Kajak-kenu: Csabai és Csay: csodás arany- és ezüstérem

Vágólapra másolva!
2007.09.08. 16:29
A győri maratoni kajak-kenu világbajnokságon Csabai Edvin kenu egyesben megszerezte pályafutása tizenkettedik vb-aranyérmét. A női kajak egyesek mezőnyében Csay Renáta nagy csatát vívott az első helyért, de végül Anna Hemmings mögött finiselve ezüstérmet szerzett.
Csay Renáta
Csay Renáta
Csay Renáta
Csay Renáta

Az eső elállt szombatra, és már ez is örömmel töltötte el a győri maratoni kajak-kenu világbajnokság résztvevőit. A tetőzés előtt álló dunai árhullám miatt azonban a futószakaszokat törölte, a pálya nyomvonalát pedig megváltoztatta a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) Maraton Bizottsága, így a magyarok számára oda lett a hazai pálya jelentette előny.

Válogatott versenyzőink klasszisát dicséri, hogy a teljesítményüket érdemben ez sem befolyásolta. Csabai Edvinét például egy cseppet sem. A remek kenus eleinte két spanyol riválisával evezett, majd féltáv körül őket is faképnél hagyta, és a 28 kilométeres verseny második felét csendes magányban, de természetesen a belvárosi hidakon összesereglett győri közönség hangos biztatása mellett tette meg.

- Amikor láttam, hogy a két spanyol taktikázni próbál mellettem, úgy döntöttem, faképnél hagyom őket – mondta az immár tucatnyi vb-aranyra büszke Csabai. – Meglepően könnyen elengedtek, mert talán azt hitték, a vége felé utolérnek. Szerencsére messze leszakadtak, úgyhogy egy kis odafigyeléssel meg tudtam őrizni jelentős előnyömet. A rajt előtt bosszankodtam a külső körülmények okozta nehézségek miatt, de végül egy számomra ideálisan alakuló versenyen szereztem meg az újabb világbajnoki elsőséget. Mostantól a párosra koncentrálok, hiszen vasárnap Györe Attilával C-2-ben is meg akarjuk védeni a világbajnoki címünket.

A női egyes regattán Csay Renáta és Anna Hemmings különversenye alakult ki már az első körök megtétele után. A magyar és az angol hölgy felváltva kajakozott az élen, és látszott, a döntés a végére marad. Százötven méterrel a cél előtt kaptunk választ a nyitott kérdésre: Hemmings sprintereket megszégyentő finiselésbe kezdett, és bár Csay is próbálta vele tartani a lépést, a címvédő nem hagyott kétséget afelől, hogy magánál tartja a szám aranyérmét. Csay ezzel együtt minden elismerést megérdemel, és az idei Eb-elsőségek után egy vb-ezüsttel gazdagodott. Vasárnap párosban is csatába indul Faldum Bereniké partnereként, és ott is jó esélyük lehet a dobogós helyek egyikének megszerzésére.

Folláth Vivien az ötödik helyen végzett a női kajak egyes fináléban, Varga Dávid a hetedik helyen zárt a kenu egyes futamban.

Szombaton 14 óra 30 perctől a férfi kajak egyesek döntőjére kerül sor. Az ifjúsági párosok döntőit vasárnap 8 óra 30 perctől rendezik, a felnőtt duók futamai 11 óra 15 perckor kezdődnek. Veres Zoltán Európa-bajnok műrepülő pilóta bemutatójára vasárnap 11 órától kerül sor a Mosoni-Duna felett.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik