik a csapathoz, ám e naptól kezdve véd és dacszövetségben együtt töltik majd mindennapjaikat az ötkarikás játékok végéig, és állnak elébe, ha a Janics Natasa, Csipes Tamara párossal, avagy – nagyobb, de nagyon kevéssé valószínű fordulat esetén – a Kovács Katalin, Janics Natasa duóval kell is megküzdeniük.
Benedek Dalma (balra) és Paksy Tímea (jobbra) is csalódásként élte meg a vb-ezüstérmet
Czagány Balázs
Benedek Dalma (balra) és Paksy Tímea (jobbra) is csalódásként élte meg a vb-ezüstérmet
Benedek Dalma (balra) és Paksy Tímea (jobbra) is csalódásként élte meg a vb-ezüstérmet
Czagány Balázs
Benedek Dalma (balra) és Paksy Tímea (jobbra) is csalódásként élte meg a vb-ezüstérmet

Névjegy: Benedek Dalma

Születési hely, idő: Budapest, 1982. február 21.
Egyesület: Dunaferr
Edző: Fábiánné Rozsnyói Katalin
Nevelőedző: Agócs Mihály
Kiemelkedő eredményei: 4x vb-1. (2003: K-2 1000m, 2006: K-1 500 m, K-1 1000 m, 2007: K-4 1000 m), 2x vb-2. (2007: K-2 500 m, K-4 500 m), 2x vb-3. (2005: K-4 500 m, K-1 1000 m), 5x Eb-1. (2004: K-2 500 m, 2006: K-1 500 m, K-1 1000 m, 2007: K-2 500 m, K- 4 1000 m), Eb-2. (2005: K-4 500 m)
„Egy hetet voltam csak a Balatonnál, amúgy itthon pihentem, mert az is különleges élmény volt, hogy huzamosan a saját ágyamban alhattam – mondta Benedek Dalma szeptemberi menetrendjéről, amely az egyetlen pihenéssel töltött hónapja volt az évben. – Máskülönben van egy új kiskutyánk, Moris, a mopsz, és őt sem akartam magára hagyni, úgyis megyek eleget az olimpiáig.

„Két hét pesti készülés után irány Tata, ahol a súlyzózás mellett már úszás és sok-sok futás is vár ránk. Aztán egy hosszabb tanmedencés időszak következik, majd február végétől San Diegóban készülünk. A melegvízi edzőtáborozás az idén tovább tart majd, legalábbis ezt ígérte Kati néni. A hazai válogatók és az Eb után pedig Nanjingban lesz az akklimatizációs edzőtábor az olimpia előtt.”

Benedek legutóbb Pekingben ragadott lapátot, ám miután az augusztusi előolimpián a hangsúly elsősorban a terepszemlén és a körülmények kipuhatolásán volt, az idény elemzésére is jutott idő.

„Páros társammal Paksy Timivel Kínában tüzetesen átbeszéltünk mindent, és kiderült, az Eb-győzelem után mindketten kudarcként fogtuk fel a K-2-es világbajnoki második helyét. Ugyanakkor az is kiderült, hogy egyformán azt érezzük, vannak még tartalékaink, ezért megfogadtuk, hogy kitartunk egymás mellett.”

A konkurencia „szervezkedésével” kapcsolatos és szorosan ide kapcsolódó hírt, miszerint Janics Natasa az ifjú Csipes Tamarával készül új párost alkotni, természetesen leendő riválisairól is véleményt alkotott Benedek.

„Nem ér meglepetésként, hogy Natasa is próbál több lábon állni. Mi egyébként Timivel azt hittük, valamiképp újra összeül a Kovács-Janics páros. Vagyis eleve úgy gondoljuk, hogy ha olimpiát akarunk nyerni, itthon a legjobbnak tetsző ellenfeleket is meg kell vernünk.”

Az idei kvalifikációs vb-n a páros mellett négyesben még egy olimpiai számot teljesítő (és ugyancsak ezüstérmet szerző) Benedek Dalma amúgy bízik abban, hogy számára is megmarad két – győzelmi és éremszerzési esély a pekingi olimpián.

„Az Eb-n még nem én ültem a négyesben, és akkor másfél másodpercet kaptak a lányok a németektől. Ezt velem a vb-ig lefaragtuk a felére, míg az előolimpián már csak négytizednyi előnye maradt riválisainknak. Az a teóriánk, hogy a németek számára ez a maximum, mi pedig folyamatos fejlődéssel elcsíphetjük őket.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik