Két arany és hat érem az 1000 méteres döntőkben Duisburgban

k.z. k.z.k.z. k.z.
Vágólapra másolva!
2007.08.11. 15:58
Címkék
Az 1000 méteres döntőket rendezték ma délután a duisburgi kajak-kenu világbajnokságon, ahol ráadásul a jövő évi olimpiára is osztottak kvótákat. A mieink minden számban döntőbe jutottak és kenu-egyesben Vajda Attila, a női kajakosoknál pedig Kovács Katalin révén az aranyérmet is megszerezték. A kilenc döntőből összesen hatban állhattak fel a mieink a dobogóra.
Vajda Attila révén olimpiai számban is szereztünk aranyérmet
Vajda Attila révén olimpiai számban is szereztünk aranyérmet
Vajda Attila révén olimpiai számban is szereztünk aranyérmet
Vajda Attila révén olimpiai számban is szereztünk aranyérmet

Ugyan 1000 méteres döntőkről beszéltünk, de akadt egy kivétel. Ahogyan majd jövőre Pekingben, úgy most is ezen a napon szálltak vízre a női kajak-négyesek 500 méteren. Ebben a számban a mieink voltak a címvédők, igaz tavaly nem ebben az összeállításban – Paksy Tímea, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina, Benedek Dalma (Benedek helyén akkor Janics Natasa ült) – versenyeztek. Ezúttal a németek rajtoltak a legjobban, és tulajdonképpen rajt cél győzelmet arattak. A mieink elég gyengén kezdtek, sokáig csak a negyedikek voltak, ám a hajrában feljöttek a második helyre, lehajrázva a végül bronzérmes lengyeleket.

Következtek a kajak-egyesek, ahol az idei Eb-bronzérmes Benkő Zoltán indult. Ebben a számban brit győzelem született Tim Brabants révén, aki a hajrában előzte meg a kanadai Adam van Koeverdent. A harmadik helyre a norvég olimpiai bajnok Erik Veras Larsen ért be. Benkő Zoltán a hatodik lett.

A kenu-egyeseknél az idei újdonsült Európa-bajnok és olimpiai bronzérmes Vajda Attila remekül kezdett, fél távnál fél hajóval vezetett is. A táv második felében ezt növelni is tudta, s végül két hajóhossz előnnyel verte a mezőnyt. A második a szlovák Marian Ostrcil, a harmadik pedig az olimpiai bajnok spanyol David Cal Figueroa lett.

A női kajak-egyeseknél a már a négyesben ezüstérmet szerző Kovács Katalin révén voltunk érdekeltek. Olimpiai bajnoknőnk remekül kezdett, s a német Friedericke Leue-vel elszakadtak a mezőnytől. Fél távig egy hajszállal a német vezetett, ám a táv második felében Kati megint rákapcsolt és végül több mint egy hajóhosszal verte riválisát, s gyűjtötte be ezzel huszonkettedik világbajnoki címét. A harmadik helyre a svéd Sofia Paldanius ért be.

A férfi kajak-kettesek 1000 méteres számában a világ- és Európa-bajnoki címvédő Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor képviselte a magyar színeket. Itt a németek kezdtek a legjobban, de náluk is gyorsabban a belgák. A mieink fél távnál a harmadikok voltak, és a végén is harmadikként értek a célba, csakhogy közben a elment mellettük a francia Philippe Colin és Cyrille Carre, valamint a lengyel Adam Seroczynski és Mariusz Kujawski is.

A kenu párosoknál Kozmann György és Kolonics György jól kezdett és fél távig a második helyen állak, ám a hajrát nem bírták jól és végül visszacsúsztak a hatodik helyre. A győzelmet a német Christian Gille és Tomasz Wylenzek szerezte meg a kubai Serguey Torres és Karel Agouilar, valamint a lengyel Wojciech Tyszynski és Pawel Baraszkiewicz előtt.

A női kajak ketteseknél Kozák Danuta és Szabó Gabriella rajtolt parádésan, s sokáig magabiztosan vezettek, ám a hajrára elfáradtak, s ekkor a német Gesine Ruge és Judith Hörmann, valamint a lengyel Ewelina Wojnarowska és Malgorzata Chojnacka is elment mellettük. Így végül bronzérmesek lettek.

A férfi kajak-négyesek 1000 méteres számában a címvédő Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos és Horváth Gábor volt tagja a döntőnek. Ők nem rajtoltak túl jól, fél távnál csak a középmezőnyben voltak, a hajrában ugyan feljebb jöttek, de így is lecsúsztak a dobogóról és a negyedikek lettek. A győzelmet a németek szerezték meg, akik a végén hajrázták le a lengyeleket. A bronzérmet a szlovákok szerezték meg.

A kenusoknál Metka Márton, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás és Balázs Gábor indult. Fél távnál a negyedik helyen húztak, a végén azonban sikerült erősíteni, s végül úgy lettek harmadikok, hogy hajszál híján az ezüstérmes németeket is megelőzték. A románok győzelmét nem veszélyeztette semmi.

Összesítésben tehát két arannyal és hat éremmel zárta az első kilenc döntőt a magyar válogatott, és ami ugyancsak fontos: a mai hat olimpiai számból (K-1, K-2, K-4, C-1, C-2 1000 és női K-4 500) mind a hatban sikerült kvótát szerezni, amihez az első hatba kellett kerülni.

Az első napot egyébként a németek zárták a legsikeresebben – négy arannyal -, a mieink két elsőséget gyűjtöttek, míg a briteknek, a franciáknak és a románoknak egy-egy arany jutott.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik